跳至

首頁

尾頁

大宅

真係嚇死我啦,頭先大約12點到,突然間個肚好痛,痛左大約10幾秒到,我仲以為係肚痛要去大大,但又一d便意都無,咁我就諗會唔會係陣痛呢(因為我由細到大都無經痛,所以唔係好清楚點痛法),但係到宜家都無痛,咁我估應該只係宮縮啫!!

我宜家剛剛33week,各位姊妹,你地有無試過咁既情況呀???

別墅

我而家31週丫,但係我都試過咁,不過唔知係咪真係宮縮,但係我就可能係因為行得耐,因為事源有一日我同老公行街...行左差唔多1個鐘就覺得個肚好脹好脹,咁我地即刻搵地方休息啦,點知突然之間有一下個肚好實好痛,我老公仲話"唔係咁快生丫!?"真係嚇死我...好彩之後飲左杯熱水就慢慢冇事ja...

大宅

原文章由 cherry2008 於 08-5-16 13:12 發表
我而家31週丫,但係我都試過咁,不過唔知係咪真係宮縮,但係我就可能係因為行得耐,因為事源有一日我同老公行街...行左差唔多1個鐘就覺得個肚好脹好脹,咁我地即刻搵地方休息啦,點知突然之間有一下個肚好實好痛,我老公仲 ...

我就無乜點行,只係坐係度做做下野突然間勁痛咋,所以咁先驚嘛!!mouth:

別墅

我琴晚又係好似你地甘突然個肚好痛,不過只係5秒左右,我直情痛到叫左出黎,我即刻諗應該係假宮縮,嚇死我!我剛完成33週,前曰覆診又好正常,小豬豬唔會甘早出黎既!mouth:

禁止訪問

大宅

原文章由 joeykcy 於 08-5-16 15:52 發表
唔好擔心.... 我由 27週開始連續幾日都係咁.... 問咗醫生. 醫生話個人緊張, 太忙碌或者休息唔夠都會係咁, 如再發生就即刻休息, 休息過後無事就唔駛怕, 如果有規律性咁痛(即15-20分鐘一次)就要小心, 可能真係生得!!
...

明白晒啦,原來都係正常既,因為我講俾我朋友知,佢叫我小心我咪驚囉,我又要到下星期四先覆診,呢幾日入面出事就慘啦!!

複式洋房

我而宜32w2d, 前晚訓來訓去都訓唔著, 點知突然間宮縮有d痛, 我都好驚以為有乜事, 後來訓下訓下又冇啦, 不過我覺得次數係越來越多, 只要唔好有規律就得啦!

大宅

我想問下宮縮係唔係點都有d痛架 ~
我而家31wk ~ 我諗我未試過吧 ~
唔知幾時會開始呢

大宅

假宮縮就應該唔多痛,只係個肚勁實勁硬。
但真既宮縮如果到好有規律既3分鐘一次就真係會勁痛,好似勁m痛咁。
不過我聽講通常係見紅或穿水先,好少係宮縮先。

別墅

原文章由 大Pat鴨 於 08-5-16 16:27 發表

明白晒啦,原來都係正常既,因為我講俾我朋友知,佢叫我小心我咪驚囉,我又要到下星期四先覆診,呢幾日入面出事就慘啦!!

任何時候, 有唔妥立刻去睇醫生, 我上星期半夜咪入咗急症室囉, 俾阿B嚇死!醫生話有咩事再返去. 如果你係睇開私家, 就打俾你個醫生問吓.

複式洋房

我現時31周,肚時時會硬到幾痛下,睇書話係宮縮的正常反映。

複式洋房

假宮縮

我由27週起個肚已不定時變硬, 但就唔痛, e生話咁早唔該有宮縮, 縮得多會早產, 要我食藥同卧床, 現在29週, 都係咁, 驚bb 早產, 你們有這樣嘛?

別墅

我近日成日肚硬,有時有些痛,會早生的嗎?

別墅

原文章由 poohwong 於 08-5-20 23:10 發表
我近日成日肚硬,有時有些痛,會早生的嗎?

醫生話成個肚硬係宮縮, 如果係一部分的係肌肉收縮, 唔怕的.
按摩吓佢好快鬆返

我哋要放鬆心情, 否則阿B會一齊緊張, 硬多D.

首頁

尾頁

跳至