論盡家傭

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

我想講的說話有D媽媽可能感到不同意,我經常看BK,有D媽媽經常鬧罵工人(偷錢&打BB虐兒&追數信除外),有許多語言非常驚人過份的,我知道確實有D工人會偷懶,但是工人也會疲倦,她每天都照顧我們家人吃喝,你不必當工人係家庭成員,但是都當她是一個人!

我在這裡感到不少人覺得請個工人就高高在上,工人係下人咁!(我覺得有這思想的人很羞)

隨意看到有些人寫:工人黑面,工人喝bb,易喊,工人有咗,賓賓有無油腳甲,見佢前面憎佢後面,扮曬野冇禮貌,講電話.....
我看到時覺得,工人離開家人來到工作(得3/4千$),不能見到家人/子女,但BK有D媽媽不想想,認為少少錢請個工人自己就係MUM&SIR! 工人不可以不快樂有情緒/喊(home sick),不可以有自由(通電話,油腳甲...我不信你工作不打電話回家/check自己email),不可以什麼什麼!

希望大家會收斂下,工人照顧我們的一家大細,工人可不是狗狗,行為長期受管住,你們對她好,她都會對你好!

大宅

我不敢苟同!

以我為例, 我從來唔會覺得自己高高在上, 所以我對工人會用心對佢, 有野會攞出黎講, 有錯會教, 教一次, 二次, 三次...., 會講道理, 會講理由, 但佢一次, 二次, 三次,.....做錯, 或 擅自更改你既方法, 到你話佢時, 佢喊 或 不禮貎 或 不耐煩的樣子, 那樣你認為應該可以點哩, 莫非容忍到2年同佢講拜拜, 出糧比佢, 佢唔識做唔洗做, 佢比我話完佢不是佢喊係僱主既錯.

工人仲有個共通點係大話精, 講一套做一套, 當你知佢有一句大話時, 你仲要信佢有幾老實呢! 唯有睇眼前睇事實, 睇佢過往既行為去評論或給機會.

其實, 我對呢個工人都可以給85分, 我都好滿足能夠請到佢, 我都知人冇十完十美, 但當你知佢呃過你, 當你知道有時你為佢好, 如做錯野時叫佢改善時(係說道理果隻), 佢既反應有時當聽唔到, 有時甚至一副討厭既專容你就好難用心對佢, 我自己都打工仔, 我自己做錯野, 老闆未出聲時我自己都會主動say sorry喇, hk有幾多個老闆伙記做錯野會同你教你方法點做好點, 會同你講道理嗎?

大宅

原文章由 es0099 於 08-5-17 23:40 發表
我想講的說話有D媽媽可能感到不同意,我經常看BK,有D媽媽經常鬧罵工人(偷錢&打BB虐兒&追數信除外),有許多語言非常驚人過份的,我知道確實有D工人會偷懶,但是工人也會疲倦,她每天都照顧我們家人吃喝,你不必當工人係家庭 ...

請問你個真身喺唔喺印尼人呢,如果喺,我哋唔介意你以真身反駁. 我絕對唔同意你個句"高高在上". 第一,依家咩年代呀, 第二,好多家庭請個工人返嚟,將自己個心肝啶交比湊,如果對湊得掂,我相信bk所有媽咪對佢哋會好好!

大宅

ES0099,

我都信有好工人, 不過千個都無一個羅!
有好工人僱主仲唔當係寶咩!

僱主返晒工, 工人一個人在家, 她想怎都得啦!
莫講話傾電話, 睡覺都得啦, 僱主都想有安樂茶飯食啫, 好多時都眼不見為乾淨, 隻眼開隻眼閉但好多時工人就跟進一步. 總之工人搞掂個當攤, 乾乾淨淨 僱主都不會為難她. 你估管人唔費神架! 有時間都放在自己老公和仔女處啦.

但當你放工返到屋企笠笠亂, 飯又未搞掂, 見到她真係好mug架!

或者你未領教過那些壞賓啫! 希望你會有機會見識啦!

