母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

阿仔用樽食都食到5oz x 3餐+1餐埋身+1餐糊仔, 好down,好灰,係咪我d奶有問題? 糊仔6個月先開始比佢食,因為姑娘話佢對食物敏感, 阿仔食過beanstalk奶粉,旦王又敏感,出哂濕疹,轉左明治低敏暫時都ok,但我仲係好多奶,唔想比奶粉!

同大女一樣,又要睇兒科,又見營養師,言語治療師......

大宅

我個女都係好輕, 九個月都係7kg多, 但我唔認為d奶有問題...
既然你囝囝有d食物敏感同濕疹, 無理由仲要轉飲奶粉, 咁兒科醫生同營養師有乜建議俾你?
6個月先啱啱開始食半固體, 慢慢來, 唔好灰心!

複式洋房

My baby was 2.4kg at birth. Now, he is only 4.1kg at 3 month. I was a bit upset as he is also below the curve. Just like you, I think I have enough milk for him but only he drinks very little, about 3oz when feed with bottle. Some people suggest me to use Formula milk, but I don't want to. I still believe breast milk is the best for my little boy...

How do you think?

男爵府

原文章由 evaken 於 08-5-15 13:38 發表
阿仔用樽食都食到5oz x 3餐+1餐埋身+1餐糊仔, 好down,好灰,係咪我d奶有問題? 糊仔6個月先開始比佢食,因為姑娘話佢對食物敏感, 阿仔食過beanstalk奶粉,旦王又敏感,出哂濕疹,轉左明治低敏暫時都ok,但我仲係好多奶,唔想 ...

你都唔想佢睇醫生格........

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實大家係絕對唔洗擔心GA!
畀條線攪到自己唔開心同擔心...有乜謂呢

講個FACT畀大家聽
個個表係用100個奶粉B嚟做既表嚟既(我個FD唔知係邊到睇返嚟同我講),所以對於人奶B係唔啱用既
只要BB有重咗同健康,我覺得體重掂唔掂到條線唔係問題

好心WHO就整過個人奶B既體重表啦...

大宅

原文章由 yennie 於 08-5-15 23:48 發表

好心WHO就整過個人奶B既體重表啦...

請去呢到睇睇呀:~~世界衛生組織最新編訂的兒童生長標準 (母乳餵養的兒童爲基礎)

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=692065&extra=page%3D1]

大宅

原文章由 Cyntoby 於 08-5-15 23:54 發表

請去呢到睇睇呀:~~世界衛生組織最新編訂的兒童生長標準 (母乳餵養的兒童爲基礎)

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=692065&extra=page%3D1]

大宅

原文章由 evaken 於 08-5-15 13:38 發表
阿仔用樽食都食到5oz x 3餐+1餐埋身+1餐糊仔, 好down,好灰,係咪我d奶有問題? 糊仔6個月先開始比佢食,因為姑娘話佢對食物敏感, 阿仔食過beanstalk奶粉,旦王又敏感,出哂濕疹,轉左明治低敏暫時都ok,但我仲係好多奶,唔想 ...

人奶b一向都比較輕,知道bb敏感對症下藥就得啦!最緊要佢開開心心囉!你有咁多奶就繼續母乳啦,唔好因為磅數o既嘢放棄啊!

大宅

少食多餐可以嗎
原文章由 Kimman 於 08-5-15 20:42 發表
My baby was 2.4kg at birth. Now, he is only 4.1kg at 3 month. I was a bit upset as he is also below the curve. Just like you, I think I have enough milk for him but only he drinks very little, about 3 ...

大宅

evaken,

唔好灰心,聽落唔似你d奶有問題,可能bb食得少,或不很吸收。他的大便如何?如果他對牛奶敏感,就更加要吃母乳,因為食物敏感會影響營養吸收。有些bb自己的生長線係永遠都是3%以下,只要其他方便的發展正常就無問題,但最好有專科醫生(最好係兒童生長科的)follow會安心好多。

[ 本文章最後由 gunsou 於 08-5-18 07:46 編輯 ]

男爵府

BK Milk勳章

阿仔出世有3.54kg嫁, 而家都只有6kg, 兩倍都無, 頭兩個月0係條curve都有75分,第4個月起都掂唔到條線喇! 都唔知係咪敏感底唔吸收?

同大囡一樣都唔重, 大囡係0501囡, 1歲只有16磅, 而家重著到18m-24m d衫褲, 只係短d, 所以著0黎訓覺, 簡直係model身材~

因為阿仔埋身只食一邊5分鐘, 我估佢只食得3oz到, 健康院姑娘都建議我泵奶用樽餵, 因為用樽佢食到5-6oz, 我要加油pump多d奶!

大宅

即係「突然」減慢增重速度?咁醫生點講?

原文章由 evaken 於 08-5-18 02:22 發表
阿仔出世有3.54kg嫁, 而家都只有6kg, 兩倍都無, 頭兩個月0係條curve都有75分,第4個月起都掂唔到條線喇! 都唔知係咪敏感底唔吸收?

同大囡一樣都唔重, 大囡係0501囡, 1歲只有16磅, 而家重著到18m-24m d衫褲, 只係短d ...

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 gunsou 於 08-5-18 09:53 發表
即係「突然」減慢增重速度?咁醫生點講?

健康院醫生只係寫紙去醫院見兒科醫生,話可能係濕疹影響喎?仲排緊期!7月先見兒科醫生~

大宅

有得睇專科都好,既然bb已過6個月,希望固體食物可以幫到佢多d,增加食欲同磅數!

原文章由 evaken 於 08-5-18 11:12 發表

健康院醫生只係寫紙去醫院見兒科醫生,話可能係濕疹影響喎?仲排緊期!7月先見兒科醫生~

洋房

原文章由 gunsou 於 08-5-18 12:00 發表
有得睇專科都好,既然bb已過6個月,希望固體食物可以幫到佢多d,增加食欲同磅數!

我自己已經係第2任奶ma, 我第一個b都係超級細碼b (唔原瞓, 我個心情又好差, 好多餵奶o既野又唔識), 但小b就超級大碼b. 經過呢2次餵奶經驗後, 我發覺媽媽o既心情都係一個因素. 我第2胎餵奶比第一胎開心, 因為有經驗, 又自己坐月, 小o左好多不必要o既壓力. 另外, bb都好瞓得. 我估你2個b都唔仲意瞓..
我覺得bb長肉要食得, 瞓得同苛得. 你check o下bb o既情況. 另外, 你o既心情都會影響bb.
如果有時間你不如睇o下呢本書"從0歲開始" 係之前d奶ma推介. 希望對你有幚助. 你小b先6個月, 仲有機會教.
希望幚到你啦.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