基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我住將軍澳區, 因為最近想有心靈寄託, 請問如何進入教會 ? 要人介紹嗎 ??

不知如何做 ????

公爵府

2024年龍年勳章

回覆:如何進入教會

三K黨(英語:Ku Klux Klan, KKK),指美國歷史上和現代三個不同時期奉行白人至上主義運動和基督教恐怖主義的民間仇恨團體,也是美國種族主義的代表性組織。該組織常使用恐怖主義方式來達成自己的目的。

好驚恐怖主義。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 珠氏家庭 於 15-03-14 發表算

原帖由 jannlly 於 15-03-15 發表
只顧罵人的人,帶著仇恨的人,又點會明白'大愛' 是什麼呢!
就係因為佢咪咁偏激,
所以佢哋嘅教會先會滲入咁多邪教組織,。

就連美國3K黨都係佢哋嘅會員。

http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B8%89K%E5%85%9A

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 bbhappybirthday 於 15-03-14

原帖由 珠氏家庭 於 15-03-14 發表
算啦! 佢哋係唔會明㗎。
一班只有仇恨心嘅人又點會得到平安呢?
可憐。
只顧罵人的人,帶著仇恨的人,又點會明白\'大愛\' 是什麼呢!

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

引用:唔好嘈啦...唔好嘈啦....天主教同基督教唔

原帖由 bbhappybirthday 於 15-03-14 發表
唔好嘈啦...唔好嘈啦....

天主教同基督教唔係都係傳 "愛" 既宗教咩??
算啦! 佢哋係唔會明㗎。
一班只有仇恨心嘅人又點會得到平安呢?
可憐。

禁止訪問

別墅

畀面勳章

唔好嘈啦...唔好嘈啦....

天主教同基督教唔係都係傳 "愛" 既宗教咩??

兩派既老大相信都唔希望你地咁嘈落去....

大家相親相愛....和平與愛啦!!!!

子爵府

Lily2003 發表於 15-3-3 18:17
我自己其實沒有什麼概念, 無話天主教定係基督教, 盲目一片的想接觸主耶蘇。

最近, 見到自由講場的 教會 言 ...
唔同教會有唔同的牧養方式, 神會知道你適合如何的牧養, 將你放在不同的教會.就正如男女朋友, 難道住柴灣的人, 遇上了心儀的伴侶, 會因為他/她住荃灣而不拍拖嗎???

長遍大論, 希望你不要放棄尋求神. 也希望你明白, 你我素未謀面, 連真實的身份也不認識,
你返唔返教會, 其實與我無關. 但是就是因為主耶穌的愛, 我嚐過了得甘甜得肥足, 希望你也能體會.

子爵府

我自己其實沒有什麼概念, 無話天主教定係基督教, 盲目一片的想接觸主耶蘇。

Lily, 我不是返將軍澳教會的, 所以無覆你的post.但是, 請你不要放棄, 不要忽略神對你的召喚....

夫婦版 都講好多男人變心個案, 難道你就不相信男人, 一生不去愛人 ??
婆媳版 都講好多同99, 同姑9 的麻煩野, 難道你就一生不結婚 ???

當然, 你會覺得找個男人做終生伴侶, 同埋結婚組織家庭生兒育女係幸福事, 只不過某些人會有不幸的遭遇.
返教會如是, 能夠認識神, 知道神在我們生命的旨意, 是人生最幸福的事情, 你的人生變得有左目標, 有左意義. 其實我地個心靈上係缺少左啲野, 凡人會用錢, 愛, 權力, 玩樂等等嘗試去滿足, 但其實都係唔得, 一輪努力次後, 又會覺得一場空.
呢個缺失, 是當你認識真神之後, 就會得以填補, 縱使你沒有別人的物質享受, 但你都會感到幸福, 同埋我自己覺得聖經中的「甘甜」形容得好貼切.. 呢種同神聯繫的感覺, 是你之前從未試過, 而試過之後你唔想再錯過的.

