懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我b仔出生20日,個肚仔好多風,抱住餵奶都聽到肚仔有聲,便便好稀,好似大人肚瀉的便便,我是新手媽媽,唔知點算.現在食雪印思敏兒,但之前買左森永初生,現在唔知轉唔轉好,請有經驗媽媽給予保貴意見,bb便便通常2日1次,是否正常

男爵府

好媽媽勳章

當然不是喇... bb是每天也會有大便架...
我個bb是早產b而且得4.5磅現在吃森永奶粉, 現在才吃到70ml咋她明天才1個月大, 1日最少有2次大便去架... 森永奶粉是最不熱氣的奶粉才給她飲, 之前在醫院飲的奶粉原來吃了是好熱氣也不知, 後來回家改了森永奶粉才知醫院的奶粉是熱氣因她在醫院的大大是一小粒一小粒是好細粒, 而在家轉了奶粉去的大大是正常條狀的.

[ 本文章最後由 rainrain613 於 08-5-16 18:08 編輯 ]

大宅

如果bb多風又burp唔出就可以試吓比 infacol 佢食,初生bb都可以用o架!bb再大個d就可以試吓吳德物次肥仔水 (Gripewater),問你媽咪個代就知係物。
我bb係人奶b,唔清楚食奶粉係咪應該要日日有便便,但係我bb依家都係一日一次或者兩日先有一次 (初生時就每日起碼有兩次),姑娘話吸收好咗,便便會少咗都未定喎!

大宅

仲有,如果你bb肯比你响佢食食吓停的話,就响佢食一至兩安之間同佢掃風,唔駛等佢儲埋咁多風先burp,不過我bb間中飲我d 泵奶佢唔肯比我停,好鬼狼囉!
你留意下你個奶樽,或者個奶咀未必啱佢用,我bb都係用過兩款奶樽,用第二款佢飲得好d,無咁天一半地一半囉!

首頁

尾頁

跳至