母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經比阿仔放工狂啜都無用呀,真係喊死,請問有咩辦法?而家又痛又pump唔出.....

複式洋房

唉,自己又痛,bb又6日冇便便,又扭,家人又吵架,想死

別墅

lalamother2012 發表於 15-2-1 23:40
我剛剛又係塞左,係咁按同泵都冇用,好彩睇到你呢個post,就即刻穿左個水卜再泵,即刻通番晒

...
希望個個媽媽都唔再塞啦,真係好無助架,我地都係為BB好姐。

別墅

carmenkmtsoi 發表於 15-2-2 11:39
請問通乳寶,通草係那裡買?bb有 g6pd,我可以飲嗎?
頭先在你個post回過,我覺得佢成份有草本同豆類,安全D唔好飲通乳寶﹔通草一般藥材舖都有,不過你講左你BB個情況比醫師知問下飲唔飲得先,一般應該無問題既我估。

複式洋房

請問通乳寶,通草係那裡買?bb有 g6pd,我可以飲嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 dorasansan 於 15-02-01 發表

原帖由 lamcat327 於 15-02-01 發表
食左三次通乳寶, 比bb狂啜左3日,空泵都照按時按候開大佢泵,睇埋醫生搞掂個乳腺炎,飲通草同熱敷做齊,終 ...

複式洋房

回覆:kyliecsfung 的帖子

我剛剛又係塞左,係咁按同泵都冇用,好彩睇到你呢個post,就即刻穿左個水卜再泵,即刻通番晒

別墅

引用:最後用邊種方法攪掂

原帖由 dorasansan 於 15-02-01 發表
最後用邊種方法攪掂?
食左三次通乳寶, 比bb狂啜左3日,空泵都照按時按候開大佢泵,睇埋醫生搞掂個乳腺炎,飲通草同熱敷做齊,終於見曙光。

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆:lamcat327 的帖子

最後用邊種方法攪掂?

別墅

回覆:喊死,兩邊塞晒,點算好

真心多謝各位姊妹分享同鼓勵,我終於通返,開心過中獎,奶量都回得7788,好在有大家幫忙,我曾經down到以為要提早掛泵,就係因為你地各位的幫忙而頂硬上無放棄,大家一齊加油,為bb健康努力

rachel_tim    發表於 15-2-1 12:27

別墅

引用:食清淡,唔好食肉,多食菜同魚。泵奶之前先

原帖由 Joelley 於 15-02-01 發表
食清淡,唔好食肉,多食菜同魚。泵奶之前先按摩乳頭,用手指頭捽到出奶為止,泵完之後,再按摩乳頭再泵,然 ...
謝謝你既方法。

複式洋房

食清淡,唔好食肉,多食菜同魚。泵奶之前先按摩乳頭,用手指頭捽到出奶為止,泵完之後,再按摩乳頭再泵,然後用手擠,直到擠唔到奶,然後去沖熱水涼,覺得個人熱,就用手擠奶,會嘥D奶但會容忍D通番。

別墅

引用:加油流左好多眼淚,媽媽真係好難做

原帖由 bubu1027 於 15-01-31 發表
加油
流左好多眼淚,媽媽真係好難做
係,多謝你鼓勵,按d硬塊真係按到眼水標埋,母愛真係好偉大。

別墅

引用:可以食panadol ,我生完喺醫院,醫生巡房已

原帖由 morechi 於 15-01-31 發表
可以食panadol ,我生完喺醫院,醫生巡房已經問邊個要止痛藥,全間房6個得我一個唔要,我當時唔明要黎做咩 ...
我都飲左,煲湯飲,加埋通乳寶,加埋熱敷,咩都試齊好似好左少少,謝謝你

大宅

回覆:喊死,兩邊塞晒,點算好?

可以食panadol ,我生完喺醫院,醫生巡房已經問邊個要止痛藥,全間房6個得我一個唔要,我當時唔明要黎做咩。
到番到屋企,乳頭損左,我忍痛繼續餵,到bb第一次去健康院,醫生建議我食panadol ,我先知原來可以食,醫生解釋因為痛,乳頭唔知咩會收縮反而出奶會無咁暢順。
如果塞可以買通草,飲完通草按會易按啲,之前我試過塞到硬晒,飲完好易按。
人地話揾熱毛巾敷都ok,但我未試過。

大宅

回覆:lamcat327 的帖子

加油
流左好多眼淚,媽媽真係好難做

別墅

引用:http://www.mamabbshop.com/index_eproduct

原帖由 bubu1027 於 15-01-30 發表
http://www.mamabbshop.com/index_eproduct_view.php?products_id=494

係呀,有硬塊,再用熱水樽(我用玻璃奶 ...
謝謝你,頭先試用玻璃樽碌過,未通晒但食埋通乳寶好似無咁大範圍硬塊

別墅

引用:I go to buy at TST shop ga

原帖由 bubu1027 於 15-01-31 發表
I go to buy at TST shop ga
唔該哂

別墅

引用:Quote:原帖由 twinbbtwin 於 15-01-31 發表

原帖由 lamcat327 於 15-01-31 發表
第二日就收到貨
唔該哂,我今啱啱上網訂,我估星期二到收到

大宅

回覆:twinbbtwin 的帖子

I go to buy at TST shop ga

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