自由講場

跳至

首頁
34567...44

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表哦,

原帖由 LedTV 於 15-01-31 發表
以我細佬女友,佢都有比$2500我媽,有時多d..未結婚的
佢同黎同居左差不多4年。

初初佢搵錢少就無比,鬆動左佢自動比我媽。

大宅

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99

佢分分鐘就係睇中你有物業。佢自己呢?痴阿媽住公屋, 人工又少。佢最大嘅資產就係你!

大宅

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99?

如果要嫁個樣樣都斤斤計較既人,我寧願孤獨終老

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+15-01-31+發

原帖由 cat10 於 15-01-31 發表
樓係我自己名,佢唔覺得係「自己」

之前有JM 話加佢名⋯⋯⋯ 但我唔太prefer:
佢最搞笑係俾家用你=幫你供樓=益左你
但出去租樓,係幫人供樓,益左人

佢覺得益人係好過益你,勁!

禁止訪問

引用:如果搬去同99住,當然要比多少少家用啦!不

子爵府

要比家用,但應該個男人比多少少亞媽,你嫁左入門,其實佢應該養你,加多2,3000都唔係好多啫,佢叫得你比,好似唔預要另外比家用你咁,你諗清楚好啲,如果2,3000家用都比唔到,有仔女點算

另外,本身自己住開,要住人地到,一定唔慣,仲要用櫃間開,好大機會反面走。當年我就係知會同6299唔夾,堅持請工人,比工人湊亞b,唔比6299湊,我老公唔信,係都想慳加試下,最後不歡而散,唔夠2個月我即搵工人,未有亞b前同6299關係唔差㗎,我老公都非常後悔,關係差左就係差左,因為始終有條刺

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 cat10 於 15-01-31 發表樓係

原帖由 李豆豆 於 15-01-31 發表
佢最搞笑係俾家用你=幫你供樓=益左你
但出去租樓,係幫人供樓,益左人
講中哂

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

畀面勳章

引用:我係你唔會同99住囉 自己都有樓,點解要屈

原帖由 貧窮媽媽 於 15-01-31 發表
我係你唔會同99住囉 自己都有樓,點解要屈喺99到啫,佢自己唔想住你嗰到就要迫你住你唔想住嗰到

...
我都係咁諗,根本個男只係想用最低成本解決件事,感覺好小家

禁止訪問

引用:樓主,睇左你個舊post一頁,你未來c6太大男

水晶宮

引用:我係你唔會同99住囉+自己都有樓,點解要屈

我係你唔會同99住囉 自己都有樓,點解要屈喺99到啫,佢自己唔想住你嗰到就要迫你住你唔想住嗰到

...
咪係囉,有得揀都唔同住啦,仲唔止99,仲有個姑9,人多已經複雜,仲要一屋三個女人!唔明點解明明自己有屋住都要越搞越複雜!

男爵府

引用:Quote:原帖由+blueglass+於+15-01-31+發表

通常都係呢種,都係老公俾多少少,咁似養埋老婆。

不過學其他JM 話齋,住響人地屋企,俾返d 家用又合理既 ...

已經唔係錢嘅問題,兩三千小數目比老人家買野食都應該,問題係男友的縮骨算盡的精神係有問題
如果仲諗住搬入去99度住嘅話,
祝你幸福快樂!

大宅

引用:男朋友話住屋問題有幾個辦法,一是住我屋企

男朋友話住屋問題有幾個辦法,一是住我屋企(我自己物業,現時獨居),但最唔想。
想同我搬出黎租屋住,但 ...
話。。。。樓主未嫁入門bf已叫比家用末來奶奶,入咗門咪我勸你真係有諗過同呢個bf咪叫男家比首期買樓囉,無理由要未過門就要比家用,又係一個魚孝仔,樓主祝你好運

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-01-31+發表男朋

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:男朋友話住屋問題有幾個辦法,一是住我屋企

男朋友話住屋問題有幾個辦法,一是住我屋企(我自己物業,現時獨居),但最唔想。
想同我搬出黎租屋住,但 ...
比家用係你同你老公,兩公婆唔使分咁清,總之比囉,可能比未結婚之前多囉。

但最無聊係自己有樓唔住,反而返去同99,姑奶住,你老公真係唔知諗咩

男爵府

引用:Quote:原帖由+blueglass+於+15-01-31+發表

通常都係呢種,都係老公俾多少少,咁似養埋老婆。

不過學其他JM 話齋,住響人地屋企,俾返d 家用又合理既 ...
如果住未來奶奶屋企,當然要俾多少少家用,但應該係你男友俾埋。

明明有自己屋企,做乜要搬埋入去,大家活力空間都細左!

如果你真係要嫁呢個男人,不如豪埋俾佢,叫佢去你度住,租都唔洗佢俾樓又唔洗佢供,佢係咁兒俾返二千蚊伙食,橫掂你而家都係自己供層樓嘅,最少都可以住得舒服點

大宅

樓主,你真係要諗清諗楚。

做夫妻應該有商有量,如你所問。我個人認為結婚同99住,老公家用加碼是應份的。而加碼部分是當老公比你的家用還是你自付就見人見智。不過你男朋友自私到出汁看來係佢個觀念入面結婚無責任,老婆不用負責

咁無承擔的男人,你都不用示意佢將來會改變。你雙親不在,但他們也不願自己的女兒有一個咁自私的老公(夫妻版大把自私精的吵鬧,不希望你成為其中的一個)

樓主,我身邊的男性朋友同你男友搵錢差不多,會對伴侶負責任,也不會咁蚊子放屁般計算著囉。

禁止訪問

引用:我有睇過你之前個post,不過無留言,今次忍

水晶宮

cat10 發表於 15-1-31 01:28
哦,問一問姐,唔係跟你呀。JM 俾好多家用99?有無1萬?

只係少聽見新袍俾家用99,想知在職既新袍通常會俾 ...
家用呢D野係男人俾既, 如果妳男人連妳嗰份家用都俾唔起, 呢D男人有咩用??

妳自己俾唔俾係自己心意, 俾係人情.....咁當然如果同住的話, 都要盡自己做心抱既責任, 唔好話食完飯連洗隻碗都唔願呢D.....

大宅

回覆:住屋問題2 — 住99家是否要俾家用99

就算要比家用都係bf比,有咩理由你比?樓主咪咁猪,你同bf講不如你住我屋間你比番家用我

伯爵府

引用:我係你唔會同99住囉 自己都有樓,點解要屈

...
同意!仲話要比家用,係比都係你男友比。
嫁比佢屈就住公屋仲要同奶奶住仲要比家用!咩世界!

首頁
34567...44

尾頁

跳至