在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實有兩個小朋友係唔係已經唔適合做中層?

幾年前我生第一個時已經升左做supervisor, 工作表現一直幾好,上司﹑老細都好滿意。 最近生左第二個,未放完產假,公司已經升多左一個同事同我same post, 放產假時我上司同我傾公事時,順便同我講有呢個新安排,怕我多疑,叫我放心,講明話係老細意思,唔係佢升呢個同事,而且呢個同事的job duty同我有少少唔同的。但怪就怪在其他dept. 我的post 都係得一個,係我的dept 無端端加多一個。

我的朋友就話,咁安排真係好奇怪,一定係老細怕我生完兩個唔撈做ftm, 又或者怕我兩個小朋友一定掛住湊仔放輕工作。

我諗落又有d 道理,我環視全公司的dept head 同 manager, 一係男人,一係單身老女人,一係已經上左年紀d仔女都大晒的女人,一係已婚沒有仔女的女人。全公司得我同另一個女同事係後生dd又有小朋友的supervisor, 而全公司就真係得我呢個supervisor 有兩個小朋友。

宜家放完產假半年了,我的工作表現一直仲keep 住幾好,而且因為怕沒時間湊小朋友,工作上仲快手左,清task 仲快過生之前,上司都好滿意。

不過宜家諗番轉頭都有少少唔開心,我在公司做左咁耐,唔通老細對我工作能力沒有信心,我未放完產假已經升定一個replace 我。定係其實我太天真,有兩個小朋友遲早一定係應付唔到管理層的工作???

男爵府

回覆:有沒有已經有小朋友的supervisor 媽媽

要睇你公司既工種,是否習慣性加班。如果係,呢個亦可能成為你向上升既一個阻力。畢竟2個小朋友,其中一個仲係infant,時間投入會是個問題。有時唔係你既efficiency就足夠,老闆仲要睇availability。你老闆唔會敢對你有太多negative feedback,怕惹legal issue。但找機會同manager做1對1,睇下公司對你有什麼expectation,另外比老闆知道你仍然好dedicated。但機會會否給你,其實你應該心裡有數。既然選擇生2個,事業受阻這可能性應該已經考慮過,既來之、則安之吧!

禁止訪問

珍珠宮

QQfishma 發表於 15-2-1 11:52
我人冇咁既情況。大女上小一,我重同老闆講我要on time 走因為要跟功課!
對上加人工出bonus 都好ok.
我係 ...
好羨慕你有份可以on time走到既工作

公爵府

我都有過呢個情況,公司擔心就無可口非,初時都心有不甘,但後來想通左,我做左supervisor 咁耐,其他department 都慣左揾我,地位上無得取代。反而我要繼續提高自己效率,做到有比較下都係我優勝。

私底下,我都會教新supervisor ,若他受教的話,咁在私幫輕自己,在公你都係為department 好

大宅

我剛好有你呢個concern, 我有一個小朋友, 剛做左appraisal, 老細都好滿意, 俾A grade我, 如無意外, 我都會升做senior manager, 但升左職, 要做既工作只會越黎越多, 同你公司一樣, 公司全部dept head得2個有小朋友, 而呢2位dept head確實好多時做到8時先走, 其餘都冇小朋友or未結婚, 星期六日都要check email/msg, 準時走冇咩可能, 我但求可以7點走就OK, 而呢一年, 都係我決定要唔要小朋友既時間, 如果過左, 就唔會再生了

對於所有CEO黎講, 永遠都希望員工24小時 on call, 所以有兩個小朋友一定係冇可能做到24小時on call, 所以我都睇化左, 我要搏都只會搏呢2年, 等小朋友入小學我就一定唔會再升上去, 因為照顧小朋友既功課時間只會越黎越多, 加上我完全冇屋企人幫手, 完全靠自己同工人, 我已冇任何條件去做一個全能既在職媽媽了

要升上好高既管理層, 一定要有100%屋企人既支持, 如果冇, 只可以認命吧!

禁止訪問

引用:Quote:QQfishma 發表於 15-2-1 11:52 我人

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我做緊ASS. MANAGER, MANAGE 一TEAM 9 個人 .... 而我B剛剛出世兩個月

上年八月大肚時做appraisa, 唔錯, 有人工加又有BONUS
我宜家返工, 堅持返工時間泵兩次奶

我宜家一定會放BB首位

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 15-02-01 發

原帖由 QQfishma 於 15-02-02 發表
大部份日子都可以,但有時都會oT一陣!
都已經很好了,不過如果係我,我就唔會理上司點安排人手,佢又冇扣你人工,又可以早走 take care 到屋企我就算

男爵府

畀面勳章

我剛結婚已做supervisor,之後生左兩個小朋友,反而生完放產假後佢對我評價仲高,覺得我做得好,放假時仍保持高度運作煩唔到佢。如果佢要我ot,唔俾我準時走,我會同佢講轉兼職,到時日日煩到佢睇下佢死定我死先。

子爵府

.....

首頁

尾頁

跳至