母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係ftm, 而家全埋身餵,但帶bb出街時會餵奶粉,因為未必搵到餵奶室。想請教下各位你地帶bb出街會帶奶粉or餵人奶?多謝指教!

複式洋房

回覆:helenwpy 的帖子

我會兩手準備, 帶定奶粉, 但如果有餵奶室就人奶優先, 唔方便就餵奶粉

大宅

回覆:請教:全人奶b出街會否食奶粉?

我一條餵奶巾走天涯,去到邊就餵都邊,好小要特登搵育嬰間

大宅

畀面勳章

我都係搵條巾遮住餵,練成邊餵奶,我邊食飯。沖奶粉咪仲麻煩?飯都冇得食。買咗ergobaby,想練埋邊行邊食。

大宅

引用:我一條餵奶巾走天涯,去到邊就餵都邊,好小

原帖由 Jessie@Flora 於 15-01-29 發表
我一條餵奶巾走天涯,去到邊就餵都邊,好小要特登搵育嬰間
一巾走天涯
出街餵奶粉又要帶多啲野, 出得耐唔俾阿b食又谷奶, 埋身最方便!
如果驚俾人睇到咪搵間cafe坐埋一邊餵~

大宅

引用:我係ftm,+而家全埋身餵,但帶bb出街時會餵

原帖由 helenwpy 於 15-01-29 發表
我係ftm, 而家全埋身餵,但帶bb出街時會餵奶粉,因為未必搵到餵奶室。想請教下各位你地帶bb出街會帶奶粉or ...
I use nursing cover to breastfeed when we are out.breastfeed in the restaurant,shopping mall,taxi and when I walking....no issue at all.

大宅

多謝各位意見,由於仔仔之前個多月(現在2個月)未懂得啜奶要用樽餵,現在埋身也要一些協助才可順利啜奶,所以我未試過用餵奶巾!希望之後食得好d可以試下用!

男爵府

回覆 Purplecloud 的帖子

勁呀

伯爵府

引用:我係ftm,+而家全埋身餵,但帶bb出街時會餵

原帖由 helenwpy 於 15-01-29 發表
我係ftm, 而家全埋身餵,但帶bb出街時會餵奶粉,因為未必搵到餵奶室。想請教下各位你地帶bb出街會帶奶粉or ...
唔會呀,bb唔食,skip一餐我自己咪谷到爆炸!我用餵奶布,搵個地方做低已經餵得,唔一定要餵奶室。

餵多1-2次就熟手,勁方便,方便過開奶粉。

大宅

引用:Quote:原帖由+Jessie@Flora+於+15-01-29+發

原帖由 lhzgigi 於 15-01-29 發表
一巾走天涯
出街餵奶粉又要帶多啲野, 出得耐唔俾阿b食又谷奶, 埋身最方便!
如果驚俾人睇到咪搵 ...
有次我食元氣,想用巾餵,但D位太窄,唔就手。有D輪盡。

另外同男家親戚飲茶,餵人奶有好似有D怪。所以好多時飲奶粉算。

禁止訪問

男爵府

引用:多謝各位意見,由於仔仔之前個多月(現在2

原帖由 helenwpy 於 15-01-30 發表
多謝各位意見,由於仔仔之前個多月(現在2個月)未懂得啜奶要用樽餵,現在埋身也要一些協助才可順利啜奶, ...
非常同意前面 jm 所講,全人奶當然唔食奶粉啦。用巾、去餵奶室、食泵奶都係辦法~

複式洋房

頭三四個月出街我都係帶定人奶座暖先俾b飲,不過其實都好麻煩,同埋老公驚人望我。

但係試過一次用巾係酒樓餵之後,老公接受左,而家去到邊餵到邊。育嬰室有位就順便換片食奶,冇位就揾間餐廳坐低餵,方便到不得了

大宅

helenwpy 發表於 15-1-29 22:24

餵奶巾及餵哺衫走天涯~~ 正到爆, 超方便

大宅

引用:Quote:原帖由 helenwpy 於 15-01-29 發表我

原帖由 Yoshika0618 於 15-01-30 發表
I use nursing cover to breastfeed when we are out.breastfeed in the restaurant,shopping mall,taxi an ...
可否指教下点邊行邊餵?我試過個女太餓,用巾揾老公幫我set 好位企响度餵,但好呢hea, 同抱到手軟

複式洋房

引用:我都係搵條巾遮住餵,練成邊餵奶,我邊食飯

原帖由 Purplecloud 於 15-01-29 發表
我都係搵條巾遮住餵,練成邊餵奶,我邊食飯。沖奶粉咪仲麻煩?飯都冇得食。買咗ergobaby,想練埋邊行邊食。 ...
是孭帶?佢有呢個function?

大宅

畀面勳章

回覆 ngki 的帖子

係呀,孭帶。我都係上網同YouTube 見到。http://youtu.be/5v351HvjMWM

大宅

帶餵奶巾同著餵奶衫.同大b去街.有時佢去公園.我就搵位坐低餵奶.

複式洋房

一巾走天涯~經常邊餵邊食飯、行街~方便過餵奶粉

大宅

引用:回覆 ngki 的帖子係呀,孭帶。我都係上網同

原帖由 Purplecloud 於 15-01-30 發表
回覆 ngki 的帖子

係呀,孭帶。我都係上網同YouTube 見到。http://youtu.be/5v351HvjMWM
我有ergobaby 孭帶,試下先

Purplecloud    發表於 15-1-31 21:50

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