懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪曾經嚴重胎盤前置, 即係第3-4 期.
你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?
我真係好好好好擔心呀......mouth:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-13 22:38 發表
你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?

我也是胎盤前置...
之前是胎盤底, 後來才發現胎盤前置有2.1距離, 接著是變了沒距離而且是hi到子宮位, 最後一次胎盤前置是bb的頭已點到子宮位, 這樣是叫嚴重胎盤前置? 跟著大出血便緊急取bb出來, bb出來時只得4.7磅, 7日後出院收了水變了4.5磅而且是33週3當晚大出血也要早上才可開刀.
以下是我bb的website, 如有時間睇喇.

http://sophiachau.blog95.fc2.com/

公爵府

畀面勳章

我生第二胎時係胎盤前置第三期, 算係好嚴重, 我係係PWH生既, 不過我係CONFIRMED係胎盤前置前, 都未流過一滴血, 因為我大囡囡仲好細, 兩個BB只相差13個月, 所以我就算大住個肚, 都照搬車仔, 同大囡囡爭取時間去玩多D, 不過我大囡囡都係開刀, 所以一早決定左開刀, 當然到後來CONFIRM係胎盤前置, 醫生更加要我開刀啦, 原本話要打直開, 因為要預定最WORST CASE, IF大量出血要CUT子宮止血, 所以打直開係最快可以做到呢個動作既, 我開刀生BB時, 係有3個醫生係到, 其中一個係大醫生, 因為我呢D CASE係危險, 同埋要全身麻醉, 臨入產房, 大醫生幫我做多次U/S, 發現胎盤係生第一胎時條疤隔離, 仲有位可以打橫開刀而唔會驚動到個胎盤, 所以最後係用返原先條疤, 同埋咩野手尾都無

你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

我之前E生都同我說過胎盤底了D.
看完此文後都有D擔心.

男爵府

我睇pwh都有話我胎盤低,
胎盤低是否=胎盤前置??

知唔知pwh 又會有d乜野跟進??
有d擔心添.......

民房

我4月中係qe開刀生, 係胎盤前置第3 期, 之前一直係胎盤低, 到左34週仍然係低就confirm胎盤前置, 而且係第3期, 覆診時, 醫生話要留院待產 (等足月...即38週, bb身體機能發現好d先開刀), 因為可能會突然大量出血, 大小都有危險, 所以一般都要你入院等...如果係私家生, 費用都幾係野...好彩排左政府做產檢...
38週1日, 晚上5點多, 突然出血(好多, but一下就停左), 立刻叫醒老公入院, 中午便排入手術室(因為12點後無食過野飲水, 可以即刻做手術)...bb平安出世
我覺得如果有問題, 睇政府醫院都好好呀...而且費用不多...

你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?

公爵府

畀面勳章

胎盤低唔代表胎盤前置, 因為胎盤有機會隨住個肚大, 而扯返上去, 所以通常佢話你胎盤低既話, 就會再比多個期你, 差不多30週(唔知有冇記錯, 總之係生前個幾月), 返去再照多次u/s, 睇下有冇升返, 如果都係低先defined為胎盤前置, 佢地會睇下你個胎盤cover子宮頸幾多cm, 黎分級數, 總共有4級, 第3同4級為之嚴重, 佢會要求你入院待產, 因為怕你在街隨時出血會失救, 同埋唔會比你順產

原文章由 BBKar 於 08-5-14 14:19 發表
我睇pwh都有話我胎盤低,
胎盤低是否=胎盤前置??

知唔知pwh 又會有d乜野跟進??
有d擔心添.......
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

原文章由 rainrain613 於 08-5-14 12:51 PM 發表

我也是胎盤前置...
之前是胎盤底, 後來才發現胎盤前置有2.1距離, 接著是變了沒距離而且是hi到子宮位, 最後一次胎盤前置是bb的頭已點到子宮位, 這樣是叫嚴重胎盤前置? 跟著大出血便緊急取bb出來, bb出來時只得4.7磅 ...

多謝你既回應呀!!
我個私家醫生都話有可能會大出血, 我真係好驚.....
請問你大出血前有冇啲咩先兆????
請問你有冇接受輸血呢???
你lost 咗幾多血?? 同埋輸咗幾多包血呀???
仲有, 你响邊間醫院生架??
我個醫生話如果响私家醫院生, 要幾十萬!!!!!!!!!!!!!!
我真係冇諗過生bb 要咁貴.....鳴鳴鳴鳴.....
你個手術做咗幾耐呀??
唉, 請你唔好介意我咁多問題, 因為我真係好擔心......

