烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今天跟JM, 用小廚娘之食譜做黃金糕, 開始時好好, 發酵有氣泡, 攪下, 少了一些泡,一會再來. 我以為叫醒麵.
之後加泡打粉, 再多一些泡. 下了糕盤好高, 好多氣泡,心想, 一定做好好多孔, 好多一條條.

男爵府

回覆 kyky123 的帖子

點知, 焗時越焗越縮, 最後,打回粉糊原形.
入面是膠刷樣子, 冇孔, 冇發, 像上海年糕, 因為我是少糖的50G, 沒多少味,起都起不了.
同老公, 食了2塊, 媽媽試了一塊, 決定最好之解決方法是丟了個糕.

好失敗.......

男爵府

男爵府

請問有冇JM可以分享? 唉....

水晶宮

kyky123 發表於 15-2-2 00:19
有冇上utube 睇吓呀......

最緊要有最後製成品睇到, 係真係 work 先好跟....否則勞民傷財.....

水晶宮

可惜我唔 like 食呢款糕, 否則幫妳手試整吓... n年前很多人說好吃...我在 st. anna 買了一個試吃, 難食到不得了, 好像食硬矽膠鞋底的感覺......

不過提提妳.....焗盤要選個 "易受熱的" , 厚身不锈鋼盤最好不要用....因為這糕身太重( 用的木薯粉關係) 熱力要由下向上迫佢向上漲起....焗時最好放最低層, 熱力也要夠....

另外妳焗時下榻, 也要看看是否酵母不夠活力....放了泡打粉就可以開始預熱焗爐了, 泡打粉跟液體結合了就開始reaction了...再立即加熱就可以再發上去....跟液體放得太久也會失效的啊....

再另外我看過幾個做法, 邊發邊攪拌是希望讓酵母液均勻一點, 當然也有可能有點點好像做麵包發酵2-3次這讓酵母增加活動作用的同工之用.....不過我覺得就不要攪得太大力.....每次用小匙慢慢打圈攪8-10下應該很夠了....

轉了盤作最後發酵就不要再亂攪拌啊..這個應該知道嘛...

以上完全我廢up.....希望當中有什麼可以觸動到妳....

男爵府

回覆 tammy2008 的帖子

TAMMY,好多謝您回應. 好多謝您之提示.

對, 我做出來真的像膠底.

我想, 此糕, 真是有些難做. 只是想新年比家人一個新選擇.

真的好難掌握. 我想一家是酵母及泡打粉.

新年快到, 您一定很忙. 預祝, 事事開心順心. 健康. 您之家人朋友真有口福了.

子爵府

同我一樣覺得黃金糕好難食,還有,我覺得玻璃曲奇都是很難吃!

tammy2008    發表於 15-2-2 12:17

男爵府

我焗, 一般用對流熱風,不用上下火. 因為我個大OVEN, 對流風都OK, 走去代理CHECK 了.
貪平均, ( 麵包2盤, 都OK , 冇乾)

少用上下火. ( 我成日燶.) 怕怕地

水晶宮

kyky123 發表於 15-2-2 11:52

TAMMY,好多謝您回應. 好多謝您之提示.
如果妳用緊馬利酵母這種...是否應減一點點用量呢....因為我8過妳原食譜要用5G "乾酵母" ..對應回 "快速酵母" 的話就用3.5G左右都OK了..

另外馬利酵母的後續力不太勁....這款酵母...就算做包的話, 倘若第一次發酵時發過龍, 結果也就很悲哀......

酵母量不減的話 ( 糕身重, 我提議4-5G都OK的) 不過就不要發過龍啊......泡泡要KEEP 住細密, 現在這天氣用快速酵母的話是不需要預先用溫水浸的, 否則30分鐘內就發夠了.....如果見到大堆 "大而空洞無力" 的大氣泡, 一移動就自動破裂...那幾乎就是發酵的最後程度, 接近沒救了.......
提議妳留意氣泡走勢......表面看到整體平均而細小時就可以再攪拌了......

這酵母 ( 假設妳是用馬利 ), 最好用室溫慢慢發啊, 這才不影響它後續能力

都係同一句, 以上全是廢UP, 不過希望能給妳帶點啟發

我也祝妳成功啊, 經常看到妳做東做西的, 連媽媽也一起吃....多幸福的畫面啊....

焗爐有單上下火就用吧.....怕妳用大風會吹破氣泡啊.....或者關一關那個風扇吧......

公爵府

2018復活節勳章

引用:同我一樣覺得黃金糕好難食,還有,我覺得玻

原帖由 noelching39 於 15-02-02 發表
同我一樣覺得黃金糕好難食,還有,我覺得玻璃曲奇都是很難吃!

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

Tammy
你是否躲在我廚房,為什麼你知道哂個泡泡過程!
你說出錯之地方,我全部都錯哂!

馬利母開水,一發全大泡,過了(以為越大越好

2小時,
下了泡打粉
又一小時!好多好多泡!

高手Thank you

對,小時做食物媽及弟妹,人多,父母不能同我們出街食,太貴
有20年工作很忙,沒做東做西。現再學做比父母小孩。見媽媽評語,孩子爭吃(失敗的一個人自己食,很少丟)心中幸福。

現在買了一堆機,媽很好奇,有參與,她徵用了,Ka plasta 機做油角皮。
早前,買她一個fissler 給她駡半死。但老人不捨,其實她心中喜歡,一周用2次。

一家齊齊整整吃東西,最快樂

Thank you 你教我及大家

andyman    發表於 15-2-2 22:37

子爵府

引用:可惜我唔 like 食呢款糕, 否則幫妳手試整吓

原帖由 tammy2008 於 15-02-02 發表

可惜我唔 like 食呢款糕, 否則幫妳手試整吓... n年前很多人 ...
師傳,X安娜的黃金糕好難吃架,要買就要近過年去印尼鋪買飛機新鮮運到的,好好味架

子爵府

引用:請問有冇JM可以分享

原帖由 kyky123 於 15-02-02 發表
黃金糕最重要的是發酵時間的掌握和烤的方法,我用焗爐多數沒咁靚,的絲唔到頂和粗大,我都未成功,大家一起研究啦

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

焗盤有無加水一齊焗?

子爵府

引用:焗盤有無加水一齊焗?

原帖由 2600bbq 於 15-02-02 發表
焗盤有無加水一齊焗?
我見過的印尼華僑焗(的配方因佢是做來賣,沒講)係唔使水,—路焗,的泡是慢慢變大,慢慢爆咗咁架

子爵府

引用:焗盤有無加水一齊焗?

原帖由 2600bbq 於 15-02-02 發表
焗盤有無加水一齊焗?
同埋我成日覚得這種糕是白糖糕的變種,因黃金糕是華人先識做,而華人的糕好多都是中式糕點。師傳,你識做白糖糕嗎?

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

麵種好重要!成唔成功!好睇麵種

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tammy2008 發表於 15-2-2 02:37
可惜我唔 like 食呢款糕, 否則幫妳手試整吓... n年前很多人說好吃...我在 st. anna 買了一個試吃, 難食到不 ...
完全同意, 真係好似鞋底.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆 dobbybabie 的帖子

THank you.
今天媽媽試了成品, 說, 不如下次我做戚風蛋糕

首頁

尾頁

跳至