少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡在16個月時,我發覺佢出街成日好大力咁摸其他小朋友塊面。我已經俾n個小朋友家長罵過了。於是我同佢報playgroup,希望佢開下同人相處,點知又係met人塊面,仲比對方家長喝罵個囡。之後我再報多一間比較嚴的playgroup,返左2堂,個囡堂堂都喊到拆天,食茶點時就掃晒食物落地(因為要等待數3下,而佢又好為食,冇得即刻食,所以發脾氣)⋯個老師同我講,我個囡好有問題,冇可能學到野(但我唔認同,因為如果佢對果樣野有興趣,教一次就識),因為根本唔識坐定聽教,一唔鍾意就發脾氣。俾個老師咁罵法,連我自己都頂唔順喊左出來。而家,我成日對個囡好惡要佢學規矩,佢日日都喊到顛。但撫心自問,自己係咪真係要對佢咁惡呢?會唔會仲大細個呢?剛才我又因按住佢,要佢訓教唔好周圍走,結果又喊足15分鐘,佢冷靜下來後,一眼都唔肯望我,過多2分鐘就自己訓左。我個心好疼,好似親手摧毀兩母女關係咁,佢以前欖住我笑住訓。我亦因為咁變得好情緒化。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:無助⋯歲半囡與我

我小朋友最近都情緒有問題一樣,會發脾氣,一叫佢唔好或阻止佢,佢就會大喊,掉物件,我起初都鬧,但發現無用,只會更大反抗,我都好苦惱,但我而家會响小朋友平時正常開心時好似傻咁不停同佢講要乖,推人唔啱,喊唔好,掉嘢唔乖,發脾氣無用……家人唔明白,佢哋覺得我任佢發脾氣,但我覺得我係媽媽見到佢唔開心都唔幫佢,佢覺得無助就只會發更大脾氣。

大宅

我個女歲半開始都有好大力咁打我, 其實而家間唔時都係咁, 佢地唔會識咁係打人, 可能係因為拍拍聲覺得得意

你除左叫佢唔好, 有無教佢要點做, 我如果就咁叫佢唔好, 佢唔會停, 仲打多幾下, 同我鬥力, 我捉實佢, 佢唔夠我黎, 就喊收場

之後我教佢, 要細細力, 拎住佢隻手摸我塊面, 笑住同佢玩, 佢就笑, 可能覺得得意
而家佢一大力, 我就話唔可以咁, 要細細力丫麻, 佢就會細細力咁摸

男爵府

dorma716 發表於 15-2-2 00:58
囡囡在16個月時,我發覺佢出街成日好大力咁摸其他小朋友塊面。我已經俾n個小朋友家長罵過了。於是我同佢報p ...
小朋友仲細, 一來佢的脾氣可能係因為媽咪妳唔理解佢D行為, 佢有要求又表達唔到, 又得唔到, 所以心急......另一個可能係因為大人自己都有脾氣, 小朋友feel到, 佢都感染到。

首先講小朋友搣人 or 打人塊面, 呢樣係好多小朋友常見的行為, 代表佢對其他小朋友有興趣, 不過佢唔識表達啫。
會唔會可能係佢有親戚朋友見到佢, 會好肉緊咁搣佢, 令佢學咗咁樣對佢想接近的人呢。

好似我個仔咁, 佢以前都會突然好大力咁拍落我哋塊面度, 佢係對最親的人先會咁做, 果陣我哋除咗"no" 佢打人之外, 仲會捉住佢隻手, 帶佢輕輕力咁摸下我哋塊面, 佢做到又對佢笑返錫返, 如是者佢學咗之後, 起公園見到哥哥姐姐好似啱key的, 佢就會接近輕輕咁摸下人。

另外, 學規矩唔係要好惡, 而係要唔好俾佢知妳有情緒, 最重要係有耐性......好似我教阿仔要有手尾咁, 例如想要佢收好書仔先食小食, 如果我知道佢係收到我指示, 只不過係唔想做的話, 我只會重複話佢知: "放書仔, 之後先食嘢", 開頭會帶佢一齊做, 慢慢佢就自然就知道點扭都係要做, 想快d有得食就梗係快d放好書同玩具啦。

子爵府

引用:囡囡在16個月時,我發覺佢出街成日好大力咁

原帖由 dorma716 於 15-02-02 發表
囡囡在16個月時,我發覺佢出街成日好大力咁摸其他小朋友塊面。我已經俾n個小朋友家長罵過了。於是我同佢報p ...
16m好細咋喎你playgroup個老師反應咁奇怪?我女16m時去playgroup, 都不多坐定定時間,主要是唱遊,抱着拖著一起玩去,只有30min,當時好多人話hea, 但我覺得好適合。
到18m才開始坐定定聽老師教野,坐下吃茶點。

侯爵府

其實要將你唔想佢做嘅頑皮野改變成另一種遊戲,例如我唔俾我囡囡入廚房,佢每次想入去的時候,我會鼓勵佢在外面幫我關廚房門檻,咁佢就唔會入廚房 佢又覺得我鼓勵佢做一啲有趣的事情,我會稱讚佢叻又乖,佢又開心又好少入廚房,責罵完全是無用的,太細個好難會跟你每樣規矩

大宅

我都覺playgroup個老師反應太奇怪。

珍珠宮

好媽媽勳章

你在家教囡囡時是一對一, 而且環境在她熟悉的家裡, 咁佢當然可以好專心, 學野亦很快上手. 但學校的環境不同, 太多新奇的事物吸引, 而且老師有可能是一對十 (或更多), 對專注力無咁強的小朋友會有影響.

