跳至

首頁

尾頁

別墅

我女6歲,尼幾年都睇佢唔順眼,做乜都比我鬧!點解會咁?難道係比麻麻湊大有關?
但佢2歲半倒已經我自己湊返,都係咁
覺得佢個人又蠢做親野手腳又慢me me more more咁,雖然我個人較性急,做野野鐘意快快趣趣,但佢係慢到一般唔性急既人都覺得佢好慢,講極重複犯錯,功課唔識又點頭話明,但叫佢自己做又唔識!成日諗點解我個女會咁
P.S本身有個細仔(15個月),不過唔關偏唔偏心事,因為未有細仔個時已經樣樣都鬧佢!

別墅

回覆:睇自己既小朋友唔順眼

發尼個帖係想尋求下有無乜野解決辦法?因為我自己都唔想成日鬧佢...我都想改善下

民房

回覆:wingfriendss 的帖子

我啊女都系,教距聽唔入心,次次犯同樣的錯T^T我淚奔……

大宅

改變唔到佢,暫時試下改變自己諗法,唔好同其他人比較,更加唔好同自己細個比較,係佢角度,做乜都畀人鬧,除左唔開心之餘,仲會覺得反正做乜都畀人鬧,會唔會做少d鬧少d,咁動作更加慢,每個小朋友發展都好唔同,佢慢未必係佢想咁,如果真係慢到你覺得唔正常,同學校傾帶佢去搵社工,小朋友有特別唔同既地方,大家都會包容,拖到大個就冇人會包容,又或者社工覺得唔駛尋求額外幫助,畀d時間佢就得,咁就畀d時間佢,短時間內要改變一個小朋友,冇乜可能,大人有能力先改變下自己,當然,知易行難,加油

伯爵府

她只是可憐的小蝸牛, 需要多點愛心耐性鼓勵

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

我都係,總之一放工返到去,見到佢就鬧,直到瞓為止
有時都唔知為咩

大宅

有時係自己細個遭遇反映現況,如果自己由細到大畀人鬧慣,咁你對下一代都容易係咁鬧,好多時唔知為乜,總之鬧左先,亦可以預見,而家個小朋友日日畀人鬧,到佢大個有自己仔女,都好大機會日日鬧自己小朋友,想改變由而家開始

大宅

醒目開學勳章

我細個係冇人鬧,所有嘢都係自己搞掂……唔明點解宜家自己就係咁鬧

別墅

回覆:teacats 的帖子

我都係,成日覺得佢無樣好,連老公同一齊住既姑仔都不大喜歡佢,成日講極唔好咁樣,個頭up頭,過幾日又重複做埋啲轉比人鬧既野!個人又論盡,打爛野倒瀉野一定有佢份,向屋企都可以唔睇路成日仆親cake親,成日攪到啲野宣布死亡,見到啲新屎坑既野係要搶住第一時間用手掂下攪下撩下尼啲行為真係好令人討厭!我姑仔已經算好皮氣,開頭都好好聲氣成日解釋佢聽點解唔好咁做,依家佢都開始有火

別墅

其實佢好乖,只係好多行為都很令人討厭!我都唔識點講好

大宅

回覆:wingfriendss 的帖子

看來你錯失了訓練小朋友大小肌肉的最好時機,所以才會成日跌撞和整爛嘢。要補救要花很多心機和時間的!
仲有,唔好成日鬧佢,如果你老闆日日鬧你,但你又無能力做到佢嘅要求,咁你會覺得點呢?俾你咁鬧法仲有好奇心去知新事物,真是萬幸了。

伯爵府

引用:其實佢好乖,只係好多行為都很令人討厭!我

原帖由 wingfriendss 於 15-02-08 發表
其實佢好乖,只係好多行為都很令人討厭!我都唔識點講好
但樓主你係你個女嘅製造者,你的確有權去生氣,但都有責任去愛佢保護佢,幫助佢成長,因為係父母你倆個帶佢黎呢個世界架

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我女6歲,尼幾年都睇佢唔順眼,做乜都比我

原帖由 wingfriendss 於 15-02-01 發表
我女6歲,尼幾年都睇佢唔順眼,做乜都比我鬧!點解會咁?難道係比麻麻湊大有關?
但佢2歲半倒已經我自己湊 ...
X2 我都成日睇我女唔順眼,越叫佢唔好做佢就即刻做,叫佢飲水唔好倒瀉就即刻倒瀉
我都想知有咩方法可以令自己愛佢多d

