跳至

首頁

尾頁

伯爵府

deleted ~

[ 本文章最後由 YML 於 08-11-20 13:56 編輯 ]

男爵府

劍鳴幼園超額收生遭警告

劍鳴幼園超額收生遭警告

【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的照顧。育局證實,九月中旬接獲投訴後,已即時向該校發警告信,並重申學校超收學生屬違法行為,要求學校在一個月內處理有關情況。校方回應稱,其中一個活動課室曾超額容納一至兩名學生,但接獲警告信後,已安排有關超額學生轉讀下午校。

有家長指出,得悉該校本學年於部分班級超收學生,不但擔心學童未能獲得適切照顧,更擔心因幼兒班學生太多,未能確保他們能原校升讀幼稚園低班。

家長擔心影響原校升讀
劍鳴幼稚園姓朱校長解釋,本學年九月該幼稚園上午校高班的其中一個活動課室,曾出現超額容納一至兩名學生的情況,校方接獲育局發出的警告信後,已即時跟進,並安排有關超額學生轉讀下午校。至於被指幼兒班的學生未能原校直升幼稚園低班,朱校長解釋,每年均會為幼兒班學生設評估作篩選之用,約有七成學生可原校升讀幼稚園,校方將於明年一月通知有關家長。 育局發言人表示,當局於九月中旬接獲投訴,指有關學校出現超收學生的情況後,隨即派員到校進行調查,並於個別上午班級發現超收情況,故即時向該校發出警告信,要求學校在一個月內處理有關情況。

公爵府

畀面勳章

知啦, 昕昕原本插班入去, 呢間咁既學校, 已校舍爆唔知咩野喉為名, 叫昕昕唔好返學住, 但係問佢地幾時搞掂, 又話唔知, 比人打上教育局踢爆左啦

原文章由 ahmaymay 於 08-11-20 08:58 發表
劍鳴幼園超額收生遭警告

劍鳴幼園超額收生遭警告
【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

瑪瑙宮

好媽媽勳章

元元 ma,

你有無去一田呀 ... 我去左買 3 箱呀 , 早知我幫你
訂埋啦 !! lunch time 都排左 30 分鐘買 9 粉, 另外
再排 1 個鐘買 toys + 什物呀

不過 sat 我想再去買野, 今日買唔到長柄 strawberry

原文章由 ahmaymay 於 08-11-20 08:58 發表
劍鳴幼園超額收生遭警告

劍鳴幼園超額收生遭警告
【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的 ...

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cash ma,

乜一田 sale 好平咩 ?

我兩個寶貝近排飲奶少咗 d, 我都係等佢哋飲埋 d stock 之後先至再買, 2 個屋企真係唔多有地方再放到喇 !

仲有 d 日本奶粉不斷加價, 可能 final 我會幫佢哋轉過其他奶粉 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-21 00:00 發表
元元 ma,

訂埋啦 !! lunch time 都排左 30 分鐘買 9 粉, 另外

不過 sat 我想再去買野, 今日買唔到長柄 straw ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalie,

其實我自己一箱咋 , 另外個 D 係
NIC MA 既 !!

NIC NIC 日日食甘多 , 佢媽真係要
入多 D 先夠架 !!

$ 138 ... 都叫平 , 買 8 CAN 仲
FREE DELIVERY TIM

你講加價 ... D 細仔先勁 , 唔 SURE 咩
牌子 , $ 230 - $ 250 一 CAN
呀 !!

有細 B 真係食多 D 人奶啦 , 個時
我 CASH 係 MEIJI 都係 $ 190 咋
而家去左 $ 250

原文章由 hallonatalie 於 08-11-21 00:31 發表
Cash ma,

乜一田 sale 好平咩 ?

我兩個寶貝近排飲奶少咗 d, 我都係等佢哋飲埋 d stock 之後先至再買, 2 個屋企真係唔多有地方再放到喇 !

仲有 d 日本奶粉不斷加價, 可能 final 我會幫佢哋 ...

[ 本文章最後由 chickenwing2006 於 08-11-21 01:33 編輯 ]

男爵府

cash ma
我有去呀,買左1箱奶粉做存貨,費事到時無得食就大鑊.
我沉晚去買都好d,奶粉排左3-4個字,有10多人排,買零食排左30mins,都算ok,無不愉快事情發生.不過如果唔係買奶粉,幾平我都唔會去,太恐怖啦..我會俾人撞死..嘻嘻!!!

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-21 00:00 發表
元元 ma,

不過 sat 我想再去買野, 今日買唔到長柄 straw ...

