在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔4歲,日日扭計,脾氣大,問題多多。

大宅

回覆:好想喊。

其實坊間有好多親子書籍,教我地點應付哭鬧小朋友
你多以買嚟睇下,活學活用
如果再唔得,你要帶小朋友去做評估
搵兒童專家做 play therapy

下次小朋友扭計,你試下唔理佢,由佢嘈
佢嘈到攰,佢又見你冇反應,佢會冇癮收聲
呢啲都係書教嘅
因為小朋友唔識控制自己情緒,識嘅生字又唔多
往往表達唔到不愉快
佢扭計時,無論你氹佢,打佢,鬧佢,都會掀動佢情緒
佢只會越吵越勁
所以,最好係唔理佢,等佢自己冷靜落嚟

別墅

回覆:s7824 的帖子

其實我哋呢階段都咁樣對佢,6299都接受由佢喊,但叔仔同女友冇小朋友就唔會理解又唔會包容,只會覺得吵住佢哋瞓,之後有說話聽。所以佢一喊,我就好緊張,好多時都等佢停,但有時趕住出門口(如趕返工返學/睇醫生等)就人一急會癲,我自己都控制唔到。冇鏟佢,我只係拿袋作勢要走,已經拆屋頂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好介意, 正如樓上jm 咁講, 不如帶佢做評估, play therapy 應該會幫到佢.

平時湊佢人係咪好縱佢?

此外要注意佢既作息時間, 扭得勁可能係因為小朋友攰. 可以的話要佢午睡, 夜晚要訓到12個鐘.

別墅

回覆:bosch 的帖子

多謝你哋建議。平時得我同老公湊,返工送學校,收工接返。爸爸30尾先有個仔,當個仔係寶,零食玩具要乜買乜。有個JM同我講,夫妻教法一致好重要,我都是好同意。

別墅

回覆:bosch 的帖子

多謝你哋建議。平時得我同老公湊,返工送學校,收工接返。爸爸30尾先有個仔,當個仔係寶,零食玩具要乜買乜。有個JM同我講,夫妻教法一致好重要,我都是好同意。

大宅

引用:其實我哋呢階段都咁樣對佢,6299都接受由佢

原帖由 catherine_wong2 於 15-01-25 發表
其實我哋呢階段都咁樣對佢,6299都接受由佢喊,但叔仔同女友冇小朋友就唔會理解又唔會包容,只會覺得吵住佢 ...
其實一齊住有小朋友預左會嘈,冇可能控制到個小朋友唔出聲,大家鬥長命,叔仔同女朋友頂唔順可以搬出去,睇你老公撐唔撐你啫,再唔教好受苦都係你地自己

大宅

夫妻教法沒有可能一致,因為兩個人,點都會唔一樣。
所以我既選擇係一個人教,同爸爸傾掂數,得係跟你個套,得係跟我個套,
決定左,另一方就算幾唔滿意都唔可以出一句聲,而且要完全配合。

教小朋友,大忌係你一邊教,一邊有人數你唔應該咁教又或氹個小朋友。

同埋既然你作勢起身拎袋走,咁你就真係出門口關埋門等佢喊到收聲先出現番,否則佢知道你永遠唔會做絕。小朋友扭計要一樣野,喊既時候絕對唔比,收聲講清楚想要咩,先比。扭計訓地都係小朋友絕招,我會企喺望住到佢訓,到佢起番身,我會話你唔係要訓地咩,抱佢再訓番落地,直到佢話佢唔會再訓,我先比佢起身。

叔仔同叔仔女友唔使理,再比說話你聽,你只需要直接講話教仔係咁架,第時你地生左仔我都唔會怪你教仔嘈,甚至直接話佢地無理由連接納一個四歲小朋友既胸襟都無。最緊要理直氣狀光明正大,覺得自己絕無做錯。但又不能一味強硬,當佢地好地地無說話比你聽時,買啲好野食番屋企請人食下....軟軟硬硬咁對佢地,正常人自然會唔敢出聲亦唔好意思出聲。

大宅

小朋友扭計不外乎想得到他想要的,很多時大人只會很直接的給或者不給。而最弊是給與不給背後都沒有一個一致的理由,孩子就不懂分別你的準則。只知道上次你唔俾我,我扭計你就俾我,於是,他會記住扭計是一個方法。

我家用的方法是讓他知道有其他選擇。當他表示要某些東西時,我們會第一時間讓他知道我們明白他好想要那東西,讓他感到我們是跟他同一陣線。之後就會跟他分析當時情況,例如家中已有類似的,又或是吃了會有甚麼後果,等等,總之按情況而定。主要目的是讓他知道有選擇,當有選擇時,他就會去思考,思考就會冷靜,冷靜就有計傾。培養到這個習慣就好教好多。這個方法對家長都有要求,起碼你要有耐性和冷靜過佢,仲要能夠引導到小朋友去思考。

首頁

尾頁

跳至