別墅

只好提高EQ,按住自己的壞心情,俾多些信心他....加油

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係,我真唔想鬧佢,但係佢永遠做D野出黎比我鬧,我都鬧到冇氣,

平時例子: 好似...叫佢唔好飲果D氣水,佢實會飲到周身係,但係佢硬要飲,最後又係搞到周身都係

興趣班: 已經唔叫佢學野,但佢就永遠想學東學西,好啦見你有興趣,我幾甘辛苦,放工接你去游水,又要係泳池邊等佢放堂,但佢學咗2個幾月都係唔識,唔識都唔緊要,佢連沉個頭落水都唔願,成日上堂就同同學仔吹水,又唔專心學,好啦唔比佢學,佢又話下次唔敢,但永遠都係下次係又甘.....

功課: 永遠自已做都係寫得好醜怪,一定要我係旁邊先會乖乖地做哂

玩玩具: 買LEGO比佢玩,永遠唔會自已玩,拎住係度喊,又話唔識玩,大佬呀,我仲要睇住你幾耐呀?你連玩都唔識玩呀?
有日喊住返屋企話D同學話佢BB喎,個心好痛,真係好痛,教就教咗,我都唔明點解佢仲係甘BB,唔好話同學覺得佢BB,連我自已都覺得佢低B,我真係就快頂佢唔順啦,我唔係唔教佢架,好多野都有教佢,好似佢學珠心算,我都要學埋部佢一齊練,但係佢水準永遠係班中最尾果幾個,學跆拳,又係連個串串貢既死肥仔同學都叻過佢,踢腳又冇力,起腳踢都差D跌,竟然考黃帶都要考2次,好嬲佢之餘,覺得佢好掉臉,考帶果日同D家長吹水,個家長係度笑佢(個家長唔知果個係我個囝)差D都唔想認佢係我個囝

日本の平安を祈ります

大宅

kk80400 發表於 15-3-19 14:52
我都係,我真唔想鬧佢,但係佢永遠做D野出黎比我鬧,我都鬧到冇氣,

平時例子: 好似...叫佢唔好飲果D氣水,佢實 ...
如果天生能力唔係特別差既話,我諗妳最好恨心d,話唔畀就唔畀,好似汽水同游水,話左唔畀又畀,佢點會聽你講...
而家父母個個都好識教,不過教左未必有機會畀小朋友試,試左唔得咪再試,唔會一直都唔得架

教小朋友係為孩子唔係為面子,你覺得人地家長笑你個仔你好羞家?我比較唔鍾意笑人既家長,我反而好欣賞你為左個仔一齊學珠心算,有幾多家長咁好心機?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:kk80400+發表於+15-3-19+14:52+我都

原帖由 MASAYA 於 15-03-20 發表
如果天生能力唔係特別差既話,我諗妳最好恨心d,話唔畀就唔畀,好似汽水同游水,話左唔畀又畀,佢點會聽你 ...
我覺得我承擔得起都比佢試,可能佢呢個活動可以得呢!只係果樣唔得啫,我成日甘唸,其實我最介意佢係唔專心去學,冇出過力,學每樣野求期至散,學琴又係,泳水又係,跆拳道都係甘,佢覺得學野只係佢生活上嘅一部分,去到有同學陪佢吹水同玩,完全冇專心學每樣野

日本の平安を祈ります

珍珠宮

引用:Quote:kk80400+發表於+15-3-19+14:52+我都

原帖由 MASAYA 於 15-03-20 發表
如果天生能力唔係特別差既話,我諗妳最好恨心d,話唔畀就唔畀,好似汽水同游水,話左唔畀又畀,佢點會聽你 ...
其實我好多野都好狠心,要佢自己做,例如:唔夠力開野飲,佢要我幫佢開
我咪答佢,你唔識開咪唔好食囉,你想食咪自己唸辦法開囉,佢係有唸辦法開,但係都唔成功,甘就會放棄,我有時真係睇到眼火爆,除咗放棄同喊佢仲識d乜呢?我要求已經唔高,佢係水平以下我都滿足,但佢好多野都包尾,問題係佢仲唔知醜甘先衰

日本の平安を祈ります

禁止訪問

引用:看來你錯失了訓練小朋友大小肌肉的最好時機

首頁

尾頁

跳至