親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

之前係度收集好多意見, 終於都成功去完番黎啦
我地2大2小(2歲半&4歲半) 去, 真係好累~
以下係我地4日3 夜既行程:
第一日: 黑門市場, 難波BIC CAMERA (晚餐 : 燒肉力丸)
第二日: 神戶 北野異人館, (lunch: ISHIDA 神戶牛) 麵包超人館 (晚餐MINNEN 拉麵)
第三日: 京都和服體驗, 心齋橋shopping
第四日: 大阪枚方公園

出發前跟呢度姊妹教路鴨記買富士嗐, 好在有佢, 我地慳咗唔少錢同可以隨時GOOGLE MAP 搵路~無咗佢真係唔得~

另外出發前印定想去果幾間既食店COUPON, http://www.gnavi.co.jp/tw/ 裡面有好多餐廳介紹, 日文版有少少唔同, 我地力丸燒肉同ISHIDA 鐵板燒就係咁有10% off 同5% OFF

住我地住日航, 老實講真係麻麻, 房比較舊, 服務都OK, 唯一好處係可以落地鐵唔駛出街, 同埋周圍都算方便, 下次可能會住近難波果邊~

大宅

回覆:Hoho_baby 的帖子

天氣如何

大宅

第一日一落機番酒店擺低行李, 就去咗黑門市場, 都係食下野買下士多啤梨果D, 不過值得一提既就係我發現黑門市場果邊D 藥房價錢平D, 就算無得退稅都平過心齋橋, 所以建議可以去果度掃貨~
之後我地去咗BIC CAMERA打算買電飯煲同其他美容用品, 一去到就買咗阪神1DAY PASS 先, 因為佢有張COUPON, 可以退稅後再減7% 本身上網SEARCH 咗PANASONIC果隻電飯煲係65000幾YEN, 點知去到見到成80000幾YEN 問咗個售貨員, 佢話我可以用番網個價買, 但唔可以再退稅同減7%, 咁都要70000 YEN, 呢個時候精明既我就即場用電話SEARCH 到AMAZON.JP 賣67000 幾YEN, 即刻係amazon 買咗, 仲要唔駛自己抬番酒店~ (不過因為我係AMAZON PRIME 會員可以好快送到, 如果非PRIME 會員可能會耐少少~ ) 之後又係比較過PANAZONIC 脫毛機又係AMAZON 平D 又係網買咗~ 另外買HITACHI 果個睫毛器, 竟然無貨!!! 呵呵我又係AMAZON 度訂, 價錢仲要差唔多~ 最後只係係BIC CAMERA 買咗YA MAN 既PLATINUM WHITE 果部RF 射頻機~ 26000幾YEN~

之後係樓上既100YEN店CAN DO 失守了, 買咗超多野~~!!! 好多kumamon 野都係100 YEN only~ 好多都係MADE IN JAPAN~ 100YEN 店真係我買最多野既地方~ 

大宅

回覆:剛剛大阪番來啦~

呢d 全部都係108 yen!!

fionaleung43    發表於 15-4-21 00:05
jje88    發表於 15-2-6 15:35
QQCREAM    發表於 15-1-27 14:25

大宅

引用:天氣如何

原帖由 animals_12 於 15-01-26 發表
天氣如何
天氣其實都凍, 阿仔阿女都話凍, 要帶手套同冷帽會好d, 我都有同佢地貼鞋墊暖貼

大宅

另外燒肉力丸係我跟台灣blog 既, 個人覺得都ok, 唔算好出色, 同牛角果d差唔多質素, 佢賣點係炭火燒, 咁又真係香d既, 不過我個人覺得叫拼盤無散叫既質素咁好~ 我地叫咗個拼盤, 到食到差唔多飽時見到侍應攞住碟好靚既雪花牛,即刻問佢係邊款跟住叫, 真係比拼盤果d好食好多~ 不過3480yen 住食和牛都算抵, 無酒精飲品500yen任飲, 仲有6歲以下唔駛錢, 飲品佢地要叫一杯~ 我兩隻果餐都算食得多野~ 

大宅

記住第4項鹽醬汁腹肉最好食!

