跳至

首頁

尾頁

大宅

我個BB已經差唔多6個月,依家開始食糊糊,之前一直都食緊能恩奶粉,但近日發覺佢唔多鍾意食,而且仲唔多去到便便,聽其他媽咪話,叫我準備同佢轉奶粉時,同佢轉食日本奶粉,但因為市面有好多唔同既牌子,所以都唔知食邊一隻好,請問其他媽咪有咩意見呀????

例如多數食邊一隻牌子呀???有咩特點或者注意呀??

THX THX THX

大宅

我阿b食緊森永細仔, 依家5個幾月大小二便都正常, 一日有1-2次大便, 佢4個月時去健康院磅重係8.1kg.
人地話男仔食明治或森永好, 而女仔就食beanstalk對皮膚好, 白d.

原文章由 skinchan 於 08-5-16 13:53 發表
我個BB已經差唔多6個月,依家開始食糊糊,之前一直都食緊能恩奶粉,但近日發覺佢唔多鍾意食,而且仲唔多去到便便,聽其他媽咪話,叫我準備同佢轉奶粉時,同佢轉食日本奶粉,但因為市面有好多唔同既牌子,所以都唔知食邊一隻好 ...

別墅

我個仔食緊明冶,每日都有便便...我覺得佢食左皮膚白左

複式洋房

明治-----較傳統的奶粉,但DHA有100,係日本奶粉最高!
森永-----DHA有70,日本奶粉中最唔甜,同埋冇咁敏感,腸胃好d!
雪印-----食左會皮膚日D
和光堂---咁多隻日本奶粉中最平

大宅

原文章由 fannyhung1213 於 08-5-18 00:58 發表
我阿b食緊森永細仔, 依家5個幾月大小二便都正常, 一日有1-2次大便, 佢4個月時去健康院磅重係8.1kg.
人地話男仔食明治或森永好, 而女仔就食beanstalk對皮膚好, 白d.

...

我囡囡都係食森永, 不過2日先一次大便喎!
你阿b一日有2次既??
我囡囡6個月先得6.9kg

[/url]

大宅

可能係我阿仔出世有4.11kg, 所以依家都比其他bb.

佢每日早上至中午有一次大便, 臨到宵夜又有一次大便~.
b每日食46-7oz(其中一餐係用米水沖),

同埋食1餐粥加日本米糊.

原文章由 ky2005 於 08-5-18 23:42 發表

我囡囡都係食森永, 不過2日先一次大便喎!
你阿b一日有2次既??
我囡囡6個月先得6.9kg

複式洋房

I feed my son 明治. He poos once or twice daily, paste type, not hard. He was 3.3kg at birth, and now he is just over 6m old and already over 8.5kg la

禁止訪問

等待驗證會員

原文章由 bcw 於 08-5-19 14:01 發表
我小B咗森永約一個月,佢D便便係鴨屎綠色的,水水哋,黏黏哋,好似煮溶了啲朱古力,請問是否正常?

請各位富經驗嘅媽媽回覆,先謝!

我bb都是食森永,佢有時d便便都是鴨屎綠色的,水水哋,黏黏哋,我問過人原來是因為森永鐵質含量較高,所以bb吸收唔晒便會排出來,所以是正常的!

等待驗證會員

原文章由 fannyhung1213 於 08-5-19 10:01 發表
可能係我阿仔出世有4.11kg, 所以依家都比其他bb重.

佢每日早上至中午有一次大便, 臨到宵夜又有一次大便~.
阿b每日食4餐6-7oz奶(其中一餐係用米水沖),

同埋食1餐粥加日本米糊.

...

我bb都是食森永,一日一至兩次便便,我現在都是一餐粥加一餐日本米糊,你bb一餐食米糊食幾多?我每次1包米糊+200ml水,會不會太少?

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb都係食森永,之前未食森永前,成日兩三日先一次便便,轉咗森永後,日日有便便,好好!便便都係綠色既!

大宅

原文章由 skinchan 於 08-5-16 13:53 發表
我個BB已經差唔多6個月,依家開始食糊糊,之前一直都食緊能恩奶粉,但近日發覺佢唔多鍾意食,而且仲唔多去到便便,聽其他媽咪話,叫我準備同佢轉奶粉時,同佢轉食日本奶粉,但因為市面有好多唔同既牌子,所以都唔知食邊一隻好 ...

My son used to drink A+, he is arond 5.5 months old, he began to hate milk when he was 2 months old... now he still hates it. Recently I let him try cereal + banana + 雪印, he loves it... but then he drinks less and less milk =__+

Now I am trying to switch to 雪印 completely. Today is the second day. I let him drink 雪印 in the morning, then A+ for the rest of the day... next week perhaps 2-3 meals 雪印...

首頁

尾頁

跳至