論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢間星x我以後都唔會佢地請工人,不知所謂,呢間收$980請海外!平野真係無好野架!小心啊各位!我佢地幫我請左個海外印,黎到我屋企做左2個月就辭職唔做!跟住我要工人比返一個月代通知金我,佢話無錢,咁我話係機票錢度扣,佢話唔肯,我就同佢講係勞工處見啦!第二日我上勞處告佢欠我一個月代通知金!點知星x 個agent帶個妹上勞處,告返我轉頭,佢告我無比機票,話我解雇佢(實情係佢自己辭職!)追我在港住宿費,膳食費,加加埋埋三千幾蚊!琴日上勞處,個死agent仲企係個工人果邊黎告我,到最尾好彩我同個主任講我錄起曬果日佢走同簽收既情影,個死agent就無聲出,即時收皮!個主任話個工人必須比一個月代通知金我,咁個主任問我如果個工人無錢,會唔會有第二個解決方案,我話我都知佢係無錢,不過我都要追返我應有既權益,最後我唔洗比機票佢,佢亦追唔到我一個仙!因為我地雙方都簽收左協議書,佢簽收左佢要claim既錢,我亦簽收左要claim佢既錢,希望我呢個case可以比到各位有需要既媽咪參考,因為勞工法例真係保障唔到我地!我地真係要自保!我琴日都唸住傾唔掂上法庭,我仲一早連口供都打埋,各位得閑可睇睇~~~~

本人聘用之印籍家庭傭工(下簡稱Kxxxxxxx,
2008419早上向本人辭職,該天早上大約8時,正當本人打算出門上班之際,Kxxxxxxx向本人說想辭職,要馬上回星x僱傭中心,我向她了解為何突然辭職,她說不想再照顧我的小孩,她想另找僱主,她希望照顧嬰兒,我感到非常突然,以為自己聽錯,所以再重覆問她,她依然堅持要馬上離開我家,所以我唯有於早上830分致電星x僱傭中心客戶經理xxx先生,我向x生說印傭說要辭職,她(Kxxxxxxx)希望現在回你們的公司,x生便馬上到我家了解詳情,在等待x生來我家期間,我問Kxxxxxxx是否明白香港勞工法例,如果僱主或僱員要馬上終至僱傭合約,均需給予對方一個月通知期或一筆相等於一個月工資的代通知金以終至僱傭合約,Kxxxxxxx表示明白,更說會向x生借錢來付我的一個月代通知金,當x生來到我家,Kxxxxxx說現在要馬上走,她自己更連行李也打包好(跟本沒有商量餘地),她向x生說借錢,x生馬上便拒絕,我們便開始簽好文件,她更簽上辭職證明,我問x生Kxxxxxxxx欠我的一個月代通知金如何追討,他說無辨法可以追,大部份僱主都無法追回,因為傭工跟本沒錢,我真的覺得很冤,真的如此不平等嗎?我為了保障自己,我要求Kxxxxxxxx簽下一張欠單,內容是欠本人一個月代通知金,我們把所有文件簽妥後,x生便致電公司翻譯(因為x生給工人簽收的收據為英文,所以找翻譯解譯內容),此時Kxxxxxxxx突然又說要留在我家工作一個月,我當然拒絕,因為是她要求馬上要走,文件亦全部處理妥當,本人亦對她的誠信十分懷疑,也實在放心不下再把兩名年幼女兒交給她照顧。我也很無奈,腦袋一片混亂,家中小孩怎辨?找誰照顧?為何她如此傖促地要走?自問本人對她也如同家人,食和穿的也會為她想得週到,她是冬天來我家的,那天氣溫只有10度以下,我更馬上自陶腰包給她買上大褸,人心真的難測,香港勞工法例真的只針對僱主,我們也只是一般“打工仔” ,若我打算辭職,也同樣要有責任給予僱主通知期/金,怎能如此無責任心,說走便走,希望審裁官能給予公平之裁決,謝謝!

