論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日都話工人差, 唔好, 究竟有冇mami個工人姐姐係好既呢? or都係唔好, 不過冇人帶小朋友, 要用住先呢???

我個印印就ma ma 地喇, 成日大話. 老公話換個個, 但我怕個個都係咁...

大宅

雖然我成日起度踩d印印,但查實我個姐姐幾好... 請佢的原因係佢個妹幫我表哥湊bb,超錫個bb,隻bb唔係好鍾意食野,但佢就每日唔同的有益粥仔。另外佢仲有個妹晌元朗打左6年工(一張約),所以我諗住好似買馬咁睇血統囉。

佢好勤力,做野好快手,唔識英文廣東話,35歲,學語言好慢,但基本對話已經ok,晌我度做緊第3個月,好錫個bb(5個月大),隻b訓覺成日郁郁下,半夜又妞奶咀,無一晚可以一睡多過3小時,又嚴重厭奶,要訓左先肯飲,醒左又唔飲,但都可以湊到佢唔知90定95percentile... 屋企好乾淨,我話過唔要地下有頭髮,就真係無... 放假又肯餵埋bb,做妥一般清潔先9點出門,7點半返。唔講大話,因為佢所有野都做得好好,無野須要大話。

煮野幾好,因為佢係大家姐,晌印尼做晒所有家務。但問題係唔識廣東話,所以唔敢俾佢去街市,好彩樓下係apita, 所以無問題。

出糧計數唔會問,只會收好錢,簽好單就多謝太太先生。

所以我都其實幾鍾意佢,加上老公工作忙,有佢晌屋企都唔錯。晚上叮番熱餐飯俾我老公就會消失,如有須要先叫佢,所以都可以有番以前的family/couple life...

對我父母奶奶老爺好有禮,連佢地都話正,年幾大少少,反而無我奶奶老爺個20歲工人咁懶訓,唔會煲電話,因為佢好慳,亦唔會週圍識朋友,放假就會同d妹一齊,所以我都覺得自己好好彩... 咁當然母親節我都俾利是,因為佢好似我同我個仔的阿媽一樣照顧我地,上星期腸胃炎入佢不停幫我敷冰墊,斟水我飲,最後要急証室,都係佢幫阿b沖好涼,屙好ke ke,我果晚都同佢講多謝,話佢好似我阿媽咁,佢好甜咁笑,我諗呢d讚賞好過利是多多倍。如果佢肯,我唔介意俾長期服務金囉。

翡翠宮

我家菲姐都唔錯架, 由我對孖仔出世到而家就嚟4yr old囉, 黎緊都會同佢續第三個約, 人都算醒目, 乾淨, 老實, 煮野食都有進步....特別係對我對孖仔好有愛心同耐性, 又肯同佢地玩同教佢地野!!

別墅

都有好既例子既 ~~~但就冇咁好彩lu....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有,我bun咪一個好好既老seafood囉,係HK10年啦,我同佢啱啱第3個約,鍾意佢有禮貌,慳家,對老人家容忍度高,勤力,老實.工作時間唔講電話(但呢樣依家講多左,等佢放完假返黎要同佢傾下啦)

大宅

the most important thing is -- 對bb好,唔會縱壞佢

別墅

回覆 #2 FA8866 的文章

好鍾意聽d正面真實故事, 等我覺得天無絕人之路....hehee

公爵府

原文章由 heman07 於 08-5-14 21:55 發表
好鍾意聽d正面真實故事, 等我覺得天無絕人之路....hehee

唔駛太灰既,記得請工人前做好準備功夫,唔好比個工人知您咩都唔識,咁佢蝦您既機會會少d.
我極少鬧工人架,最惡咁丙都係試過3次,佢都算尊重我既.

別墅

原文章由 FA8866 於 08-5-14 22:05 發表

唔駛太灰既,記得請工人前做好準備功夫,唔好比個工人知您咩都唔識,咁佢蝦您既機會會少d.
我極少鬧工人架,最惡咁丙都係試過3次,佢都算尊重我既. ...