公爵府

畀面勳章

老實講句, 擔心黎都冇用, 不如用平常心, 如果好似我咁, 完全無流過一滴血, 不過我會建議你去政府, 因為如果touchwood去輸去, 佢未必會比你咁快出院添

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:50 發表

多謝你既回應呀!!
我個醫生話如 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

原文章由 winwin815 於 08-5-14 01:10 PM 發表
我生第二胎時係胎盤前置第三期, 算係好嚴重, 我係係PWH生既, 不過我係CONFIRMED係胎盤前置前, 都未流過一滴血, 因為我大囡囡仲好細, 兩個BB只相差13個月, 所以我就算大住個肚, 都照搬車仔, 同大囡囡爭取時間去玩多D, ...

你生咗兩件, 真係幸福呀!!!
我第一胎咋, 好驚到時大出血有咩差池, 要cut 子宮, 唉, 我仲想生多個bb 架......
點解我會咁 '好彩'??????
咁請問你個手術做咗幾耐呢???
你流咗幾多血呀??? 我個醫生話有啲人會流成6-7公升血呀.....
咁你生完住咗幾多日醫院??
最後埋單幾多錢呀??
因為我想比較下公立醫院生bb 同私家生bb呀.....

大宅

原文章由 mybabymouse 於 08-5-14 02:48 PM 發表
我4月中係qe開刀生, 係胎盤前置第3 期, 之前一直係胎盤低, 到左34週仍然係低就confirm胎盤前置, 而且係第3期, 覆診時, 醫生話要留院待產 (等足月...即38週, bb身體機能發現好d先開刀), 因為可能會突然大量出血, 大小 ...

嘩, 你好叻呀, 可以捱到38週,
我宜家32週咋, 日日响屋企提心吊膽......度日如年......
請問你大量出血之前有冇啲咩先兆??
有冇話好肚痛呢???
咁你個手術做咗幾耐呀??
你生完後又留院幾多日呢??
你個bb 應該都夠大隻嘞掛?? 佢幾重呀??
唔好意思, 仲有個問題,
你個胎盤响前面定後面架???

複式洋房

我啱啱今日先見完醫生confirm胎盤前置第四期, 仲book咗開刀日子tim.

其實, 我之前都好驚, 又瞓唔著, 成日驚亞b隨時出來. 而家唔好話灰啲講, 呢啲其實係聽天由命, 係呢個時候, 我地係冇野做到的, 只有希望亞b係個肚到多一日得一日. 之於大人方面, 我又唔係好擔心, 因現今呢個醫學咁昌明的社會, 問題不大, 我只唔想亞b人仔細細, 萬一早咗出來, 要佢一出世就咁辛苦, 我就好唔想啦. 係亞媽都想亞b健健康康啦, 所以我而家盡量食啲有益野, 等亞b重磅啲.

我的建議當然係政府生啦, 連我個私家醫生都係咁講. 除咗錢的問題外, 因為私家醫生就算點好都好, 政府醫院對緊急case的經驗係豐富啲, 無論係姑娘, 亞姐, 同程序都係. 佢地做慣做熟嘛. 最重要係, 萬一亞b出來有咩事, 私家係冇兒科icu的, 儀器又冇咁多, 我都見過唔少私家b最尾要連箱送去政府醫院.

另我今日問過醫生, 可能間間醫院唔同, (我係東區)佢都話呢啲case都會睇d血的問題去決定會全身定半身, 但佢話多數半身的. 我本來都諗住要瞓院瞓到生, 但佢又話唔洗, 佢話連卧床都唔洗喎, 都唔知係咪係, 因我想休息多啲, 所以我會再睇私家. 我又聽過一個媽咪講話佢當時係生之前醫生會叫佢損定包血比自己, 但我個醫生又話通常都要輸3-4包血, 所以留一包血比自己係冇意思的. 而流血方面, 就好睇好唔好彩, 唔係嚇你, 我個姑娘朋友話我聽, 曽經有case會流佔全身50%的血. 不過唔係人人都係咁的.

你而家幾多week呀? 我諗我地都差唔多, 我而家34week, 不如我地keep住contact, 睇下大家啲進展啦.

