母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我大bb而加 1 歲, 一直全人奶, 面加有咗細b , 6 weeks 了, 醫生叫我停餵. 但我大b 唔肯飲奶粉. 可以點算 ?
加上佢只可以飲豆奶粉. 試過比大仔奶粉佢飲, 飲唔到一安, 但都出紅疹, 因敏感.

有冇mami 一直餵到細b 出世呢?

男爵府

原文章由 rockymaymay 於 08-5-18 22:03 發表
我大bb而加 1 歲, 一直全人奶, 面加有咗細b , 6 weeks 了, 醫生叫我停餵. 但我大b 唔肯飲奶粉. 可以點算 ?
加上佢只可以飲豆奶粉. 試過比大仔奶粉佢飲, 飲唔到一安, 但都出紅疹, 因敏感.

有冇mami 一直餵到細b 出世 ...

我有了小B時,大仔在20週就 自然離乳,你好難可以餵到出世,原因係你的奶量會慢慢減少,而且奶的味道會變,盡管大仔多麼喜歡埋身餵,在我20週左右,他都要自然離乳!

你仔仔都進食固體食物啦,唔飲奶問題都唔大,如果你要佢飲,你日日開一支比佢,佢唔飲你照開,一日唔飲,不代表第日唔飲.05母乳BB中有一名係攪左半個月,當時係日日開奶日日倒後,倒了大概半個月,他最終也接受了奶粉!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我朋友而家30w, 佢2歲個囝囝仲如是每晚1次埋身, 而想當日佢陀2歲個囝囝時, 當時佢大仔1歲, 好快就自然離乳了(未夠20w).....總之本著如餵bb時你無乜唔舒服, 肚內小b又無乜唔妥, 應可繼續的

原文章由 rockymaymay 於 08-5-18 22:03 發表

有冇mami 一直餵到細b 出世 ...

公爵府

畀面勳章

我兩個小朋友相差13個月, 當懷有細囝時, 仲餵緊人奶, 無人地所謂既子宮收縮令到肚痛, 所以一路有餵, 但係唔夠囡囡食, 當時好似仲未食固體, 最後餵到7個幾月, 完全戒晒, 因為佢真係唔飽, 唔想虐待佢咁

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

多謝噤多位mami 的經驗分享.
我諗我會繼續餵直到佢唔食先停了. 因我奶量唔多, 佢都係心癮. 而且而加只係臨瞓個餐先埋身餵. 之前目標都係餵到1 歲.而加餵順咗如果突然停真係好唔捨得.

大宅

rockymaymay媽咪: 我都想快d生多個, 我bb依家五個月, 想請教吓你, 餵全人奶唔係可以避孕, 會否有m嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