論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

可唔可以只請工人做9個月便完約??

伯爵府

引用:可唔可以只請工人做9個月便完約??

原帖由 haverabbit 於 15-01-29 發表
可唔可以只請工人做9個月便完約??
No

大宅

死工人唔肯extend多9個月,我話人工加到$4500 再加$20000長期服務金.
我同我老公"又A又西" (差在未蹲求) 都唔肯做.
唔知點好..邊度可以搵到短期工人????

伯爵府

引用:+本帖最後由+haverabbit+於+15-1-30+00:19+

原帖由 haverabbit 於 15-01-30 發表

死工人唔肯extend多9個月,我話人工加到$4500 再加$20000 ...
點解祇做九個月?如果係冇話冇辦法,請個工人一定要簽兩年約,到時唔用佢可以比一個月通知,或直接炒佢,但如果撞著好工人,就有點兒......

大宅

由阿女出世到以家,我工人都做了差不多4年. 由於set左下年移民,所以想佢完約後再留向度做多9個月,但佢唔肯,都無計了

珍珠宮

引用:由阿女出世到以家,我工人都做了差不多4年.

原帖由 haverabbit 於 15-01-30 發表
由阿女出世到以家,我工人都做了差不多4年. 由於set左下年移民,所以想佢完約後再留向度做多9個月,但佢唔肯, ...
有4 歲,請本地ee 啦

大宅

ai...我仲有個細b,請唔起本地EE

公爵府

haverabbit 發表於 15-1-30 00:40
由阿女出世到以家,我工人都做了差不多4年. 由於set左下年移民,所以想佢完約後再留向度做多9個月,但佢唔肯, ...
如果你真係移民, 到時你寫封信 "leaving for good" , 姐姐當完約計, 不是斷約, 好易搵工

男爵府

點解工人唔肯啊?驚被視為斷約難搵工?如果係,你可以offer寫封good reference letter. 再加上如你工人好,你開口推介你工人,相信好多僱主會搵你,所以工人唔怕搵唔到工喔。

象牙宮

haverabbit 發表於 15-1-30 00:19
死工人唔肯extend多9個月,我話人工加到$4500 再加$20000長期服務金.
我同我老公"又A又西" (差在未蹲求) 都 ...

再加$20K 長期服務金???
錢對你不是問題。。 好易。

方法。 
請一個, 用九个月。炒佢。就是的

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

update...my maid reply me that she OK to extend the contract.
THanks!!

大宅

引用:update...my+maid+reply+me+that+she+OK+to

原帖由 haverabbit 於 15-02-02 發表
update...my maid reply me that she OK to extend the contract.
THanks!!
與其俾工人以為無左佢唔得,我寧願請過個,反正預左洗20k,炒工人賠一個月只係幾千

首頁

尾頁

跳至