別墅

我說過有D媽媽可能感到不同意,我自己個工人都有時唔識做,唔同意句"高高在上"?&nbsp;&nbsp;,不過確實有D媽媽鬧工人係賤印/唔會俾工人同桌食飯/掉左工人條under落街/駁咀/我錯在請左你返黎囉, 八婆/真係登你辛苦....對住呢隻PK!!(這全是在BK上看到)<br />可能所有媽咪對佢哋好好la...可能我在bk看到的信息是假!

[ 本文章最後由 es0099 於 08-5-18 01:13 編輯 ]

別墅

monster_zoo

我領教過,不過唔會鬧工人賤印,八婆,PK!

男爵府

我唸bk只係一個比我地發泄吟下ge地方姐, 你講果d terms點會同工人講! 真係想c咩! 不過我相信佢地背後又咪甘數我地!

大宅

你都傻既! bk媽媽呻吓啫, 你咁肉緊.
唔通真在工人面前勁閙和郁她咩, 就是唔閙得唔郁得先在這裡發洩麻. 咁發洩就緊係用詞誇張架啦! 你仲乜又不在bk 媽咪角度想想?只著眼於媽咪的說話. 媽咪背後可能受了很多才這樣呢! 你手指咬出呀!
:;pppp:

至於你話bk媽咪掉工人嘢! 不知前因後果不作平論或者工人真是激到bk媽咪行這步來發洩呢! 怎解你唔話吓工人仲乜激到人地咁啫!
工人係人, bk媽咪都係人, 人心肉做, 工人不太差我想bk 媽咪唔會咁做.

別墅

我真係傻 今日係supermarket,比錢見到工人比師奶打尖,mum打電話來,工人答很快(眼濕濕)一個拿5袋.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 papajelly 於 08-5-18 01:29 發表
我唸bk只係一個比我地發泄吟下ge地方姐, 你講果d terms點會同工人講! 真係想c咩! 不過我相信佢地背後又咪甘數我地!

agree!

sometime the maid is really impolite to their employer just like when the employer ask them to do some she feel that is trouble to her, then she will use their language to say something and walk away, i never do that to my boss even i feel that is trouble to me.

then i want to say that here is just a place for the employer to share their experience and say something what we want to say, all the people/story is difference, we can't understand all the things in a few words here, don't point anything out to make any one feel unhappy even you not agree with that.

i wish all the employer have a good maid in the future.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 es0099 於 08-5-18 01:48 發表
我真係傻 今日係supermarket,比錢見到工人比師奶打尖,mum打電話來,工人答很快(眼濕濕)一個拿5袋.

are you sure she only go to the supermarket? and you know that what time she going out fm home?

公爵府

原文章由 等待BB的小貓 於 08-5-18 00:05 發表
我不敢苟同!

以我為例, 我從來唔會覺得自己高高在上, 所以我對工人會用心對佢, 有野會攞出黎講, 有錯會教, 教一次, 二次, 三次...., 會講道理, 會講理由, 但佢一次, 二次, 三次,.....做錯, 或 擅自更改你既方法, 到 ...

工人仲有個共通點係大話精, 講一套做一套, 當你知佢有一句大話時, 你仲要信佢有幾老實呢! 唯有睇眼前睇事實, 睇佢過往既行為去評論或給機會.<<<<<<<<<<<<呢句正正講緊我99,到時工人黎我要返工得99同bb向家都唔知工人會唔會學埋我99 d衰野.

別墅

不是要個個媽媽agree,我講過有D媽媽可能感到不同意,我post是想有D媽媽會收斂下過份的語言:賤印/PK...你要記住,你們子女係工人照顧!可能已經講得多,但係我覺得有D媽媽覺得罵工人的過份說話是普通的.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有時d媽咪事實係比d工人激到火燒心,又發洩唔到,所以上黎呢度大罵啫.
不過我認同您一點係鬧個工人時又唔好用詞太誇.有d一睇都有d眼突既.mouth:

別墅

我絕對唔同意你既講法, 我相信好多媽咪係呢度都只係尋求發洩同問意見, 如果佢地面對面對住佢地既工人都係咁鬧就話姐, 但如果只係係呢度發洩下我唔覺有咩問題wor, 就正如我都成日暗地裡鬧我個PK 老細一樣啦, 唔通咁樣我代表我個人好衰? I believe the maids 一樣成日暗鬧我地呢班employer 架啦, 始終大家唔同文化, 做野既方式一定會有衝突, 加上好多maids 確實唔抵幫, 仲要係專登同你抗衡, 為左搏你抄佢, 等佢可以多一個月人工同埋搵過份舒服d 既工.