我都少鬧工人.....ai....而家唔諗住喇, 我姐姐又唔係差到要立即抄.....有佢我又真係做小左好多野...

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 vancouver 於 08-5-14 20:51 發表
雖然我成日起度踩d印印,但查實我個姐姐幾好... 請佢的原因係佢個妹幫我表哥湊bb,超錫個bb,隻bb唔係好鍾意食野,但佢就每日唔同的有益粥仔。另外佢仲有個妹晌元朗打左6年工(一張約),所以我諗住好似買馬咁睇血統囉。

佢好勤 ...

我又係請了我家姐個bun個妹,因為我家姐個bun做了10年,信得過,結果無計錯,個bun真的幾好,教識我個女好多嘢,晚晚講故事讀BB字典 清潔煮飯就70分啦,不過我已好滿足,希望佢續多幾期...(佢老公屋企有啲錢 )

大宅

我都覺得好好彩, 我都請左一位好好既賓賓, 我屋企只有一位少主, 不過我有5隻愛竉, 佢除左照顧超麻煩少主外, 重要照顧我D愛竉, 清潔我覺得OK, 始終有狗你話要一塵不染就無可能, 但你唔著鞋隻腳都唔會黑同有塵, 我個超麻煩少主佢照顧週到, 但又唔會縱容佢, 即是佢鍾意食公仔麵, 要成日食, 佢會拒絕佢, 唔會尤佢, 費事煩, 少主有功課未做或未執書包, 佢會提佢, 少主發脾氣, 佢都會笑笑口, 唔會好似出面果D, 黑哂口面跟住話佢麻煩, 每晚講故事, 無叫都會自動自覺, 天氣好佢會攞D被去曬, 會主動提出去抺車甘, 宜家第一個合約就黎完, 我已經同佢講會續約, 今年年頭重出左花紅比佢, 獎賞佢對我屋企既貢獻, 無左佢都幾煩, 佢黎緊放假返菲律賓, 我都幾擔心 ! mouth:

公爵府

原文章由 Ponys 於 08-5-15 00:16 發表
我都覺得好好彩, 我都請左一位好好既賓賓, 我屋企只有一位少主, 不過我有5隻愛竉, 佢除左照顧超麻煩少主外, 重要照顧我D愛竉, 清潔我覺得OK, 始終有狗你話要一塵不染就無可能, 但你唔著鞋隻腳都唔會黑同有塵, 我個超 ...

我bun姐都放緊假,放足一個月. 就黎啦,22號返啦,返到黎執屋都執到佢癲呀..
有時唔自己落手做真係唔覺佢功夫多,自己一做就知佢真係好幫得手.

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 heman07 於 08-5-14 21:55 發表

咁就要加埋我件陽光賓,從我收集意見中,見過佢o既BK媽都有讚無彈(呀Fa除外 因為陽光賓好驚佢)
我比佢百二分,希望佢做到三~四張約,有時都驚佢會番家鄉湊女,始終佢個女都係細

公爵府

原文章由 winnie_sh 於 08-5-15 01:32 發表

咁就要加埋我件陽光賓,從我收集意見中,見過佢o既BK媽都有讚無彈(呀Fa除外 因為陽光賓好驚佢)
我比佢百二分,希望佢做到三~四張約,有時都驚佢會番家鄉湊女,始終佢個女都係細 ...

咩呀,我都有讚佢架.不過唔會係佢面前讚咋.

男爵府

我個姐姐來了兩個幾月, 真係唔錯. 煮野好食, 肯研究新菜式, 清潔okay, 超有心機同我個三歲囡囡玩, 可以玩成個幾兩個鐘, 英文好, 服順性高, 笑容滿面, 純品. 放假大半日係教會, 8點半前一定返到屋企.

我都係朋友的bun bun介紹個妹過來, 我都相信家姐好, 妹妹都唔會太差.

