樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

複式洋房

回覆:一人公屋 正常隊快過特快 ,特快變特慢

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

朋友啱啱同我講佢無啦啦有389分。

點解突然咁多分

伯爵府

引用:朋友啱啱同我講佢無啦啦有389分。點解突然

原帖由 LedTV 於 15-02-01 發表
朋友啱啱同我講佢無啦啦有389分。
3百幾分可以上樓啦!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+15-02-01+發表朋友

原帖由 芝芝吉 於 15-02-01 發表
3百幾分可以上樓啦!
下,佢連審查都未審

男爵府

回覆:qs8193 的帖子

點樣可以睇到自己有幾分?

伯爵府

幾多分會審查?審查係咪代表就快上樓?代朋友問,佢突然多左120分,有24×分

大宅

複式洋房

我有個叔叔佢單人排左7,8年,本身大約14x分(=.=佢每年不停追分)....佢今日check到同樓主個朋友一樣,成3xx分, 佢打去房署問, 房署話要等到3月15後先確實到網上夠審查果個分會唔會改變..... 所以最快3月15後先知e刻夠分人士係咪可以就快去審查階段

複式洋房

因為房署單人計分制最近改變左呀....所以全部單人申請d分都會有調整.....不過一下子甘多人夠資格,一定消化唔切.....供應唔夠,其實幾多分都無咩用

見以下房署計分制最新資料
http://www.info.gov.hk/gia/general/201410/14/P201410140797.htm

翡翠宮

畀面勳章

可以邊到睇到架?

複式洋房

引用:可以邊到睇到架?

原帖由 suetwababe 於 15-02-02 發表
可以邊到睇到架?
https://eservices.housingauthority.gov.hk/ISP_Web/index_ccc.jsp?locale=zh_HK

複式洋房

引用:因為房署單人計分制最近改變左呀....所以全

原帖由 lucc644 於 15-02-02 發表
因為房署單人計分制最近改變左呀....所以全部單人申請d分都會有調整.....不過一下子甘多人夠資格,一定消化 ...
由於新修訂的「配額及計分制」由2015年2月1日起實施,非長者一人申請者所得分數一般均有所改動,因此,此類別申請人在是期「特快公屋編配計劃」「第二輪自選單位程序」的揀選單位優先次序亦會於2015年4月1日重新排序,另由於在新計分制下年齡達45歲的申請人會獲加添60分,故申請人的最終揀樓次序將以列印於「自選單位通知書」的次序為準。
如需更改聯絡電話或通訊地址,請盡早通知房屋委員會。
如有進一步查詢,可致電房屋委員會熱線2712 2712。

最後更新日期: 2015-01-31

相關連結:
有關特快公屋編配計劃資料

瑪瑙宮

引用:幾多分會審查?審查係咪代表就快上樓?代朋

原帖由 tra5212 於 15-02-02 發表
幾多分會審查?審查係咪代表就快上樓?代朋友問,佢突然多左120分,有24×分

...
咁樣計,你朋支分分鐘有排等。

我朋友38x,樓主又3xx,你朋友只有24x...

差成百幾分。

複式洋房

回覆:LedTV 的帖子

咁幾多分先上到樓呢?我得二百多分

瑪瑙宮

引用:咁幾多分先上到樓呢?我得二百多分 +

原帖由 creamychanws 於 15-02-03 發表
咁幾多分先上到樓呢?我得二百多分
咁你應該有排等....十年八年應該係必需。每月1分每多一歲多9分,姐係一年加廿分。

你計下....

複式洋房

但現在話平均150分上樓,突然又多咗120幾分,咁共230多分。點解要等十年八年?咁實際點計?都好亂!

瑪瑙宮

creamychanws 發表於 15-2-3 14:28
但現在話平均150分上樓,突然又多咗120幾分,咁共230多分。點解要等十年八年?咁實際點計?都好亂! ...
我朋友38X分仲未審。你23X分同佢差150分啊。
你計下呢150分要幾多年先會加到。

重點係38X分都未必有得即時審查加上樓。前面應該仲有一堆4XX分既人。

耐心D等下啦

瑪瑙宮

creamychanws 發表於 15-2-3 14:28
但現在話平均150分上樓,突然又多咗120幾分,咁共230多分。點解要等十年八年?咁實際點計?都好亂! ...

打去房署問下。
你話佢知,點解你有成230分仲未審查。
根據房署資料,15X已經上樓喎。你睇下佢點覆

複式洋房

😒咁其實加分有什麼意思?加咗又唔會快咗。唉!

首頁

尾頁

跳至