我自己用緊印印, 都算係幾好, at least 交足功課, 執到間屋企企理理, 煮野都幾好食, 照顧我2隻狗都ok. 咁係咪睇落好似幾好? 但係佢一樣會做好多令你激氣既野, 唔見左你條大門key, 攪到你要用$1000 去換鎖胆, 整到你個櫃門甩左色, 要整就為有換左個櫃門, 一個易潔wok 用左3個月就甩晒d non-stick material, 而家煎隻旦都痴wok, 呢d 全部都係為左個工人而有既額外開資, 仲要自己激氣, 咁上來呻下有問題咩?

原文章由 es0099 於 08-5-18 11:16 發表
不是要個個媽媽agree,我講過有D媽媽可能感到不同意,我post是想有D媽媽會收斂下過份的語言:賤印/PK...你要記住,你們子女係工人照顧!可能已經講得多,但係我覺得有D媽媽覺得罵工人的過份說話是普通的. ...

別墅

如果佢面對面對住佢地係咁鬧就問題?!你知佢地唔係面對面鬧?你唔覺有咩問題,你地鬧工人咁掂,好野!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 es0099 於 08-5-18 14:20 發表
如果佢面對面對住佢地係咁鬧就問題?!你知佢地唔係面對面鬧?你唔覺有咩問題,你地鬧工人咁掂,好野!!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 es0099 於 08-5-18 14:20 發表

真想知道你有無受過工人氣? 定係你以前打過住家工? 個工人好, 我吾介意比$500請個替工, 等佢可以放長d假。但若果每次你不在家,個工人都會灘在梳化傾電話, 午睡, 偷落街吾通知你, 你又會覺得點?我有2個仔在家睇住佢都係咁, 佢既所作所為都係我d仔告訴我, 佢地有尊重我咩?有珍惜呢份工咩?灘在梳化傾電話我真係不能接受, 工人應該有規舉, 你要傾電話咪返入房囉, 做完野我吾介意佢睡1會, 但吾好覺得係應份, 佢吾拖地吾vacuum但走去睡,佢地吾珍惜份工, 吾通我地仲要對佢客客氣氣?

別墅

I am not trying to start an agrument here, what I said just now was "如果佢地面對面對住佢地既工人都係咁鬧就話姐, 但如果只係係呢度發洩下我唔覺有咩問題wor"

I have two 如果, what I meant was if they scold the maid face to face "賤人, PK" , then of course this is ridiculous and very mean, but if they just come here and 用文字來發洩, I dun think they hv done anything wrong.

For your information, when my maid lost my key, 我要提早係公司走, 返到屋企我都只係好認真咁 "um"佢10分鐘, and told her if it happens again in the future, then pls give me your resignation letter. <--- 我都覺得我鬧工人好掂, 可能冷靜得滯tim.

男爵府

原文章由 es0099 於 08-5-17 23:40 發表
我想講的說話有D媽媽可能感到不同意,我經常看BK,有D媽媽經常鬧罵工人(偷錢&打BB虐兒&追數信除外),有許多語言非常驚人過份的,我知道確實有D工人會偷懶,但是工人也會疲倦,她每天都照顧我們家人吃喝,你不必當工人係家庭 ...

我開頭就係因為對佢太好,食飯一起,去街一起,我食什麼佢食什麼,我問心對佢好好,佢同我講頭痛,我立即叫佢訓覺仲要係全日唔洗佢做野,做錯野一次都冇罵佢,佢根本就似住有個黃牌在手,(BB),唔通我地番工禁,可以點就點咩!

首頁
12345...10

尾頁

跳至