禁止訪問

大宅

原文章由 vancouver 於 08-5-14 20:51 發表

佢好勤 ...

you are so luck la!! my maid is so lazy... and start to lie la... she has been here almost 5 mths... recently, my baby got 腸胃炎, doctor said because my bb ate "dirty" things.

from that time on, i have enforced her to do cleaning... (in the past, even I asked to clean her bb's high chair after each meal; she only did it probably once per day; why i knew this because I could find some left-over congee/veg/bread on the table)

last week, i found that she did not mashed the carrot for my baby's congee. as my bb still does not have any teeth yet... it's very danger... i have reminded her so many times... but still she acts like this... to do cleaning... never do it right (use a wet towel to go through it once; and never use cleanser; everthing's surface, e.g. rice-cooker, cabinet are still very sticker) guess what, I only asked her to do cleaning once a week when I have a day off. so that I could take care of the baby and she will do the cleaning. I think that sounds fair.

she is 29 but she never acts like her own age. we try to treat her as one of our family member. talk to her each month and see if she could handle the job together with the baby. and make sure she is working happy in my home...

start panic now as her performance is going down. any suggestions.

珍珠宮

我呢個Bun Bun, 做左就快1年. 我幾鍾意佢!

1) 有禮貌, 會講[早晨]<--用廣東話講~ 也會講good night.

2) 主動煮新野我地食, 勤睇cook book~

3) 家務ok! D窗抹到好似冇窗咁~

4) 永遠開門唔超過3秒開比我!

5) 對我兩個女好有愛心~ 又有耐性~

6) 尊重我和其它家人, 從來只有笑面, 冇黑面!

差唔多啦~

大宅

原文章由 heman07 於 08-5-14 20:13 發表
成日都話工人差, 唔好, 究竟有冇mami個工人姐姐係好既呢? or都係唔好, 不過冇人帶小朋友, 要用住先呢???

我個印印就ma ma 地喇, 成日大話. 老公話換個個, 但我怕個個都係咁... ...

見到呢個TOPIC,我都想講下我屋企個印印,佢同我已經做咗兩年,我同佢續咗約,我記得佢剛來的時候我唔太鐘意佢,佢之前己在HK工作了八年,係一佢OLD PATPAT,可能佢之前啲僱主太寛鬆,我有係新手,初來我家大家都唔習慣,如私自用洗衣機洗自己衫﹑放假日一啲嘢都唔做晨早出咗去﹑清潔唔乾淨等等….(不能盡錄),我曾經想炒佢,但見佢對BB好及有耐性,於是我給時間大家,第一年生日我買了CAKE比佢,佢感動到喊,我諗佢無諗過我會咁對佢,自此之後,佢越來越有心機做,佢有咩唔對,我同佢講佢都會跟,最主要佢好鍚我個女,有次我個女發燒入院,佢係第一個流眼淚(我睇得出係發自內心),今年年初第二個BB出世,我開頭都好担心佢應付不到,但佢好主動,好有心機,我大囡只得兩歲,細B剛出世,兩個都咁細湊佢地真係好辛苦,有時我鍡細B飲奶,飲剩小小,我話佢唔食,佢話BB要食多啲先得,咁佢就接手同我喂晒啲奶為止,我知道湊兩個不易,我同佢講如果無時間,廁所可以洗少一日,但佢都會趁佢地SLEEPING時好快趣咁洗埋,又煮埋飯比我地食,晚上仲主動話同兩個BB一起睡覺,我話細B晚上跟我地瞓,佢話佢可以攪掂,叫我地不用担心。一個湊兩個仲煮埋飯﹑做埋全屋清潔,呢個工人抵請。

別墅

原文章由 FA8866 於 08-5-15 01:35 發表

咩呀,我都有讚佢架.不過唔會係佢面前讚咋.

FA8866你知唔知工人係咪8:00pm有權拒絕工作嫁? 另外佢地放假僱主有無權要求佢地幾點番屋企嫁,

首頁

尾頁

跳至