希望你平平安安, 唔好咁擔心啦.

複式洋房

我想問下你原本唔係係醫院瞓咩, 點解係來(38week)又會叫醒你老公去醫院呢?

咁你最有冇輸血呀? 仲有冇大出血呢? 同咪bb出世幾重呀?

謝!

原文章由 mybabymouse 於 08-5-14 14:48 發表
我4月中係qe開刀生, 係胎盤前置第3 期, 之前一直係胎盤低, 到左34週仍然係低就confirm胎盤前置, 而且係第3期, 覆診時, 醫生話要留院待產 (等足月...即38週, bb身體機能發現好d先開刀), 因為可能會突然大量出血, 大小 ...

公爵府

畀面勳章

==> 放心啦, 你都會好似我咁有兩個可愛寶貝架

我第一胎咋, 好驚到時大出血有咩差池, 要cut 子宮, 唉, 我仲想生多個bb 架......
==> 佢地只係講最worst case, 真係要割子宮既, 真係好少架

==> 唔好咁諗啦, 我入院待產時, 先發現大肚好危險, 唔止胎盤前置, 有d大肚婆問題仲嚴重, 我個時遇到個個, 等唔到足月就要開刀啦(我忘記左叫咩, 生完係記性差好多), 又有d mama本身有病, 例如心臟咁, 又係搵命搏

==> 同正常差不多時間, 不過我唔exactly知, 因為係全麻

你流咗幾多血呀??? 我個醫生話有啲人會流成6-7公升血呀.....
==> 我由頭到尾都冇流過血

咁你生完住咗幾多日醫院??
==> 正常開刀住3日, 因為我冇流過血, 冇輸過血

最後埋單幾多錢呀??
==> 我係pwh, 咪每日100囉
因為我想比較下公立醫院生bb 同私家生bb呀.....

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:57 發表

你流咗幾多血呀??? 我個醫生話有啲人會流成6-7 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

東區唔使係留院咁好, 我個時因為完全無流過血, 而大囡囡只有1歲大, 我死都唔肯住咁耐

原文章由 bb628 於 08-5-14 23:33 發表
我啱啱今日先見完醫生confirm胎盤前置第四期, 仲book咗開刀日子tim.

其實, 我之前都好驚, 又瞓唔著, 成日驚亞b隨時出來. 而家唔好話灰啲講, 呢啲其實係聽天由命, 係呢個時候, 我地係冇野做到的, 只有希望亞b係個肚 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

珍珠宮

畀面勳章

你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?

去政府生啦. 佢地設備好, 仲緊張過你呀! 萬一BB早產, 佢地兒科有ICU, 私家冇架.

而且胎盤前置可以引發好多EMERGENCY, 隨時令你失預算 ($), 去政府生有保障D.

大宅

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:50 發表

多謝你既回應呀!!
我個醫生話如 ...

我都係有胎盤前置二期,岩岩係5月1日特然見紅,果日岩岩35W1D,我一見紅用左15MINS去到醫院,姑娘話我有陣痛,我大約等左4-5個鐘就全身麻醉生左,但BB因為呼吸困難要入ICU,第二日就去左兒科病房,因為佢唔識吮奶奶,同自己唔識保溫,住左13日,我當日輸左3包血,我覺得你不如都係去政府生啦!因為政府唔會令你大失預算+政府兒科都幾好!我在QE生!我住左4日,我自己就$400,BB就$50一日!

[ 本文章最後由 jc118 於 08-5-15 00:32 編輯 ]

大宅

原文章由 Teresa 於 08-5-14 23:58 發表

去政府生啦. 佢地設備好, 仲緊張過你呀! 萬一BB早產, 佢地兒科有ICU, 私家冇架.

而且胎盤前置可以引發好多EMERGENCY, 隨時令你失預算 ($), 去政府生有保障D. ...

我十分同意你既講法!因為我就是其中一個例子!

大宅

有冇人知道1-2期使唔使開刀?

複式洋房

回覆 #19 catherinetpk 的文章

我繫第2期,不過最後都繫順産,BB依傢7個月,一切都好好,如果第1,2期政府D醫生會比妳試下自己生的,鉅地會時不時幫妳驗血,配定D血企度,所以唔使怕話到時大齣血唔血輸!!

首頁

尾頁

跳至