少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個細女十五個月,上星期開始俾手指水佢,但好似唔怕苦咁,苦一陣,又食過!
請問有冇人可以教下我點做呀?我真係好想佢戒食手指呀!

珍珠宮

試吓用膠布.

別墅

我觉得BB对super 咸 super Sour 的东西都没有所谓。。只要不是白开水。。。

子爵府

其實d 手指水唔係對個個小朋友都有作用 我女細個時仲吃到嗒嗒聲
辣椒油我都試過比 都無用 反而大大下自己戒
原文章由 MrsBunBun 於 08-5-18 04:43 發表
我個細女十五個月,上星期開始俾手指水佢,但好似唔怕苦咁,苦一陣,又食過!
請問有冇人可以教下我點做呀?我真係好想佢戒食手指呀!

得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

大宅

從好方面諗是吃得苦中苦!!

大宅

好媽媽勳章

我試過喇~佢咬甩佢攞嚟0趙ga,所以唔係咁好
原文章由 minmin 於 08-5-19 13:57 發表
試吓用膠布.

水晶宮

畀面勳章

食手指係情意結,唔係好唔好味ge問題 試下俾多D佢中意玩ge玩具分散注意力!好奇問下,why會俾佢哋養成食手指ge習慣呢?手指隨時候命,好難戒!

大宅

701003:

我估你bb一定係無食手指的. why會俾佢哋養成食手指ge習慣呢? 我諗呢個問題好多食手指bb的媽咪都R晒頭問自己.

我唔可以代其他人答, 但我自己b由佢兩個月大開始食手指時已經唔鼓勵佢食, 試過比奶咀, 好辛苦學了大半個月,肯食 (同時也食手指), 到六個多月時, 奶咀碰也不肯碰了.

自問睇唔算少育兒資訊, 很多 "惡習" 都知道不應讓BB "養成", 樣樣都盡量跟足書教去做.以前自己未有BB, 見到別人的BB呢樣果樣, 一樣會問佢阿媽 (問出口或在心裏問): 點解妳會比佢搞成咁?

而家才知道, 以前太天真無知,mouth:以為所有BB都是可以完全由父母PROGRAMME佢的. 當然管教對改造孩子行為是有一定的果效, 但原來總有一些地方是不能到位的.

所以,
如果各位有個易教易受控的孩子, 恭喜妳, 妳的生活舒服好多!!
如果各位有個不易教不易受控的孩子, 也恭喜妳, 妳的愛心和耐力會培增好多!! 各位曳曳B的媽咪, 加油!!!!

[ 本文章最後由 納奧美 於 08-5-25 23:30 編輯 ]

複式洋房

How old is your bb ar? My daughter started to bite her finger nail (note: finger nail not finger bor) when she's 3.5 yrs old and now she's 5. I've been trying many many different method + teacher's help, still no use. So I very very understood what you've been feeling and I could agree no more what you mentioned in your pm:
"自問睇唔算少育兒資訊, 很多 "惡習" 都知道不應讓BB "養成", 樣樣都盡量跟足書教去做.以前自己未有BB, 見到別人的BB呢樣果樣, 一樣會問佢阿媽 (問出口或在心裏問): 點解妳會比佢搞成咁?

而家才知道, 以前太天真無知,以為所有BB都是可以完全由父母PROGRAMME佢的. 當然管教對改造孩子行為是有一定的果效, 但原來總有一些地方是不能到位的."
She got use to hold the small handkerchief when she's born and I recommend her to quit when she's out. During that time, she shifted her security from holding the handkerchief to biting her finger nail. Of course, I won't encourage her to hold her handkerchief again when she's out (but she still needs to touch the handkerchief when she's sleeping).
Now, I decided not to do anything and just wait until she quits biting herself later. If you have any further suggestion, please tell and I definitely would try. This problem troubled us more than a year la.
Mimia

原文章由 納奧美 於 08-5-25 11:28 PM 發表
701003:

我估你bb一定係無食手指的. why會俾佢哋養成食手指ge習慣呢? 我諗呢個問題好多食手指bb的媽咪都R晒頭問自己.