有人結婚後, 仍然未接受到家庭角飾的改變, 仲以為自己係父母的王子同公主, 又或者在生活上咩都睇對方唔順眼, 兩個人終日吵吵鬧鬧, 家嘈屋閉. 婚姻一啲都唔美滿幸福, 就好似某些基督徒一樣, 雖然認識了主耶穌, 但生命仍然未願意接受改變, 個個人又只睇到別人既唔好, 將別人的好當作奉旨咁. 「佢係基督徒就係要咁架啦...」 忘掉了基督徒其實都係凡人. .... 「佢係我老婆, 就要晚晚煮好飯等我返黎架啦...」 因為教會內的弟兄姊妹唔係家人, 親人, 我們對佢地更加缺少容忍. 所以就會有好多人覺得教會人事好複雜, 問題多多. 就如你在公海就到個post咁, (雖然我無睇過, 不過來來去去都係果啲)

其實我們返教會係因為神, 而不是因為果間教會的牧師, 弟兄姊妹.

而且, 有教會問題多多, 有教會簡單啲, (有人婚姻失敗, 有人婚姻美滿) 我們基督徒其實仲有好多需要學習的地方, 去努力維繫合一同心.

希望你能夠明白, 教會都係一個「人的組織」, 凡人的組織, 如果唔係全部人都攞個心出黎對人, 就一定有問題, 夫妻, 兄弟姊妹, 朋友, 工作環境. 希望你唔好放棄尋求主. 我返的教會不是在將軍澳, 但你可以找一間在附近的, 上黎bk問下大家認唔認識間教會, 可能有jm有返開. 可以帶你一齊返.....而且你祈禱啦, 好簡單, 同神傾計, 神會帶領你去一間合適你的教會. 我當時都係架. 我住天水圍, 返左天水圍天主教教堂一個月, 之後神帶我走去天水圍的基督教教會, 之後又帶我到現教會炮台山. 最終就安頓左. 因為我深知道是神的安排, 所以縱使好遠好辛苦, 我都堅持每星期帶兩個小朋友返教會. 其實就好似啲父母送啲仔女去九龍塘的學校讀書咁. 覺得適合既, 遠啲水路都值得.

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 happyforever138 於 15-03-11

原帖由 珠氏家庭 於 15-03-12 發表
正確! 要學懂"尊重"係好重要。

眼見哩度有某啲會員, 只識發洗腦式回覆, 口說因版規所限, 不便多說, 但每 ...
我都覺得佢好可憐。

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由 happyforever138 於 15-03-11

原帖由 珠氏家庭 於 15-03-12 發表
正確! 要學懂"尊重"係好重要。

眼見哩度有某啲會員, 只識發洗腦式回覆, 口說因版規所限, 不便多說, 但每 ...
同意你的睇法。
有些人真係當正自己才是绝對正确,凡佢判斷過的先至係正宗。呢D人咪就係當咗自己係神或者和神同level。

公爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 jannlly 於 15-03-04 發表認

原帖由 happyforever138 於 15-03-11 發表
認同x2

宗教既野應該由個人從心出發去相信,每個人都應該懂得怎樣尊重自己及他人的宗教信仰,否則,同不講 ...
正確! 要學懂\"尊重\"係好重要。

眼見哩度有某啲會員, 只識發洗腦式回覆, 口說因版規所限, 不便多說, 但每每喜歡評擊及針對他人的言論, 這真是與邪教無異。

對於這些人, 我不會仇視他們, 我只會可憐他們, 只會懷著仇恨心是不會有平安的。

男爵府

引用:Quote:原帖由 珠氏家庭 於 15-03-04 發表其

原帖由 jannlly 於 15-03-04 發表
認同。

許多嘢迫唔嚟。一切順其自然,一切自有安排
認同x2

宗教既野應該由個人從心出發去相信,每個人都應該懂得怎樣尊重自己及他人的宗教信仰,否則,同不講理既邪教有何分別? 處處相逼人入教也不是正常聖經所教的道理。

複式洋房

不用,你住那裡,可以幫你找找。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Lily2003 發表於 15-3-3 18:17 我自

原帖由 珠氏家庭 於 15-03-04 發表
其實你有心想接觸, 即係天主已經在你心內播了種子,
如果你現在覺得自己還未有足夠準備, 想先多做運動也是好 ...
認同。

許多嘢迫唔嚟。一切順其自然,一切自有安排

公爵府

2024年龍年勳章

其實你有心想接觸, 即係天主已經在你心內播了種子,
如果你現在覺得自己還未有足夠準備, 想先多做運動也是好的,
哩個都係天主給你的安排!
總之順其自然, 只要你相信衪!
天主自會給你一條最合適的路!

兜兜要轉轉    發表於 15-3-10 15:13

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至