大宅

第二日去神戶, 去到北野異人館落雨, 真掃興~ 之後去食ishida 北野板果間店, 去之前已經打長途訂咗位, 個人覺得真係好好食, 同埋服務環境都好好~ 最好既係2個小朋友呢個時候都訓咗, 我地可以安心享受呢一餐~ 最高級既A5神戶 和牛 130gm 好似6000 YEN左右, A4 150GRAM 就差唔多5000YEN, 我地去時見好多本地人去食~

http://www.kobe-ishidaya.com/ishida.html

大宅

前面果塊係A5

大宅

之後去咗麵包超人館, 我地無比錢入去,因為之前睇過上面一樓主要係日本小朋友睇show 同埋影下相, 但一個人要成1500yen, 我地4個成6000 yen 好唔抵,所以我安排咗另一個節目比佢地, 就係去剪頭髮喇!! 出發之前打咗電話去book, 去到佢同我地講,第一次登記做member 可以3080 yen 洗剪吹 (原價3900yen) 呢個價錢香港普通既髮型屋都差唔多, 專剪小朋友果d 仲貴d , 兩個小朋友坐係麵包超人車度睇住卡通剪頭髮, 又有玩具係前面, 剪得好開心, 姐姐都好有心機剪, 剪完去洗頭果下妹妹就有d 驚, 因為未試過訓係度洗頭, 洗完之後吹完頭, 姐姐叫我地揀顏色絲帶, 原來係幫妹妹挷係頭度, 最後叫我揀一隻色, 我唔知係乜亂指, 原來係噴閃粉係個頭度! 日本仔真係好有style!!阿仔剪完, 又幫佢gel 頭, 又噴閃粉 跟住食下野,睇埋免費show (下午2點同5點半免費area 有show 睇) , 去下shop 度買完野就走lu

大宅

佢地就係坐係呢度剪喇!

大宅

仲有免費show 睇!

大宅

麵包超人麵包, 300幾yen 一個

大宅

第三日去咗京都, 因為唔熟路所以遲咗到, 搵到岡本時已經11點幾, 呢間店都好多人, 換晒衫set 埋頭都成點幾鐘, 果日陰陰天其實都凍,我地影咗一陣相,只係係清水寺出面行咗一陣就番去換衫, 我覺得如果可以的話, 唔好冬天同小朋友黎和服體驗, 因為真係幾凍

大宅

最後一日,我地去咗枚方公園, 揀呢個公園唔去universal studio 既原因,係因為USJ 唔係太多啱細既小朋友玩,同埋而家呢段時間枚方公園有雪玩! 去到老公話感覺好似荔園, 不過都真係樣樣都啱細小朋友玩, 分入場費同全包既遊戲費,如果唔係可以逐樣計,我地揀咗全包, 另外玩雪500yen 一位, 阿仔玩到唔願出黎!! 呢個公園仲有動物可以睇, 有草泥馬,兔仔, 仲有其他動物, 可惜我地唔夠時間,唔係可以玩多d, 好多本地人去玩,推薦比有細個小朋友既去玩!

大宅

玩雪玩到唔願走! 好多本地family 主要入黎玩雪同溜冰

大宅

多謝分享,已收藏帖子

子爵府

Hoho_baby 發表於 15-1-26 03:43
最後一日,我地去咗枚方公園, 揀呢個公園唔去universal studio 既原因,係因為USJ 唔係太多啱細既小朋友玩 ...
我都有去玩呀,我安排了一早入場玩,玩到3:00就走。

子爵府

Hoho_baby 發表於 15-1-26 03:47
玩雪玩到唔願走! 好多本地family 主要入黎玩雪同溜冰
小朋友嗰對手套是防水嗎?請問幾錢?唔想買太貴,因為我下個月又去了。

大宅

引用:Quote:Hoho_baby 發表於 15-1-26 03:43 最

原帖由 jemswin1 於 15-01-26 發表
我都有去玩呀,我安排了一早入場玩,玩到3:00就走。
我地都係, 不過玩雪玩咗太耐, 攪到玩咗8,9 樣出面既機動遊戲only, 蝕咗d

首頁
12345...6

尾頁

跳至