跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩, 搭成個鐘頭車返學, 個小朋友好慘啫 !
幾歲人仔每日要搭成兩個幾鐘頭車返放學, 真是值得咩 ???
我哋 d 家長唔係要幫小朋友搵一間自己小朋友喜歡上學的學校讀咩 ???
我諗唔到一個小朋友每日要搭成個鐘頭車返學, 會有幾喜歡上學囉 !
無話小朋友喇, 我哋 d 大人每日迫巴車坐成個鐘頭返工, 又幾開心吖 ?
自問我只為我的小朋友搵一間讀得開心的幼稚園咋, 三年幼稚園學習生活讀得開心就已經足夠了 !

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cash ma,

如果 Cash 出年讀 K1, 今年 10 & 11月大多數幼稚園開始攞表交報名費, 兼要 interview 喇 !

所以 Cash 一入學返 nursery 無幾耐, 就要幫佢報定出年讀 K1 嘅幼稚園, 妳依家要開始諗定, search 定有關資料, 唔係到時有排煩呀 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-22 22:54 發表
natalie,

我都煩緊 k 1 唔知比番 cash 讀
咩好 ?

n 1 ... 我今年 10 月 confirm 係近
自己家一程 $ 2.70 小巴去到 , 到
k 1 想要衝出官塘既又真係要坐成
個鐘校車先去到架 !

暫時都未有定案 .... 唔該想問下你, ...

瑪瑙宮

但係我覺得幾歲人仔可以講到幾多 "開心" 畀您哋聽呢 ???
睇番大家揀幼稚園畀小朋友, 不外乎的要求 : 校舍大, 評語好, 好似已經係必然的因素喎 !

原文章由 winwin815 於 08-5-23 11:57 發表
其實我有個疑問, 所謂"開心", 係我地大人覺得咋嘛, 你又點知小朋友唔鐘意搭校車喎, 好似我同另一個朋友講起搵幼稚園, 佢囡囡0602, 佢話唔會揀沙田聖心, 聽聞k2已要默書, 其實我又諗, 你點知你小朋友唔鐘意呢, 或者佢 ...

瑪瑙宮

邊關事啫, 我哋咪又係讀屋邨幼稚園 !

原文章由 winwin815 於 08-5-23 12:36 發表
咁我會睇埋佢個環境囉

可能我屋村大, 成日見人掉野落街, 好唔鐘意屋村樓地下個d幼稚園囉, 同埋我近排諗住幫文文搵n1, 有個朋友個仔係我附近個間讀, 佢話個到d大仔(n2,3,4)好曳, 咁佢地學校又唔知點解, 會有機會唔同 ...

瑪瑙宮

呢間係好 .... 多人報, 學費仲好 .... 鬼貴下添, 扣埋學券都仲要成兩三仟蚊個月架 !
我聽番嚟係日本教學理念, 幼稚園好dum 錢買教材, 校舍仲好大添 !
我公司亞叔個外孫女讀緊, 公司樓下賣 bb 衫老闆娘個女都讀緊, 所以我只知學費 & 校車費唔平囉 !
間幼稚園好唔好, 好個人嘅感覺, 好難講嘅 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-23 15:59 發表
創價有乜好 ?? 我唔多識 .....
不過之前有 fd 相信呢個教 , 我知
有個好大既 building 係 kowloon tong

瑪瑙宮

無計架喎, 妳都話係社會風氣改變咗, 多咗香港男人娶大陸女人, 來到香港生咗小朋友, 呢 d 小朋友就自然會喺香港讀書, d 亞媽就每三個月就返番上去簽證再來香港, 我亞囡間學校多的是 !!!

噤我哋可以點呢 ? 唔通我哋個個小朋友走晒出去讀書咩, 根本無可能 !!! 小朋友學唔學壞, 真係唔可以推晒個波去間學校, 自己父母管教都好最重要 !!!

原文章由 winwin815 於 08-5-23 14:55 發表
我唔贊成, 因為依家同我地個個年代真係相差好遠, 第一, d小朋友醒左好多, 好多野易學, 第二, 成個社會風氣都唔好, 好多唔算粗口既粗言, 係電視都學到, 第三, 以前邊有咁多新移民, 以前黎香港個d, level好好多

話實, ...

瑪瑙宮

唔知喎, 佢哋係噤同我講架, 因為佢哋 d 女仲要搭校車返學, 好近學校都要成 $600 一個月架 !

原文章由 ahmaymay 於 08-5-23 16:59 發表
hallonatalie
創價喎??學費$2,150(11期),減學費之後$1,150,無你講得咁貴喎.

瑪瑙宮

Cash ma,

乜一田 sale 好平咩 ?

我兩個寶貝近排飲奶少咗 d, 我都係等佢哋飲埋 d stock 之後先至再買, 2 個屋企真係唔多有地方再放到喇 !

仲有 d 日本奶粉不斷加價, 可能 final 我會幫佢哋轉過其他奶粉 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-21 00:00 發表
元元 ma,

你有無去一田呀 ... 我去左買 3 箱呀 , 早知我幫你
訂埋啦 !! lunch time 都排左 30 分鐘買 9 粉, 另外
再排 1 個鐘買 toys + 什物呀

不過 sat 我想再去買野, 今日買唔到長柄 straw ...

首頁

尾頁

跳至