跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb 7個月大, 我發現大人一走開, 唔陪佢, 佢就放聲大哭, 又大聲, 又哭到面紅晒, 佢唔可以一個人自己玩. 你地的BB會唔會咁?

我覺得好煩. bb 日間是公公婆婆湊, 唔知係咪咁, 搞到 bb好癡身

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

有呀,佢一見到冇人係度,就即刻係度喊,要人地陪佢玩囉﹗有時冇計,唯有俾佢一齊坐出廳度,睇住我地做嘢囉

複式洋房

我呀b都係呀
不過好睇佢心情, 有時佢坐high chair, 工人或我坐在他旁邊都可以, 有時坐在他旁邊都唔可以...一行開就更死....大叫及谷紅面....點先可以訓練佢自己玩呢?

別墅

我覺得完全冇晒私人時間, 有時屋企得我同bb, 我去toilet or 煮野食 or 拾奶樽, 佢唔見我就立刻大哭
(我冇請工)

大宅

係呀,我亞b都係咁,以前都唔會,依家一唔見人就喊,都唔知點好。

別墅

係我亞b都係一見唔到人就唔駛數3聲已經大喊, 有時佢心情唔靚佢就乜人都唔得, 一定要見到我, 有次連我洗白白都唔得, 最後要老公抱佢入來望住我洗白白, 激死. 唔知係唔係我自己揍佢的關係啦. 平時只可放左bb車上或high chair望住我做野. 連去厠所, 去廚房都要堆埋佢去門口望住我, 勁癡身.

大宅

係咁架喎! D BB到左某個月數就係咁架! 點解我知, 因為我有個姪女都係咁架麻! 有時佢呀媽一入廚房佢就喊架嘞! 一出來就收聲, 有其他人係度陪佢都唔得架! 試過到佢識爬時, 佢呀媽一入廁所沖涼, 佢就係咁喊住拍廁所門叫呀媽, 我哥係度都唔得架, 而家先係開始呀! 遲D如果一天黑唔見呀媽, 佢就會係咁喊, 喊到佢返來為止添呀!
我地而家多數行開行埋就放囡囡係學行車, 佢自己見無人就會嚟搵我地架嘞! 我就好D, 因為我同佢婆婆一齊住, 日頭婆婆湊, 夜晚我湊, 我地行開行埋都有其中一個可以頂住囉!

[ 本文章最後由 penny998 於 08-5-16 14:36 編輯 ]

大宅

囡囡開始認人又貪玩
唔見人就喊,見到陌生人又喊

別墅

下..而家先係開始,咁就慘啦,重念住過多個多月會好d.
你都好有人可以同你分擔下..而家都比亞b搞到我勁累.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我個都有,但因我成日都在佢面前行黎行去,佢知我在屋內就可以,有次我行出門口去倒垃圾,佢喊得好勁呀!而家我都唔敢,之前我沖涼都有喊,咪叫佢阿爸抱入黎搵我等佢知我在屋內囉,而家去沖涼煮飯都得既,但我一有時間都會陪住佢玩既。

別墅

lee 果階段幾時會完 ?

原文章由 penny998 於 08-5-16 13:08 發表
你咁架喎! D BB到左某個月數就係咁架! 點解我知, 因為我有個姪女都係咁架麻! 有時佢呀媽一入廚房佢就喊架嘞! 一出來就收聲, 有其他人係度陪佢都唔得架! 試過到佢識爬時, 佢呀媽一入廁所沖涼, 佢就係咁喊住拍廁所門叫 ...

大宅

我bb都係咁..不過係屋企佢就會自己搵野玩..但一去到陌生地方一唔見我就喊...daddy抱住唔見左我都即喊呀..mouth:

大宅

原文章由 catcat_mama 於 08-5-16 14:37 發表
lee 果階段幾時會完 ?

其實呢個階段有好有唔好啦! 個時我姪女只要見到佢呀媽, 佢就會自己搵野玩, 佢呀媽可以做自己野, 得閒昅下佢就可以了, 又唔使成日抱住, 因為識自己坐嘞麻! 當時我嫂係屋企得佢兩個人, 佢去廁所/沖涼做咩都唔關門架, 咁佢個女見到佢咪唔驚囉!
佢好似有成2個月時間係超癡身架, 起碼要去到9-10個月大先叫好D囉! 會跟下其他人, 一陣咁多啦!
到個段時間, BB爬得幾好架嘞! 到時一見你OR其他家人出街, 就會即時扯衫尾, 即係要跟出去, (咁當然要係唔怕人既BB先會咁啦! 怕人識人既例外!) 再大D識行時, 一見人出街, 仲會自己走去攞鞋, 好似同大人鬥快咁架!

大宅

畀面勳章

呢個係"分離焦慮証"
寶寶通常在6-9個月大時,會對親近的人產生依賴感,
而這種依賴的外在表現,就會令親人覺得寶寶黐身。
這種情況會隨著寶寶年齡長至1、2歲時,「分離的焦慮」會逐漸消失。
由嬰兒期的「全依賴期」至幼兒期「學習期」,
寶寶會與照顧者產生認同及依賴的心理,
這是建立安全感及信任感的重要階段。
順利過度的寶寶,
他們會知道父母或照顧者離開片刻便會回來,
分離的焦慮便會化解。
http://www.hkedcity.net/article/parent_baby_edu/070612-002/

別墅

我亞b連係屋企都可以自己玩, 我坐係度一企起身行左1步佢就即喊.

禁止訪問

別墅

試下如果行開都一路keep 住同佢講野比佢聽到你把聲丫, 我bb都係一行開都會喊, 不過有時我要行開就一路同佢講野, 佢就ok可以自己玩...

大宅

好媽媽勳章

我呀b而家都係咁,想行開時同佢玩一陣捉迷藏,匿埋,出現,玩2/3次到,佢以為我又匿埋,趁果陣去廁所囉....

別墅

oic, 多謝你的資料

原文章由 carton514 於 08-5-16 17:01 發表
呢個係"分離焦慮証"
寶寶通常在6-9個月大時,會對親近的人產生依賴感,
而這種依賴的外在表現,就會令親人覺得寶寶黐身。
這種情況會隨著寶寶年齡長至1、2歲時,「分離的焦慮」會逐漸消失。
由嬰兒期的「全依賴期」至幼兒期 ...

別墅

你個b可以自己玩都好呀~
我老公遲過我放工, 咁我返到屋企一個人對住bb, 佢勁癡身, 我勁攰呀.

原文章由 vienchan 於 08-5-16 23:46 發表
我個仔就一時時啦,有時可以播住兒歌俾佢聽,佢自己就拎隻公仔玩,可以玩成15-20分鐘架... 就算冇人理佢都得... 不過過耐左都係要搵我囉... 有時爺爺抱住,好努力咁同佢玩都唔笑,一見倒我就笑,不過如果見我唔抱佢,就會勁喊... ...

首頁

尾頁

跳至