婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地係雙職父母, 平時小朋友都係靠工人湊, 我阿媽要返工, 佢放假先會幫下手, 而我99一直都係家庭主婦, 佢得閒會黎探下個孫,
平時星期日都係我同我老公照顧小朋友, 咁黎緊既星期日因為我上午11-下午3時要出去做D野, 但我老公要返工, 咁咪諗住叫99幫下手, 佢同我地講舅父仔同佢個女由台灣黎香港, 星期六落機, 會暫住佢屋企幾日 , 所以未知得唔得閒

我就問老公, 佢地黎香港暫住唔等於99要24小時陪佢地去玩嘛? 而且, 佢個女黎香港係為畢業作品做調查, 又唔係玩, 有咩理由陪人地做功課而推掉我地呢?

翡翠宮

其實唔肯湊咪仲好,佢爭住湊仲煩

象牙宮

Bbtvsvod 發表於 15-1-30 14:37
我地係雙職父母, 平時小朋友都係靠工人湊, 我阿媽要返工, 佢放假先會幫下手, 而我99一直都係家庭主婦, 佢得 ...

你和她关係差?

如是短暫.. 就沒問題.

有日老了, 不會湊孫的. 如果新袍是唔識自理, 又而3彈4 港女 (

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

算啦, 人哋(99)幫我就人情, 唔幫我係道理; 總之佢點對我, 我就點對佢(我成日都咁樣安慰自己);

公爵府

呢度有d jm, 又真係唔鍾意99掂佢哋寶貝, 難得你99唔理, 你咪仲好, 免得佢爭住湊, 你又會覺得搶你個小朋友!

公爵府

雖然我個仔仲細, 但我已對佢說, 結婚唔好同我住, 生仔唔好旨意我會湊, 免日後搵交鬧!

ptm    發表於 15-1-31 00:00

水晶宮

回覆:有冇人好似我99咁怕湊孫

唔肯湊仲好啦

大宅

其實我只係叫佢幫下手湊4個鐘, 我地平時唔會主動叫佢幫手湊, 因為就係知道佢好忙, 成日周圍飛去旅行, 但今次係因為我2公婆都唔得閒, 先無奈地要求奶奶湊一陣, 但真係估唔到佢用呢個理由黎推我地....

伯爵府

好似好無情,但如果99事先有約,都無計。

公爵府

回覆 貧窮媽媽 的帖子

同感,有D99掙住湊,仲恐怖喇

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

回覆 Bbtvsvod 的帖子

我同你一樣要返工, 姐姐湊BB, 自己阿媽湊家姐個B …

奶奶係家庭主婦, 冇做野N, 日常只要係煮飯比老爺食

老實, 姐姐信唔過, 想叫奶奶黎多幾個鐘, 佢會答要買餸”; “要煲湯” “要煮飯比老爺食” …. 其實老爺要開工, 成日唔返黎食午飯, 亦好鐘意出街食晚飯架!

奶奶都好錫BB, 但我知佢怕責任大同唔想我地靠晒佢!

我都想知點可以叫佢上嚟多啲

大宅

最慘係我老爺都已經過左身

佢一個人住, 佢鐘意同朋友周圍去玩, 唔湊孫, 呢個係佢既自由

但而家我叫佢幫下手睇4個鐘, 佢都用一個不成理由既理由黎推我, 我除左覺得佢真心好怕湊孫, 我諗唔到其他理由了

男爵府

算吧, 唔好再諗99啦

試下叫工人姐姐OT一日得唔得?

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

大家好似誤會咗樓主意思哦~ 依家唔係叫佢99全識幫手揍孫, 係得嗰日幫忙睇住4個鐘咋

但佢99都要推話要陪舅父仔同佢個女呀

樓主試下有jm所講叫姐姐幫忙ot一日, 俾ot費佢, 叫佢幫幫忙得唔得; 但日後99 嘅任何要求都唔駛上心

水晶宮

既然有工人,咪叫工人OT一半日半囉.
真係有人唔鐘意湊仔,又或者覺得幫人湊B壓力好大都未定.
我媽好樂意幫我湊B,但唔多想幫我D兄弟湊B,因為覺得佢地要求多多,湊得唔合佢地心意又黑面.可能D阿嫂都會怪我媽偏心,但其實唔係偏心,係擔心囉.

禁止訪問

男爵府

可以帶仔就帶埋去,唔得嘅,寧願補水比姐姐都唔好叫99湊

大宅

99都唔係一定要幫手湊嘅

伯爵府

引用:雖然我個仔仲細, 但我已對佢說, 結婚唔好同

原帖由 Miulo 於 15-01-30 發表
雖然我個仔仲細, 但我已對佢說, 結婚唔好同我住, 生仔唔好旨意我會湊, 免日後搵交鬧! ...
我都係,千其唔好搵我湊孫,湊佢地已經夠了。

首頁

尾頁

跳至