自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

伯爵府

畀面勳章

引用:點解呀cat姐咁似個舊人!

原帖由 ling6236 於 15-03-29 發表
點解呀cat姐咁似個舊人!
我都超覺,d 小姐!

子爵府

回覆:住屋問題2 — (更新)

其實樓主而家仲係咪同個男仔一齊?

男爵府

引用:Quote:原帖由 yung0415 於 15-03-29 發表做

原帖由 BBJOJO 於 15-03-29 發表
更新左
但樓主今早唔係又有一個新post咩

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:做乜個舊post俾人摷返出黎

原帖由 yung0415 於 15-03-29 發表
做乜個舊post俾人摷返出黎
更新左

幸福可以好簡單

男爵府

做乜個舊post俾人摷返出黎

男爵府

點解呀cat姐咁似個舊人!

男爵府

引用:Quote:原帖由+貧窮媽媽+於+15-01-31+發表我

原帖由 graceyung 於 15-01-31 發表
agree。 仲衰過做女時,嫁嚟做咩。
Yes good point

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-02-02+發表入門

原帖由 Edelweiss88 於 15-03-29 發表
樓主,有辣有唔辣

專一唔花心就無錢

男爵府

引用:Quote:JoanaL+發表於+15-2-1+13:46+對屋企

原帖由 cat10 於 15-02-02 發表
入門條件的確係, 可能好多人眼中
但呢樣好難...
樓主,有辣有唔辣

專一唔花心就無錢

有錢有型就周圍滾

有冇啲又有錢又有型又專一唔花心嘅?有不過未必到你囉

珍珠宮

回覆:cat10 的帖子

很可惜,我識我老公時就了解佢係一個好有責任感的人。佢唔鍾意靠人,又識照顧人。所以唔會出現你所講嘅情況。

我地之間真係從來沒有講錢(除了剛結婚講過佢負責請親戚食飯筆錢,計劃去旅行結婚要點用啲錢外),平時雜費,邊個得閒去交就邊個去交。我去買餸就我俾,一齊買餸就多數老公俾。我真係從來無要求,佢亦自動自覺負責任。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:樓主,無錢既男人唔係嫁唔過,你既然有樓有

原帖由 艾莉 於 15-02-05 發表
樓主,無錢既男人唔係嫁唔過,你既然有樓有收入,2公婆,公1份婆1份絕對無問題。
而家係講緊佢愛自已多過你 ...
不過樓主,我又好好奇,你之前講到你男朋友好好,又好錫你架,點解同而家差咁遠又計較又縮骨又度縮

子爵府

樓主,無錢既男人唔係嫁唔過,你既然有樓有收入,2公婆,公1份婆1份絕對無問題。
而家係講緊佢愛自已多過你,佢愛佢面子都多過你。佢提既方案係以佢自己最大利益為依歸。一個唔識得珍惜同愛護自已男人,樣樣同你計到盡既男人先係嫁唔過。

男爵府

我無睇晒全部回覆, 只係睇咗樓主頭一個po, 我只係睇到兩樣嘢
1) 同邊個住都應該比家用, 邊個當家比邊個, 問題係比幾多, 同埋由你比定係由c6比, 好似我曾經同99住咁, 我唔會直接比家用99, 叫c6攪掂佢, 我只會比我阿媽
2) 乜依家求婚咁大陣象, 求婚可以用晒d 錢? 我真係見識少

珍珠宮

回覆:cat10 的帖子

我都講多些我所見所聞給你參。

我認識了一對小情人,年紀都同你差不多。兩個人工都不太多,拍了2年拖就決定儲錢結婚。

我問點解咁快就結婚,佢地就話因為每日都想跟對面,一同建立自己的家。起初結完婚,擺了酒就無乜錢,女方要去男家住,至於家用.......女仔不用比,因為男仔話取個老婆返嚟係錫,剩了的錢就儲起,將來買樓用。

現在好慳儉儲了首期,父母又幫下手,很快就有屬於他們的家了。

珊瑚宮

環保接龍勳章

求婚又用晒D 錢, 而家又要由頭再儲過

即係去左杜拜一轉,加十卡求婚介指?

一係根本無儲備,用少少就用晒?

好奇怪咁

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

引用:Quote:skmibb 發表於 15-2-5 08:20 對呀!

原帖由 cat10 於 15-02-05 發表
講真, 你講既唔好介意我咁講, 有點過於理想...
無錯, 愛suppose 係不問付出, 不計收獲, 不過我覺得呢種愛 ...
討論下,我沒有介意啊!

現實生活中,我活在我口中所講得生活,這不是過份理想化。

初結婚,兩個都無乜積蓄,層樓係父母。但一話結婚,男友即刻話要負責租金。因我沒有經為無錢,無擺酒,只是同親戚食飯,之後旅行結婚。

到真係買了樓,老公負責供,我就俾雜費,水啊電啊媒啊!層樓係我地兩個人聯名

到生仔,堅持要去私定生,好讓我生得舒服啲。生完仲有神秘獎勵啊!

一向我都同佢買衫,一定唔會彈,因為我知清楚佢心意。

當然,間中會意見不合,一時火遮眼,鬧到想離婚,但轉頭就下了火就無事了。

我地一向財政獨立,佢雖則無比家用我,但負責晒所有嘢,我都只係交下水電煤。

現在係個一等一個好爸爸,好錫小朋友,佢就負責玩,我負責學業。

樓主,你亦不要介懷我所提及的。我沒有經歷過你的不愉快事,不知你背後更多心酸的故事。我只能,我所講的不是理想化,而是真實的。

希望你能感動你bf,終有一日認真對待你地之間的感情。

公爵府

一係同居吾結婚,講真結婚你無So,到第二時你頂佢吾順,離婚俾佢分你半間樓

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

首頁
12345...44

尾頁

跳至