嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

我阿b 個半月, 紅疹愈出愈多, 之前用 cetaphil 一星期,一日4至5次,都冇乜改善,之後用凡士林,用左兩日,仲差左,用番 cetaphill 頂住先, 我c6 話我換 cream 換太密應該會仲衰。。。但見到好多 jm 搽幾日就好。。。 我都唔知應繼續搽定轉好。。。

大宅

回覆:濕疹b jm, 你地試 cream 一般試幾耐覺冇效而轉?

差左仲唔轉?

別墅

回覆:濕疹b jm, 你地試 cream 一般試幾耐覺冇效而轉?

凡士林對濕疹係冇幫助,可能會仲差,因為焗住D皮膚。
其實BB濕疹時時有,最緊要保持乾淨。如果佢成日流口水,你就勤D用清水棉花幫佢抹,唔好比口水嗡住皮膚。之後搽番cream就得。
Cetaphil用淺藍色嗰隻先好D,不過我覺得呢D其實係輔助使用,冇太大療效。我都係比呀仔當補濕咁搽。
如果認真嚴重,應該睇醫生,搽少少類固醇/消炎,等佢謝左先。費事拖得耐,BB都唔舒服。不過唔搽太多,見好就收。

男爵府

陪月勳章

fufulcfd 發表於 15-1-30 19:09
我阿b 個半月, 紅疹愈出愈多, 之前用 cetaphil 一星期,一日4至5次,都冇乜改善,之後用凡士林,用左兩日 ...
你有無開暖爐?都有影響,bb食人奶定奶粉?食奶粉可以轉低敏。舒特膚有好多唔同系列,濕疹有用倍加護果款,佢都有隻嬰兒系列,可以去萬寧有藥劑師果d地方問下。

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

有時初生出粒粒, 未必一定係濕疹, 老人家話係胎毒黎, 話金銀花煲水抺面, 我見有JM, 會用金銀花抺面再擦舒特膚, 但凡士林就唔好了, 因為佢太笠, 怕會出得仲多粒粒.

複式洋房

凡士林不ok的哦
要保持face乾淨濕潤
用植物的lotion or cream

民房

回覆:fufulcfd 的帖子

千其唔好用凡士林....裏面有礦物油....大人都唔好用何況小朋友!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至