跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我都會揀呢間, 不過唔係首選!

原文章由 winwin815 於 08-5-23 15:32 發表
我咪都係首選崇真小學暨幼稚園囉

男爵府

CASH媽
創價WEBSITE呀,佢地信日本教會的,唔知信咩佛的,我奶奶係會員,成日想踢我入會.
http://www.soka.edu.hk

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢間係好 .... 多人報, 學費仲好 .... 鬼貴下添, 扣埋學券都仲要成兩三仟蚊個月架 !
我聽番嚟係日本教學理念, 幼稚園好dum 錢買教材, 校舍仲好大添 !
我公司亞叔個外孫女讀緊, 公司樓下賣 bb 衫老闆娘個女都讀緊, 所以我只知學費 & 校車費唔平囉 !
間幼稚園好唔好, 好個人嘅感覺, 好難講嘅 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-23 15:59 發表
創價有乜好 ?? 我唔多識 .....
不過之前有 fd 相信呢個教 , 我知
有個好大既 building 係 kowloon tong

男爵府

原文章由 hallonatalie 於 08-5-23 16:54 發表
呢間係好 .... 多人報, 學費仲好 .... 鬼貴下添, 扣埋學券都仲要成兩三仟蚊個月架 !
我聽番嚟係日本教學理念, 幼稚園好dum 錢買教材, 校舍仲好大添 !
我公司亞叔個外孫女讀緊, 公司樓下賣 bb 衫老闆娘個女都 ...

hallonatalie
創價喎??學費$2,150(11期),減學費之後$1,150,無你講得咁貴喎.

男爵府

原文章由 winwin815 於 08-5-23 15:32 發表
我咪都係首選崇真小學暨幼稚園囉

winwin
呢間係深水步喎.你唔係住沙田咩?

公爵府

畀面勳章

唔係喎, 我聽返黎個version係好超值, 不過個時冇諗住報, 聽完就算

原文章由 hallonatalie 於 08-5-23 16:54 發表
我公司亞叔個外孫女讀緊, 公司樓下賣 bb 衫老闆娘個女都 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

係呀, 深水埗個間呀, 我鐘意呢間嘛, 都唔係好遠啫, 第一如我之前咁講, 我唔鐘意屋村樓地下個d學校, 我真係覺得幼稚園應該大d, 咁呢間唔止大, 仲空氣好, 因為係山上邊既, 我估我算係校友掛, 我讀沙田崇真中學, 以前要去深水埗同個邊個間中學一齊行畢業禮, 亦因為咁我鐘意個到個環境, 睇埋其他人既comment, 話佢好好, 最重要係佢有小學, 雖然要比錢, 但係至少唔使煩, 除非到時自己負擔唔到啦

原文章由 ahmaymay 於 08-5-23 17:02 發表

winwin
呢間係深水步喎.你唔係住沙田咩?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

無計架喎, 妳都話係社會風氣改變咗, 多咗香港男人娶大陸女人, 來到香港生咗小朋友, 呢 d 小朋友就自然會喺香港讀書, d 亞媽就每三個月就返番上去簽證再來香港, 我亞囡間學校多的是 !!!

噤我哋可以點呢 ? 唔通我哋個個小朋友走晒出去讀書咩, 根本無可能 !!! 小朋友學唔學壞, 真係唔可以推晒個波去間學校, 自己父母管教都好最重要 !!!

原文章由 winwin815 於 08-5-23 14:55 發表
我唔贊成, 因為依家同我地個個年代真係相差好遠, 第一, d小朋友醒左好多, 好多野易學, 第二, 成個社會風氣都唔好, 好多唔算粗口既粗言, 係電視都學到, 第三, 以前邊有咁多新移民, 以前黎香港個d, level好好多

話實, ...

瑪瑙宮

唔知喎, 佢哋係噤同我講架, 因為佢哋 d 女仲要搭校車返學, 好近學校都要成 $600 一個月架 !

原文章由 ahmaymay 於 08-5-23 16:59 發表
hallonatalie
創價喎??學費$2,150(11期),減學費之後$1,150,無你講得咁貴喎.

公爵府

畀面勳章

所以咪要揀學校囉, 我頭先諗到個字"校風", 好似我地冇人mention過, 我諗都好緊要, 學校好, 老師唔會差得去邊, 佢地收生既標準又會好d, 惟有咁相信

家長係要教, 但係小朋友在園時間長過在家好多(至少我係), 佢地既質素都好緊要, 唔係你點努力都冇用, 唔係依家點會講家校家校喎
ps 呢個星期比某間中學激親, 真係覺得揀學校好緊要, 唔係既話, 比d咁既老師教, 邊會教得出好人

原文章由 hallonatalie 於 08-5-23 17:13 發表
無計架喎, 妳都話係社會風氣改變咗, 多咗香港男人娶大陸女人, 來到香港生咗小朋友, 呢 d 小朋友就自然會喺香港讀書, d 亞媽就每三個月就返番上去簽證再來香港, 我亞囡間學校多的是 !!!

