少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 syschan 的帖子

唉, 睇到你個POST..就好似睇到自己咁..火遮眼時, 乜都UP得出........ 我地勞氣, 係因為明明可以做得更好, 點解唔做/HEA做??????? 而唔係真心覺得佢廢..... 冷靜D.... 總有解決方法的~

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

ONLINE GAME....OR 類似ONLINE GAME既...真係要嚴禁....身邊太多例子都係ONLINE GAME 出事...
我個囝三四年級同我提及有同學玩ONLINE GAME, 佢都想試, 我同佢話.. 你自己觀察, 當月黎月多同學玩ONLINE GAME, 你會發現, 你只要KEEP 住唔玩, KEEP 住咁上下努力... 你考既名次會月黎月高.. 因為人地會沈迷打ONLINE GAME而成積退步..... 到而家, 佢都係想試, 但佢就自己親眼睇到玩左既同學成績會跌左好多。

男爵府

我記得我囝囝仲細個既時候...未讀書時, 我對佢既期望係健康,快樂....曾經我會話佢做咩野, 只要唔係傷天害理,我都支持佢.....

但隨住佢越黎越大... 我對佢既期望越黎越大...功課...考試...各樣各樣...到底係佢變曳左,定係我地既要求變多左,變高左.....

其實做左咁多年人.... 自己好明白...叻既又未必搵得多...搵得多又未必會幸福...幸福又唔係必然... 我成日都會提自己..我又唔叻, 又搵得少, 但我好幸福... 當望住佢瞓覺....會諗起佢曳時係幾可愛, 博咀時係幾聰明, 其實真係好幸福~

首頁

尾頁

跳至