不如你等囡囡大多少少先參加吧, 起碼兩歲, 現在歲半坐唔定都好正常.

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

http://youtu.be/DjWfGjr-eZI

你睇下呢個節目……學下佢d step..睇下有無幫助?

男爵府

我仔而家22個月,一個星期前。佢表現同你囡囡好似。其實當佢發脾氣時,我地會罰佢企,企定一個位。佢會係咁喊,由佢喊.由佢發洩出黎。好啦,喊夠啦…同佢講返咁樣唔岩(講d佢聽得明既字眼,可表達到做呢樣野係唔岩)因為佢地有自己思想,做好多野係想試大人底線。呢個星期,我地之前做既野,終於有成果,我仔乖左好多(雖然都會發脾氣,坐地下,但20秒就起番身),所以唔好氣餒,終有一天,佢地長大了。會慬事

別墅

我個細bb既時候都係咁,一見到啲bb女就打,要教佢唔可以,去到差唔多3歲先冇打!我唔會好惡鬧佢、每一次知佢想打既時候就同佢講唔可以打小朋架、跟住佢就唔會打,提提吓佢就唔會,始終太細個未識分啱定唔啱,慢慢教啦!

子爵府

回覆:dorma716 的帖子

有冇問過囡囡點解咁大力整人塊面?或者你可以試下大力小小met下佢 (可以手仔)等佢知道痛吾敢再咁樣做
老師咁樣講都吾岩,做得老師就應該有愛心並吾係話人個囡冇得救同放棄,所以樓主你都吾好放棄,慢慢俾d耐性佢,吾好一時三刻咁儼 咁樣對大家情緒都吾好

男爵府

我女18個月前都係會中意打我 依家29個月 有時我收工佢都話打mama 但就無打落來 其實我又覺得俾d時間佢地 慢慢教就ok.... 之後佢打我 我就行開 我話我唔開心俾人打 慢慢佢知道自己錯 就好左 (當然都要每次遇到時又要講一次啦 可以唔駛用惡囓口吻同佢地講 大聲佢地都會驚 佢地個人喊都唔會聽得入耳 可以等佢冷靜左先同佢講番) 去到24個月好似個女有時想郁手 佢都會話唔好打mama唔arm架 之後就無打落來 有時佢打左落來 我會問佢你打人arm唔arm ....我仲教左佢一個方法 如果隻手唔聽話想打人 叫佢用一只手打另一只手掌 好似拍手掌咁 咁樣無傷害到人 拍下手掌大家都開心 自始佢一話想打人 我都會問佢想打人時要做d咩 佢就會自己拍手掌 .....人地話36個月前都係未定 有時手腳都係唔聽駛 所以慢慢來 有時人地說話arm聽就聽囉

男爵府

歲半仍好细,慢慢來啦!

大宅

回覆:dorma716 的帖子

我女細個都有出手打人,都有鬧過,但我覺得唔work,你越惡佢就越唔聽,之後用軟功,總之佢一郁手就要同佢講咁做唔啱,“人地會唔鍾意同佢玩/再咁下次冇得去玩”之類,一次唔得講兩次,再唔得講夠10次,唔好氣餒,慢慢就會改善,我女到2歲左右先完全冇再郁手,同埋如果趕得切就要捉住佢隻手,唔好俾佢打落去,總之我覺得大人越惡,小朋友就越癲,加油

大宅

得歲半咋喎 會明白咩係規矩咩?
甘細只會記得你罵佢 唔會知道你因咩罵佢
係公園met其他小朋友
自己睇緊啲 見佢衝埋其他小朋友度 即刻抱走
大小小先上playgroup 啦

別墅

試下問她,她喜不喜歡其他小朋友走過來打她的臉。會好疼的。可以讓她自己打下自己塊面。等她感受下其他小朋友的被人打的感覺。

試過我2嵗個仔去朋友家玩,很喜歡一個玩具,話想拿回家。雖然朋友都話俾,但不可以讓他習慣見到喜歡的東西就拿回家。我問阿仔,如果其他小朋友來你屋企玩完Mickey (他最喜歡的公仔,晚晚都要攬住訓),然後好中意想拿走,可唔可以呀?跟住我沒有講野,叫他自己諗下先。。。 他又真係諗左幾秒。。 然後自己話不好拿走啦。

嘗試讓小朋友站在另一角度看事情。只是話不可以他們可能不明白點解不可以。嵗半好細個,有時太複雜的concept 未必明白,但慢慢來。他們會長大的。

首頁

尾頁

跳至