我唔可以代其他人答, 但我自己b由佢兩個月大開始食手指時已經唔鼓勵佢食, 試過比奶 ...
mimia

大宅

我個女而家5yr old la! 仲未戒到呀..... 我其實無特登幫佢戒, 只係不停叫佢唔好啜, 不過佢其實知嘅..... 佢都有試提自己, 不過仲未成功... :;pppp:
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

大宅

我有個朋友,十二歲先戒mouth: --因為醒覺...

洋房

啊??吃手指壞習慣?我個仔E+4個幾月,已經不停甘吃手指(even帶左手套仔),我系唔系E+應該要幫他戒左?我以為呢個系bb探索他地手指咋,所以無特別幫他戒,只系每次都拉住個手仔,叫他唔好吃。如果要戒,4個幾月有咩好方法,請各位指教。Thanks

民房

According to a baby/kid development professional, 食手指 is a natural desire. This need has to be fulfilled before he/she will quit naturally. If every time this action is stopped by adult, it will take longer time to fulfill the need then quit. All in all, '食夠就會唔食','越早食夠越早唔食'.

水晶宮

畀面勳章

原文章由 納奧美 於 08-5-25 23:28 發表
701003:

我唔可以代其他人答, 但我自己b由佢兩個月大開始食手指時已經唔鼓勵佢食, 試過比奶 ...

我三個仔女,出世無耐果時全部有食手指 其中我仔食得最勁,佢食自已拳頭 但我知食手指會比食奶咀難戒 所以由BB開始,一見佢想伸手入咀,(當時BB仲未識準確食到手手)就塞個奶咀or我私家奶咀(人奶)安撫下BB!就係咁樣,我大女索性唔食~~喊lor!亞仔食奶咀到返幼稚園才戒!細女出牙果陣自己戒奶咀,但咬人 最緊要mami要有決心,BB食手手個樣係好Q,大少少食脚仔仲Q,但脚仔食得辛苦,手指就隨傳隨到!到BB食到手指扁扁長長~變晒型果時就心都痛啦

禁止訪問

回覆 #1 701003 的文章

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個囝好細個就吮手指,我亦試過買手指水都無用,手揩亦變左好肉酸,但有一日我媽咪同佢講,BB你睇下自己隻手指幾肉酸,之後佢就再無食,好奇怪,而大家都好開心

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔細個時同你地o的bb一樣,
試過好多方法都戒唔到啜手指..
之後,我將佢啜開o個隻手指貼膠布,
貼o左兩個星期,終於都戒得到......

但呢個方法,只適用於1歲半以下的bb用..
因佢over呢個歲數,就識自己除去膠布了。

祝各位成功!~

大宅

我二女由細開始唔鍾意奶咀, 佢啜手指到8yrs先介到,
曾經試過啜到隻手指公有龍都啜, 幫佢放左龍有傷口,
佢就啜另一隻, 到好番又啜番之前果隻, 如是者試過
幾次, 到6yrs左右佢自己覺得醜, 佢自己用左好多方法
(用毛巾包住隻手/用膠紙包住/瞓覺時隻手放响枕頭
底)全部都唔work, 終於8yrs年去健康院做檢查, 佢
自己話俾個姑娘知有呢個習慣, 個姑娘都無迫佢, 只係
叫佢自己盡量控制, 之後一個星期就介左。
另外我姑9個仔到12yrs先戒到。

別墅

戒手指

我覺得要小朋友戒手指的方法實在太殘忍了!他是否只是睡覺?或只是平時?或是任何時候包括睡覺?
其實我個仔都有食手指...但我朋友看書話...食手指由他食喎!
但我就接受唔到小朋友食手指睡覺....好在我個仔睡覺時...只啜奶咀,,啜一會便不啜...但平時就時常放手入口咬,所以我也不會理會...幫他洗手囉!
好啦...入正題...我朋友之前給個仔人湊後成功戒啜手指睡覺...
就係用手套入住手手...還綁實...久而久之...個小朋友就戒了...個小朋友當時太約差不多兩歲!

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我地用白花油係手指度,幾日就搞掂.

首頁

尾頁

跳至