噤我哋可以點呢 ? 唔通我哋個 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

文媽,

其實你心水嗰間幼稚園冇N1, 你又唔prefer你附近d幼兒園, 你會唔會諗吓不如文文繼續留喺育嬰院. 唔係佢到時要一年轉一次學校.
我噚日都同Louis育嬰院個老師提過, 佢嘅意見都係其實睇吓家長想要d咩, 如果要小朋友快d學讀書, 就揀N1, 如果你睇重自理能力, 就應該留喺育嬰院, 話晒師生比例低d, 同埋老師對慣d細b, 會好耐性d.

原文章由 winwin815 於 08-5-23 17:12 發表
係呀, 深水埗個間呀, 我鐘意呢間嘛, 都唔係好遠啫, 第一如我之前咁講, 我唔鐘意屋村樓地下個d學校, 我真係覺得幼稚園應該大d, 咁呢間唔止大, 仲空氣好, 因為係山上邊既, 我估我算係校友掛, 我讀沙田崇真中學, 以前要 ...

[ 本文章最後由 lgf 於 08-5-23 22:59 編輯 ]

瑪瑙宮

好媽媽勳章

louis ma,

甘你比 louis 留係院定 k1 ??

係未番左院真係自理能力高 d 架 ?
仲有咩野唔同 ??

明天要番協康呀 ... 1:30 見啦

原文章由 lgf 於 08-5-23 22:57 發表
文媽,

其實你心水嗰間幼稚園冇N1, 你又唔prefer你附近d幼兒園, 你會唔會諗吓不如文文繼續留喺育嬰院. 唔係佢到時要一年轉一次學校.
我噚日都同Louis育嬰院個老師提過, 佢嘅意見都係其實睇吓家長想要d咩, 如果要小 ...

公爵府

畀面勳章

咦...咪又係衰c9心態囉, 一比人地話會拖慢文文發展, 就好似"銀"住"銀"住咁囉, 不過文文到時都係插班, 可以睇下其他同學仔轉左後既comment, 依家都係入定紙啫, 係育嬰園賴死唔走都得

其實我真係唔捨得間育嬰園, 佢地對我兩個小朋友都好好, 今朝小穎見家長, 又係以前照顧文文個個老師, 佢講起依家小穎belong to個組個班房地方唔夠大, 唔可以玩學行車, 話遲d可能會升組(都係細組), 或者拆班, 佢話佢唔放心, 又話唔捨得, 仲眼泛淚光, 呢個老師真係好鍚文文同小穎架

原文章由 lgf 於 08-5-23 22:57 發表
文媽,

我噚日都同Louis育嬰院個老師提過, 佢嘅意見都係其實睇吓家長想要d咩, 如果要小 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

大宅

點解無人考慮 迦南 / 學之園 / 聖公會 / 培正 / 浸信會.......

我朋友個囡讀 st . catherine, 佢話非常好, 佢個囡日日都想返學...

我另外個朋友2個仔讀 根德園....又說都幾迫幾緊張功課, 不過非常啱佢個囝 (唔迫唔郁果隻)

其實買本 "幼稚園全攻略" 有無用呢?

男爵府

weloveBB
D人話無咩用,因為好多information都可以係教育署的幼稚園概覽都找到.

大宅

唔該曬, ahmaymay,

不過講真都唔知有咩幼稚園係附近....真係太多....之前果D都係聽人地講, 所以識.

不過昨天跟老公決定了, 等樓下果間開放日去看看, 才決定, 如果不是太差, 就鎖定目標.

星期六日先+埋英國文化協會既course比佢讀, 我估都已經好足夠lu!

原文章由 ahmaymay 於 08-5-26 08:24 AM 發表
weloveBB
D人話無咩用,因為好多information都可以係教育署的幼稚園概覽都找到.