[ 本文章最後由 娃娃菜 於 08-5-17 10:28 編輯 ]

別墅

原文章由 娃娃菜 於 08-5-17 10:22 發表
呢間星x我以後都唔會佢地請工人,不知所謂,呢間收$980請海外!平野真係無好野架!小心啊各位!我佢地幫我請左個海外印,黎到我屋企做左2個月就辭職唔做!跟住我要工人比返一個月代通知金我,佢話無錢,咁我話係機票錢度扣,佢話唔肯 ...

你做得好好....多d 呢d case..比政府知我地先係受害者!!!!!

大宅

工人應有此報......

再將信 fax to Imm for record. 等 imm 有個底. 積埋積埋就可以 black list 佢

各位, 唔好怕煩, 對工人工作態度及有咩意見, 可以寫信去 imm, 比佢地留個底, 積埋積埋前顧主 ref, 果個工人就 x 得架啦.

我之前問 imm, imm 係咁答我架

大宅

Well done!!

:-D

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

好在之前我無係星X請,本來我見佢平都有意係佢度請,不過後來我搵左第二間

大宅

多謝媽咪提醒, 我之前都想係星X到請工人, 好彩真係冇搵, 如果唔係真係煩

大宅

無良agency有無bad list 架? 呢間星x 合資格啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

聽你咁講,做咩都最好錄影啦,其實我而家個工人,一直都無用cam,不過我想佢臨走前對我自己有番d保障,所以我會裝cam,而且之前佢同我講想用$代機票,因佢唔番yan尼,搵到工喎,我又擔心到時佢又洗晒$走黎叫我比,咁到佢走個日我計比佢既$,起碼我有cam錄左,我有證據,唔會話我無比機票佢囉!而係佢自己要求用$代機票,唉!而家做僱主真係一d保障都無

大宅

真係平野無好野!

正衰人!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

娃娃菜
識錄影,比10個good您..

記得去消委會投訴埋間agent呀.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-5-17 15:02 編輯 ]

大宅

娃娃菜,你真係好黑wor,我岩岩先有新工人番工,係賓賓!印印我真係怕怕!不過你好叻呀,完全無比佢地得`程',好野!

男爵府

醒目開學勳章

娃娃菜,

妳好叻呀﹗多謝妳嘅分享

別墅

好媽媽勳章

原文章由 過客 於 08-5-17 11:05 發表
工人應有此報......

再將信 fax to Imm for record. 等 imm 有個底. 積埋積埋就可以 black list 佢

各位, 唔好怕煩, 對工人工作態度及有咩意見, 可以寫信去 imm, 比佢地留個底, 積埋積埋前顧主 ref, 果個工人就 x ...

無用的, 我之前抄死印(衰偷嘢)都有報immig同問佢, 佢哋都好老實, 話只要工人回去後改名, 就無得跟........... 我相信我抄的死印, 現在或不久都會在港"為害"人家.

大宅

原文章由 DaisyDaisy 於 08-5-17 21:41 發表

無用的, 我之前抄死印(衰偷嘢)都有報immig同問佢, 佢哋都好老實, 話只要工人回去後改名, 就無得跟........... 我相信我抄的死印, 現在或不久都會在港"為害"人家. ...

係, 我都知佢地如果返過去改名後, 又一條好漢, 但如果唔唔篤下佢地, 條氣真係唔順.

伯爵府

我個工人又係咁, 嚟2 months就話唔做, 我叫佢簽文件時, 所有嘢都有record低, 費時佢玩嘢.

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

星x

請問呢間星x是否在 BK 賣廣告個間?

Tks for your experience sharing!

別墅

嘩....我在佢地果度請左個賓等緊黎, 好驚喎

大宅

push push Beware!!!

原文章由 suzanne0819 於 08-5-19 14:50 發表
嘩....我在佢地果度請左個賓等緊黎, 好驚喎

大宅

我也快會炒印 請問你是有心錄下 還是無心(只是上班時,準備錄工人同BB)

首頁

尾頁

跳至