少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

打机 ?

珍珠宮

First of all, you shouldn't use 廢柴 when talking to your son. Teenagers need mutual respect. You need to listen to them more even if they don't have any good reasons. Find out why before you act. This will make your life a lot easier.

珍珠宮

不要灰心, 試找第三者幫助你同仔溝通.

伯爵府

引用:有能力,吾长進,净系識打机,吾聽教,吾識

原帖由 syschan 於 15-01-26 發表
有能力,吾长進,净系識打机,
吾聽教,吾識得珍惜身邊所有
有我陪你

piklam1    發表於 15-6-18 16:17

珍珠宮

向前望, 未來是未知架麻, 可能會轉好呢
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

我也经歷過,好灰心!放心啦!继续愛他關心他,大大下會有轉變的,會懂事識唸。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有能力,吾长進,净系識打机,吾聽教,吾識

原帖由 syschan 於 15-01-26 發表

唔好咁灰心啦,明白你好嬲好心痛,但有時勉強冇幸福,唯有放開下等佢自己開竅,作為父母只可以盡力,將來係點就要睇佢自己造化。

有時都覺得人係天生犯賤,見唔少父母對仔女照顧週到,樣樣安排好,但到頭來孩子都係唔懂得珍惜,反叛激心,不懂感恩,調轉反而惡劣環境下成長嘅孩子就比較成熟,生性,好似今日新聞15歲被爛賭父親斬果個,唔駛點教都好生性,唉!
或許呢d就係成長嘅代價

男爵府

畀面勳章

連自己都咁鬧個仔,唔好啦, 教仔好辛苦, 比D耐性, 加油!!!

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 15-1-27 23:50
唔好咁灰心啦,明白你好嬲好心痛,但有時勉強冇幸福,唯有放開下等佢自己開竅,作為父母只可以盡力,將來 ...
yes jm,
what you said is very true !

I am really down these days....

大宅

syschan 發表於 15-1-26 23:51

Hello syschan,

請問你小朋友幾大 ? 我個仔 11 歲, 同樣係無責任感, 無自理能力, 打機無節制.. 我只好同老公不斷日日提點. 盡量唔鬧. 好似個書包咁, 重過石頭, 叫亞仔執吓書包.. 就覺我哋好煩, 寧願帶埋D唔會用既都都唔想執...話比佢聽書包太重會對腰骨唔好, 最後, 我同佢一齊執.. 咁先輕少少.. 唔知等到幾時亞仔先唔洗我哋勞氣 !

大宅

睛靈勳章

身同感受, 大家一起加油吧, 希望在明天.

大宅

引用:Quote:syschan 發表於 15-1-26 23:51 有能

原帖由 au6822 於 15-01-28 發表

請問你小朋友幾大 ? 我個仔 11 歲, 同樣係無責任感, 無自理能力, 打機無節制.. 我只好同 ...
哎╮(╯▽╰)╭
已经中学喇。。。
mud 做人吾系应该越来越進步的吗?
为什么我個仔系越大越倒退的呢?

好气餒

大宅

回覆:原来我生左個廢柴

谢谢大家的留言和鼓励,
其实做阿妈的点會踩自己亲生出来既仔丫。。。?

但系呢d擺到明投胎來攞债既仔就真系下下想攞我命禁滯……

我以前吾明点解d人话來攞债架!

我依家明晒喇!

piklam1    發表於 15-6-18 16:20

男爵府

回覆 syschan 的帖子

唉, 睇到你個POST..就好似睇到自己咁..火遮眼時, 乜都UP得出........ 我地勞氣, 係因為明明可以做得更好, 點解唔做/HEA做??????? 而唔係真心覺得佢廢..... 冷靜D.... 總有解決方法的~

男爵府

syschan 發表於 15-1-26 23:51
我個囡都係咁樣, 成日睇動漫, Whatapps, facebook, 打机, 總之机不離手, 收佢机, 就發晒脾氣, 間房亂七八糟, 話佢, 佢就話番你, 同佢講道理, 就話你煩! 無計, 唯有當睇唔到啦! 我只有每天同佢講, 早D瞓!

connielam    發表於 15-7-11 09:21

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 au6822 於 15-01-28 發表Hell

原帖由 syschan 於 15-01-28 發表
哎╮(╯▽╰)╭
已经中学喇。。。
mud 做人吾系应该越来越進步的吗?
比d耐性,係會進步嘅不過可能要等,有時人係要受下教訓才會成長。我仔中五,去年都係打機打到癲,今年都仲打緊,但我唔會勞氣啦,只會響佢心情好嘅時候講幾句,我相信佢知道自己做緊咩嘅,明顯見佢今年著緊過舊年,剛ut 完又考得唔差喎,不過仲係好懶,絕對相信佢肯勤力d一定更加好。
jm 唔好將 focus 放響佢度,放開手,或許會有另一片天空。共勉之!

珍珠宮

引用:Quote:syschan 發表於 15-1-26 23:51 有能

原帖由 au6822 於 15-01-28 發表

請問你小朋友幾大 ? 我個仔 11 歲, 同樣係無責任感, 無自理能力, 打機無節制.. 我只好同 ...
11歲響你仲可以控制嘅範圍內要嚴禁佢打機,尤其網上連線遊戲,好似毒品一樣,一發極難收拾,小心呀!

複式洋房

引用:回覆+syschan+的帖子唉,+睇到你個POST..就

原帖由 wendy_jed 於 15-01-28 發表
回覆 syschan 的帖子

唉, 睇到你個POST..就好似睇到自己咁..火遮眼時, 乜都UP得出........ 我地勞氣, 係因 ...
Same here!!! It\'s good (or bad) to hear I\'m not alone, my son is teenage also, really piss me off!!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我果個都係

大宅

引用:Quote:原帖由 au6822 於 15-01-28 發表Hell

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-01-28 發表
11歲響你仲可以控制嘅範圍內要嚴禁佢打機,尤其網上連線遊戲,好似毒品一樣,一發極難收拾,小心呀!:think ...
不要说是学生,
连爸爸也是一样, 一边看功课,
一边打line ranger

你教我能怎样做?

首頁

尾頁

跳至