男爵府

原本上次in完都好鍾意KM, 諗住KM收的話都一定會比留位費, 之後再慢慢考慮!
學校真係用爆喉為籍口甘cheap ar!!!! 哎....我諗而家真係要諗清楚lu......

原文章由 winwin815 於 08-11-20 09:13 發表
知啦, 昕昕原本插班入去, 呢間咁既學校, 已校舍爆唔知咩野喉為名, 叫昕昕唔好返學住, 但係問佢地幾時搞掂, 又話唔知, 比人打上教育局踢爆左啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ivan ma,

超收呢 d 又唔係得佢 , york 之前都有前科架 !

不過 km 真係幾多人 like 架, 唔係為呢 d 而唔
like 呢間啦 .... 我見你地 in 完都覺得佢幾有
heart , 好似幾為小朋友為出發點 !!

sc , kv 個 d 真係好似去打仗 .... 甘去決定
收唔收小朋友好似仲唔 fair

原文章由 Bear2004 於 08-11-23 01:18 發表
原本上次in完都好鍾意KM, 諗住KM收的話都一定會比留位費, 之後再慢慢考慮!
學校真係用爆喉為籍口甘cheap ar!!!! 哎....我諗而家真係要諗清楚lu......

男爵府

cash ma,
其實都仲有一個理由可能唔consider KM, 因我prefer雙班主任制(一個local + 一個外籍老師)&上午班, 但KM only得pm class係咋, am係2個local老師...><

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-23 19:43 發表
ivan ma,

超收呢 d 又唔係得佢 , york 之前都有前科架 !

不過 km 真係幾多人 like 架, 唔係為呢 d 而唔
like 呢間啦 .... 我見你地 in 完都覺得佢幾有
heart , 好似幾為小朋友為出發點 !!

sc , kv 個 d 真係好似 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ivan ma,

prefer雙班主任制 ?? c 啦, 我都唔知 in 左邊間有
呢樣野 tim ??

真係好緊要架 ?? kv 同 sc 有無架, kv 好似外籍
miss 都無 tim 架

原文章由 Bear2004 於 08-11-23 23:46 發表
cash ma,
其實都仲有一個理由可能唔consider KM, 因我prefer雙班主任制(一個local + 一個外籍老師)&上午班, 但KM only得pm class係咋, am係2個local老師...><

男爵府

KV肯定無嫁....SC就有既...

其實我都係同Ivan in左幾間kinder之後, 我先想比佢讀有雙班主任制既學校, 因佢之前去in York時, 見到個金頭髮既外籍老師時, 佢喊喊呀, 同我講話驚驚!! 我一路安撫佢一路坐埋一邊聽外籍老師同小朋友唱歌仔, 過左一陣佢先可以claim down, 最後session完時,佢仲自己走去同外籍老師握手講再見!

所以我先想prefer間學校有外籍班主任, 等佢平時可以接觸多d, 唔洗第時又驚驚ar.(因囝囝比較細膽呀)

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-23 23:49 發表
ivan ma,

prefer雙班主任制 ?? c 啦, 我都唔知 in 左邊間有
呢樣野 tim ??

真係好緊要架 ?? kv 同 sc 有無架, kv 好似外籍
miss 都無 tim 架

...

公爵府

畀面勳章

sc仲會大仔同細仔分開班, 大仔還大仔, 人數多d, 約30人, 細仔班人少d, 十幾至廿人, 都係兩個班主任

原文章由 Bear2004 於 08-11-24 00:18 發表
KV肯定無嫁....SC就有既...
其實我都係同Ivan in左幾間kinder之後, 我先想比佢讀有雙班主任制既學校, 因佢之前去in York時, 見到個金頭髮既外籍老師時, 佢喊喊呀, 同我講話驚驚!! 我一路安撫佢一路坐埋一邊聽外籍老 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

唔知係咪報唔到既緣故, 成日都覺得SC好好^^

原文章由 winwin815 於 08-11-24 15:23 發表
sc仲會大仔同細仔分開班, 大仔還大仔, 人數多d, 約30人, 細仔班人少d, 十幾至廿人, 都係兩個班主任

瑪瑙宮

好媽媽勳章

IVAN MA,

我都係甘想 .... 下年我會去 TRY 下 K 2 當見識同

嘗下心願都好

原文章由 Bear2004 於 08-11-24 20:18 發表
唔知係咪報唔到既緣故, 成日都覺得SC好好^^

首頁

尾頁

跳至