自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:會吾會真係太細個呀?我女兩歲都係教極ABC

原帖由 964000 於 15-02-01 發表
會吾會真係太細個呀?我女兩歲都係教極ABC都讀吾到,只識Y, O, 我都吾知正吾正常。

...
兩歲應該正常,因為返咗學真係唔同d,佢係爭太遠

大宅

引用:我細仔k3, k1時同你囡一樣,乜都追唔上水平

原帖由 eelenomis 於 15-02-01 發表
我細仔k3, k1時同你囡一樣,乜都追唔上水平,我問老師,老師話佢係細b,唔好太緊張,於是我留意多一年。到k ...
好,我去睇吓,唔該晒

珍珠宮

回覆:學習問題

k1咋喎,間學校會唔會高要求左小小,我女k2而家先教a~z,1~20

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表K

原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表
咁你係點發現佢真係識?
拎住粒糖去問佢 答岩就有得食 好似海洋公園d海獅甘

就比我發現佢原來玩野 明明識 亂甘答 或者唔答

水晶宮

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表K

大宅

引用:k1咋喎,間學校會唔會高要求左小小,我女k2

原帖由 BREADWING 於 15-02-01 發表
k1咋喎,間學校會唔會高要求左小小,我女k2而家先教a~z,1~20
係呀~?我以為間間都係k1教abc添,數字都有,但阿囡0概念,我又再發現佢讀唔到個英文字反而讀到相關生字,例如f,佢見到會話fish,m就mokey,但就讀唔到係m同f

大宅

引用:Quote:原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表

原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表
拎住粒糖去問佢 答岩就有得食 好似海洋公園d海獅甘

就比我發現佢原來玩野 明明識 亂甘答 或者唔答:sweatin ...
呢招已經試過,效果一樣

子爵府

好媽媽勳章

我細女剛3歲,讀緊n班,英文佢只記到小小字母,反而中文佢好好多,學校教既中文生字佢好多都讀到認到,有時讀圖書比佢聽,佢都會指出嚟讀

終於有褲着!

子爵府

以前k1可以慢慢來,但而家社會唔同,好多家長已一早教晒小朋友,所以可能樓主小朋友係正常,只係大部分小朋友都被谷識好多嘢黎比較下,老師才有此担心,總之而家出世嘅小朋友就慘啦

水晶宮

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 15-02-01 發表

原帖由 lovesue09 於 15-02-01 發表
呢招已經試過,效果一樣
4歲健康院有個視力測試

你可以提早帶佢去驗

有小朋友有先天遠視或近視

所以佢睇唔清楚d字

影響佢學習

公爵府

引用:我大女同你調返轉, 老師話佢晌學校乜都識

原帖由 WinryRockbell 於 15-02-01 發表
我大女同你調返轉, 老師話佢晌學校乜都識,但我晌屋企同佢溫返就乜都唔識,佢好鍾意返學,大家都覺得佢晌 ...
我都類似,家長日老師有讚冇彈,我話喺屋企完全兩個人,我同老師描述緊兩個人咁 不過樓主小朋友似係認到讀唔到,試下將個字形象化咗佢,即係好似“鴨仔2,士的7”咁,教佢嘅時候喺個字母加圖畫(坊間有啲字母書係咁),將抽象文字形象化,睇下有冇幫助!

大宅

引用:以前k1可以慢慢來,但而家社會唔同,好多家

原帖由 whywhywhywhy 於 15-02-01 發表
以前k1可以慢慢來,但而家社會唔同,好多家長已一早教晒小朋友,所以可能樓主小朋友係正常,只係大部分小朋 ...
我同老公都係輕鬆派,返學前真係無特別谷佢,只係遊戲中學習,都無話一定要佢識,佢認得當然好,唔認得我都算,我明白讀書都有d壓力,所以入學前基本上真係食玩訓,想佢好好享受呢段時間,但宜家諗番,我會覺得自己係做錯

首頁

尾頁

跳至