母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 21日,因出世要照燈,所以bb唔肯埋身,自己就做咗泵媽,現在每4小時泵1次,全日泵到有1400ml奶奶,想問可否keep到奶量同bb夠食嗎?因就要返工,只可全日泵到4次,我怕奶量會減,唔夠阿b食, 我想全人奶到阿b1歲大

男爵府

回覆:全泵媽

富媽呀!我其實番工都係每日4次,而家BB3個月大,so far 都keep 到奶量,都係全泵。其實我覺得心態最重要,唔好咁擔心。你而家有1400ml一日,應該可以儲起d做冰奶,萬一真係跌奶量都有back up.

大宅

引用:bb+21日,因出世要照燈,所以bb唔肯埋身,

原帖由 twinsbb0308 於 15-02-01 發表
bb 21日,因出世要照燈,所以bb唔肯埋身,自己就做咗泵媽,現在每4小時泵1次,全日泵到有1400ml奶奶,想問 ...
點樣可以泵4次,每日有1400ml咁多!求教!

我小朋友都快將一個月,我每日泵3~6次,每次泵都係得60ml兩安,最叻試過一次5安咋!

又常常塞,有硬塊,最嚴重一次,個胸好漲,仲發熱,但又泵唔出奶,輕輕掂都痛。。。。。

你每日飲食係點㗎?好多湯水?定食好多餐飯?

複式洋房

回覆:prince0214 的帖子

如果成日塞係咪d奶太杰呀?你試下卵磷脂啦!

大宅

我都想知點樣一日泵四次有1400ml ,我bb15日大,開頭住左4日醫院啜開奶咀,所以我都係泵出黎,我每2-3個鐘泵一次,最多都係試過3安咋,凌晨就比奶粉,呀b都係緊緊夠食,今日每邊跌到得安半,我就黎舉白旗

禁止訪問

大宅

引用:如果成日塞係咪d奶太杰呀?你試下卵磷脂啦

原帖由 RylieP 於 15-02-01 發表
如果成日塞係咪d奶太杰呀?你試下卵磷脂啦!
卵磷脂我有食,不過都塞

同埋,一直都好浠,好水,個女食唔飽。。。。我估係前乳!

但泵到10分鐘開始就少,就算泵到30分鐘,由10分鐘打後,都係泵幾下先出一兩滴~個胸都由10分鐘後就鬆到7788。

大宅

引用:我都想知點先可泵到1400ml,+BB+17日大,+以

原帖由 catng10 於 15-02-02 發表
我都想知點先可泵到1400ml, BB 17日大, 以家每三個鐘泵一次, 包括凌晨時份, 每次大約只有100-150ml, 以家B ...
我都問過醫生,佢話,一安一個鐘,飲兩安,就每兩小時餵一次;飲四安,就每4小時餵一次。

視乎bb一次過飲到幾多,如果飲完太易嘔,就太多,宜少食多餐。

不過我女突然呢幾日,兩安一小時就大喊追奶,食量大增~

複式洋房

我都想知點樣有咁多呀!我個b宜家個幾月,我都已經每3個鐘就泵,又飲好多湯水同飲品,但都係兩邊加埋得3安。

洋房

我都想請教下呀,因為阿仔出世有燒,入左病房,所以無餵到人奶,係三日後出院返屋企先開始試下埋身,點知阿仔唔肯,所以一直出院到宜家18日都係泵,阿仔唔夠食,都係入奶加奶粉,最叻嗰次都係泵到4安咋,之前一日泵三次,健康院醫生叫我泵多啲,會多啲,宜家一日泵多2次,點知我發現仲小左,搞到我好想放棄呀。。。。

禁止訪問

回覆:twinsbb0308 的帖子

侯爵府

回覆:twinsbb0308 的帖子

而家儲定D奶,還有keep住4小時泵一次,到時返工再算啦

大宅

半夜泵奶。一定work,但超辛苦
我生完二十四天。
初初3個鐘一泵一次,半夜如是.
初初兩邊加埋得150ml

宜家每次4個鐘泵一次。
宜家兩邊加埋225ml一次,

大宅

我全泵,個女全人奶至而家13個月,keep住泵係好緊要,全泵係唔可以懶。基本上個5個月都係每日5泵,半夜起泵真係超辛苦,第二日仲要返工,到BB加固先減至4泵

禁止訪問

引用:半夜泵奶。一定work,但超辛苦我生完二十四

大宅

我都想埋身,阿b好扭計又啜到損晒,反而覺得泵奶舒服d,今日第十日人仔,三個鐘一次,兩邊加埋100-160ml,想請問係唔係會阿b食幾多就泵到幾多?無埋身個胸調節奶量?

大宅

回覆:pccww 的帖子

唔係,我全泵,但都一直係泵出既奶量多過阿女食量

大宅

我全泵,囡就快11個月,每日6xx,但感恩,五餅二魚咁,我咁少奶但囡食得少,所以仲係全人奶!

不過,真心建議,埋到身就埋,返工泵我覺得ok!早上都冇問題,但夜晚超唔想泵,仲有出街真係好唔方便,我冇用,我出得遠一定要老公陪,唔可以一個人係街自己照顧bb同泵奶!

大宅

前日谷起左燒到39.7。之後泵完仲要手揸先清到奶,頂唔順要俾阿女埋身,兩個都成身汗...

別墅

引用:我都想知點樣一日泵四次有1400ml ,我bb15

原帖由 vilyhhy94 於 15-02-02 發表
我都想知點樣一日泵四次有1400ml ,我bb15日大,開頭住左4日醫院啜開奶咀,所以我都係泵出黎,我每2-3個鐘 ...
Me too...情況同你差不多

Hi,everyone!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