大宅

Cash 媽,

其實嗰日我同育嬰院嘅老師傾完, 我真係有d動搖, 因為我諗佢哋嘅照顧真係會好過幼兒園. 最重要係bb個別發展嘅跟進. 呢個亦係我hb好緊張嘅point, 佢一路都想亞囝做大囝入學, 咁會輕鬆d.
不過我會俾Louis讀N1, 原因係學校嘅設施同環境. 育嬰院始終基於要照顧bb, 所以大部份地方會用咗放bb床同有關嘅嘢, 相對地,大d小朋友嘅走動空間會少d (我認為 ). 不過育嬰院我都會繼續俾Louis番, 直到佢番(插班)N1為止. 同埋有咩唔對路, 都可以番轉頭, 反正我唔介意大囝, 細囝問題.
至於自理能力係未好d, 我唔識比較. 你要明白, 如果我眼見Cash, Nick Nick, 昕昕, 或者喺度識嘅小朋友, 佢哋個個嘅父母都係肯為自己小朋友付出同肯俾心機教小朋友, 所以個個都冇問題.
真失禮, 我其實係一個失敗嘅mama, 我喺屋企係唔會刻意要Louis 做d 咩 , 所以佢先咁曳
根據老師同hb講, Louis喺學校可以做:
--自己攞鞋, 俾爸爸換, 再自己擺好, 仲有擺杯, 擺手冊,
--自己食飯/食物, 飲湯(少量)
--自己蓋被, 瞓覺
--自己飲水, 之後蓋好杯蓋
--自己拉椅坐好, 離開推好椅子.......等等.....
不過我真係強調亞囝喺學校好乖, 喺屋企係另一個樣. 仲會點姐姐做嘢.
原文章由 chickenwing2006 於 08-5-23 23:05 發表
louis ma,

甘你比 louis 留係院定 k1 ??

係未番左院真係自理能力高 d 架 ?
仲有咩野唔同 ??

明天要番協康呀 ... 1:30 見啦

大宅

我好同意. 因為育嬰院可以俾我睇到佢哋會留意小朋友嘅個別發展. 好似Louis咁, 老師之前一個禮拜話幫佢做評估, 發覺佢講嘢比較少, 於是同我哋講, 想我哋喺屋企配合, 要佢講多d嘢.
噚日落雨, 冇街去, Louis同爸爸睇電視, 佢指住電視講..."哥哥...踢..波波". 雖然唔正同口'姪姪', 不過已經好大進步. 星期六朝早番playgroup, 連playgroup老師都話發現Louis講多咗嘢, 不過都係咁怕羞.

原文章由 winwin815 於 08-5-24 11:16 發表
咦...咪又係衰c9心態囉, 一比人地話會拖慢文文發展, 就好似"銀"住"銀"住咁囉, 不過文文到時都係插班, 可以睇下其他同學仔轉左後既comment, 依家都係入定紙啫, 係育嬰園賴死唔走都得

其實我真係唔捨得間育嬰園, 佢地 ...

男爵府

stcatherine 同埋根德園都無學卷, 都幾貴架, 仲有加埋劍嗚呢3間金三角, 谷到d 小朋友都幾勢利下, 尤其英文方面....不過考到好既小學相對成功機會會大d..

至於創價, 係呢2年先咁鬼hit, 佢地以互動教學授課..好多家長都好鐘意, 佢學舍又大, 又新又乾淨, 不過並唔易入...上年好似收到2千幾個申請表, 我同事個老婆都係因為係呢個日本教既教徒, 拍哂膊頭個女先入到...

至於我呢, 雖然住油塘, 但係對於附近d 學校真係唔多認識, 我以前係香港區個邊讀書, 個邊反而熟d, 想揀st paul, 但係都唔易入啦....諗下就得...

仲有提提大家, 由於我地既bb 係細b, 所以好多名校都唔會收架, 所以要有2手準備, 次一級個d 學校都要報埋呀...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

louis ma,

嘩, louis 真係好叻仔呀 ! 不過原來真係會蝦
daddy 同 mami , 番學時超乖, 唔怪得有人話
小朋友真係要比人教 , 根本佢地怕出邊既人
(校長 / miss 之類 )

仲有我一路都想同你講, louis 番左 school 真係
大過左好多所以我先問你係未真係會獨立同提高
度自理能力呢 ?? .... 但好似 louis 又好似小左腰
果眼 , 定係我無為意呢 ?? 佢而家放學有無成日都
好開心甘架 ??

好 miss 佢既腰果眼呀 .....

原文章由 lgf 於 08-5-26 11:50 發表
Cash 媽,

其實嗰日我同育嬰院嘅老師傾完, 我真係有d動搖, 因為我諗佢哋嘅照顧真係會好過幼兒園. 最重要係bb個別發展嘅跟進. 呢個亦係我hb好緊張嘅point, 佢一路都想亞囝做大囝入學, 咁會輕鬆d.
不過我會 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至