懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家36週..分泌物有d黃黃地 咁樣仲睇吾睇醫生塞藥好?!由有左到依家不斷都係咁...唉

別墅

回覆:36週..念珠菌

睇返跟開你嘅婦科啦!佢地一定會話你知要點做。如果塞藥無問題點解唔塞?快啲清咗佢嘛!

回覆 Stephy0922 的帖子

Hello Stephy0922,雖然念珠菌一般都唔會危害胎兒健康,不過生產過程中BB都會有機會感染,不如再睇睇醫生啦,盡量係BB出世前醫治好。另外採用無香味的沐浴露或肥皂,穿著鬆身的棉質內衣褲,保持敏感部位清爽。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

同病相憐……我由有BB到現在38週都不斷反發念珠菌,仲中埋B鏈!上星期去產檢,醫生也是開塞藥給我,我有用。但真係唔明已經好乾淨,天氣又唔濕熱,都不停反發……

你依家應該每星期產檢了。同醫生講,等佢幫你檢查啦!希望我們的BB也平安健康出世!加油!好快和BB見面

複式洋房

Iwillprotect 發表於 15-1-30 12:48
同病相憐……我由有BB到現在38週都不斷反發念珠菌,仲中埋B鏈!上星期去產檢,醫生也是開塞藥給我,我有用 ...
今日剛37週...唉 塞極藥都翻發 真係吾想理!但又好驚影響啊b..星期4先產檢 我未收到通知話中左b鏈

男爵府

引用:Quote:Iwillprotect+發表於+15-1-30+12:48+

原帖由 Stephy0922 於 15-01-31 發表
今日剛37週...唉 塞極藥都翻發 真係吾想理!但又好驚影響啊b..星期4先產檢 我未收到通知話中左b鏈 ...
唔好著褲焗住下面,盡量著裙,繼續塞藥啦!如果唔係,bb出世好易有鵝口瘡
我陀大仔時都試過,我明你感受的

伯爵府

引用:回覆 Stephy0922 的帖子Hello Stephy0922,

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 15-01-29 發表
回覆 Stephy0922 的帖子

Hello Stephy0922,雖然念珠菌一般都唔會危害胎兒健康,不過生產過程中BB都會有機 ...
我都係由懷孕到26weeks都有黄分泌物,時多時少,但接受唔到唔用護墊,想問如勤d換有用嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由 Stephy0922 於 15-01-31 發表

原帖由 樂希媽媽 於 15-01-31 發表
唔好著褲焗住下面,盡量著裙,繼續塞藥啦!如果唔係,bb出世好易有鵝口瘡
我陀大仔時都試過,我明你感受的

...
我都有念珠菌,真係好煩!一唔塞藥就返發!但產檢時叫醫生俾藥,又話唔好,驚有抗藥性…
唉我都好驚生完bb有鵝口瘡

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我D 分泌都黃ga wo
係咪唔正常呀咁

大宅

陪月勳章

回覆:heily123 的帖子

我都係勤啲換墊,太多分泌

複式洋房

其實有咩方法?

別墅

我都係成個孕期都有念珠菌,我醫生都知道,早兩星期檢查有無漏羊水時,醫生都話我啲念珠菌好多,但又話無痕就可以唔使理。。 所以我都無處理佢
而家39w la..........

大宅

陪月勳章

我而家26weeks, 一直都係有念珠菌困擾,三角位仲好易攰,請問關唔關念珠菌事?(因上一胎無念珠菌,由頭到生都見步如飛,唔會咁易就要坐)

大宅

懷孕中系好易有念珠菌,當初我半個孕期受念珠菌所擾,即使保持清爽都系不停復發,唯有不停睇醫生塞藥,到生左bb後先無事…我依加產後22日!

大宅

引用:依家36週..分泌物有d黃黃地 咁樣仲睇吾睇醫

原帖由 Stephy0922 於 15-01-29 發表
依家36週..分泌物有d黃黃地 咁樣仲睇吾睇醫生塞藥好?!由有左到依家不斷都係咁...唉 ...
我陀住開始至36weeks幾生,中途試過6至7次陰道炎,每次都要去睇醫生,比塞葯先好返,醫生話陀住b個媽媽抵抗力差咗,有開念珠菌好難斷尾,touch wood生完亞女(3歲半)無再覆發!

別墅

引用:懷孕中系好易有念珠菌,當初我半個孕期受念

原帖由 MyNameShaDow 於 15-01-31 發表
懷孕中系好易有念珠菌,當初我半個孕期受念珠菌所擾,即使保持清爽都系不停復發,唯有不停睇醫生塞藥,到生 ...
請問你係咪長期晚晚塞先得? 係產檢個陣叫醫生俾藥? 我醫生叫我唔好再塞,但如果冇太大影響我都想塞多啲!

複式洋房

勁困擾!但如果塞藥塞到生 咁陰道入面咪有藥渣係到...

複式洋房

heily123 發表於 15-1-31 10:52
我都係由懷孕到26weeks都有黄分泌物,時多時少,但接受唔到唔用護墊,想問如勤d換有用嗎?

...
我都接受吾到吾用護墊....我都超勤力換!都依然有 斷吾到尾

大宅

回覆:Stephy0922 的帖子

我兩年前一直都有反發,直至停左日日飲豆漿, underwear 洗完要全乾先著,用護墊,出街去toilet 一定要放d toilet paper 去 廁所,防止d廁所水彈出來!
之後我兩年冇反發!而家36周了!

大宅

回覆 monaaaw 的帖子

下…我醫生叫我keep住塞喎,有時痕有時多分秘,好難唔理喎好彩系我生個個星期念珠菌無復發!

首頁

尾頁

跳至