懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我太太想知道的,麻煩各位靚媽,

1)坐月食麻油雞有人什麼好處?
2)何時開始食?

3)有沒有曾嘗試過的食譜?

戈金

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 realnray 的帖子

麻油雞係補身食材之一,臺灣人坐月常吃的。
祝各位準爸爸媽媽身體健康,BB健康成長!

複式洋房

回覆:坐月 食麻油雞 問題

麻油雞,麻油麵線,麻油腰子,都係坐月會食

上面個位,講得岩,係台灣坐月食!
佢地會放姜去煮d麻油,

我諗其實原理同香港姜醋一樣,用姜去煮,駒寒!

複式洋房

回覆:坐月 食麻油雞 問題

岩岩問左!
1 去寒
2 幾時開始可以補,就幾時開始食!
3 我食過麻油麵線 腰子 ,雞就無食過!
好香麻油味,香到每次聞到都好想食,但食落無咩味!可能我99煮得唔夠咸,唔夠味,同姜味好重!(只係得個香字,我覺得麻麻地好食)
有得選擇,我會選反姜醋!

大宅

回覆 路邊小花 的帖子

"好香麻油味,香到每次聞到都好想食,但食落無咩味!可能我99煮得唔夠咸"

你奶奶做得岩架, 因為坐月期間飲食應該盡量走鹽, 幫助快D去水腫, 我坐月時我媽媽大至上都走鹽架

我坐月時媽媽會用麻油代替平時的食油, 所以類似麻油雞的食物我都有食過, 不過會加醋及加酒, 就像我們吃的雞酒咁囉! 順產的話大至上滿月後都可以食了, 開刀的話就再遲小小啦!

複式洋房

引用:回覆 路邊小花 的帖子\"好香麻油味,香到每

原帖由 penny998 於 15-01-30 發表
回覆 路邊小花 的帖子

"好香麻油味,香到每次聞到都好想食,但食落無咩味!可能我99煮得唔夠咸"
我奶奶又無加醋無加酒!
我食既係台式麻油雞!(奶奶台灣人,唔識煮姜醋!)

你有加酒!係唔係黃酒 = 食雞酒

複式洋房

引用:回覆 路邊小花 的帖子\"好香麻油味,香到每

原帖由 penny998 於 15-01-30 發表
回覆 路邊小花 的帖子

滿月先食嫁?

咁姜醋係唔係滿月之後食?

大宅

回覆:路邊小花 的帖子

係加糯米酒,順產的話,煎兩隻荷包蛋索下d湯汁嚟食仲好食呀!

薑醋d順產的話老人家話12朝後可以食,但坐月書又話清左大部分惡露先好食,因為今胎我開刀生,會仲要遲小小,我估我廿零日先會食了

複式洋房

引用:係加糯米酒,順產的話,煎兩隻荷包蛋索下d

原帖由 penny998 於 15-02-01 發表

薑醋d順產的話老人家話12朝後可以食 ...

大宅

回覆:路邊小花 的帖子

我媽媽會加白醋嚟煮,再加豬肉或雞肉或豬腰等,薑加埋白醋酸味,酸酸辣辣有點似香港食的酸辣米線湯味,好好味架!

大宅

penny998 發表於 15-2-1 08:29

薑醋d順產的話老人家話12朝後可以食 ...
潮州人坐月會將 1)煎蛋 2) 糯米酒+酒糟 3)瘦肉----三樣加在一起滾湯, 好味又補身

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

penny998 發表於 15-2-2 08:17
我媽媽會加白醋嚟煮,再加豬肉或雞肉或豬腰等,薑加埋白醋酸味,酸酸辣辣有點似香港食的酸辣米線湯味,好好 ...
請問坐月食豬腰會收奶嗎? 定係只係豬潤唔得? 其他內臟可以?

大宅

tofulo 發表於 15-2-5 12:23
請問坐月食豬腰會收奶嗎? 定係只係豬潤唔得? 其他內臟可以?
豬潤會, 豬腰唔會!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 penny998 的帖子

thanks

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至