婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

成績件事同食飯夾錢我都覺得ok!
佢家姐唔請你係無問題。

但層樓你應該同你男人坦白講出你唔想住入佢家姐名下間屋。
你話首次名咁,即是你男人另外仲有物業啦?
搬去那間住啦。
又或者租第二度。千萬唔好諗住嫁左先算!!!
一定要分開住左先好嫁。

大宅

回覆 Mai0207 的帖子

樓主男友應該讀緊大學, 咁點搵錢供樓?
如果未來姑奶係咁, 真係好難搞。
同男友傾下, 計劃下幾時結婚, 生小朋友。
第時結婚一定要兩個人搬出0黎住(無論買樓/租樓)。不過如果男友真係要供本身層樓, 相信都好難儲錢做首期。

禁止訪問

回覆:因為男友家姐, 我對結婚卻步了...

別墅

回覆:瑤瑤~ 的帖子

佢家姐應該就係一年比一次性既家用。。。 除開都同細佬差唔多。。。 (聽講咋) 但成日都會在佢地屋企聽到auntie同男友自己2條友背住鬧個家姐唔比家用咁。 我諗佢家姐都會有份供既。。。 只係多定少。。。

別墅

回覆:瑤瑤~ 的帖子

其實我都幾concern呢個問題。 因為我本人真係信唔過佢家姐。 到時錢又出左但冇地方住。 真係喊都無謂。。。 一黎同佢又冇親。 二黎佢做過好多野對佢自己家人都係信唔過 (只係唔知點解佢兩母子一次又一次咁信佢)

別墅

回覆:ky0416 的帖子

99都有婚前婚後兩個樣?! 我真係冇諗過
我而家真係好驚會係咁。。。
等我仲咁信。。。
男友唔只一次提起佢媽催生仔, 仲話佢媽唔介意生左先結婚。。。
而auntie見到我肥左都講大我句: 係咪有左啊!而家有地方住喎。 唔使怕!
(等我仲心歡喜以為auntie真心鐘意我tim...)

男爵府

引用:最近男友同屋企人買左樓,+係for佢將來結婚

原帖由 Mai0207 於 15-02-02 發表
最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚多一個人黎住, 其實我唔介意同佢媽媽一齊住, 因為佢係單親家庭, ...
下?咁蝕底都肯制? 細佬供但家姐名?

公爵府

樓主我勸你放棄呢個男人啦!

伯爵府

未結婚就涉及咁多金錢問題……好煩

先不想金錢和樓的問題……反正大家的提議都一面倒了。

1)你真的願意和99住?相見好,同住難。

2)如果你和99,姑9有爭執?你認為你這個未來老公會企那邊??你老公會幫你定叫你忍??還是照舊叫你唔駛理佢倆就當處理左??

3)你真是愛到非君不嫁?

大宅

BK Milk勳章

引用:去婚前輔導,搞通你未來老公思想先。有第三

原帖由 anan3388 於 15-02-02 發表
去婚前輔導,搞通你未來老公思想先。有第三者開口好過自己出聲。而從中你可睇清楚個男人是否值得嫁。

聽落 ...
Jm呢個提議好!

大宅

BK Milk勳章

我都記得曾經有人同我講,如果家庭關係好複雜既話,盡量唔好簡

複式洋房

引用:最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚

最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚多一個人黎住, 其實我唔介意同佢媽媽一齊住, 因為佢係單親家庭, ...
看你的情形,因你男友已畫押做借貸,他是無辦法唔供個層樓的。叫佢家姐或阿媽自己供番?! 佢家姐同你玩賴皮死都唔比錢,未來99又無咁的能力,被人追數的都係你男友。你男友逃不過這事實,要是你做了他的老婆,你就要接受同樣的事實。佢家姐唔高興會耍什麼手段? 佢家姐憎你所以獨吞層樓,不理自己的細佬一無所有?無人知。。。間接地說,你嫁入去以後要討好佢,睇佢面色等等來換取她不會發癲。何苦呢?

真是非君不嫁,你要想好自己的後路。無人會咁傻將自己辛苦賺番來的錢幫人供樓,仲要供完有可能自己無份。你男友要供由得佢,你未係佢老婆就無say,費事佢家姐有位入你話你貪佢屋企d乜野。相反,你的錢係你的,你有權唔比,無人可以強迫你。嫁左入去都係咁話,自己無份,做咩幫人地供啊!不要心軟,咩一家人不分你我,水深火熱之間,媳婦只係外人。未結婚前,你要同你男友傾下,講明將來供可以一齊供,但要有野可以保障到你自己/你倆口子。加番老公個名/你的名? 加99個名無用嫁,此時此刻,佢對你好,有可能未用真面目視人姐。大難臨頭,你估99會幫自己的女定係你這個媳婦呢?

我體會最深的係你男友個句,\"唔使理佢, 佢不嬲講野都唔經大腦架\" 。係啊,唔洗理佢,將佢講的野左耳入右耳出。可是,受者係你自己,你能做到咁的境界嗎?我自己就做唔到,對我姑9或99的說話一直梗梗於懷,一直都揮之不去,對自己傷害好大。但佢地呢?依然快快樂樂地不負責任咁同你講個d唔經大腦的說話。有時好想叫佢用下個腦分析下句野會唔會傷害到人先講。咁就唔洗成日用咩口直心快,佢唔係咁的意思,佢無心等藉口來掩飾。。現在,只係間唔中要聽呢d垃圾話。如果你真係嫁左入去,就係每日都聽到。你男友想你快樂,唔係叫你唔好介意,係叫佢收下把口。

你仲有得揀結定唔結,要好好把握機會。加油

複式洋房

引用:99都有婚前婚後兩個樣

等我仲咁信。。。
我以前都同你一樣, 諗都無諗過。話結婚前同話結婚後真係兩個樣。國技變臉。。。

禁止訪問

公爵府

BK Milk勳章

等我仲咁信。。。
邊有99想個新抱未婚生子架,貪好睇咩!你講呢d比我感覺係成家人都谷你入局,等你同bf結婚幫手供樓生仔之後一腳踢開你咁,再唔係就等你走唔到咁局住要同佢結婚,你真係諗清楚你bf對你係唔係真係咁好先,你99講既野真係唔好信太多,如果你bf對你好唔會就咁叫你未婚生子law。

子爵府

回覆:Mai0207 的帖子

依架都俾說話你聽,咁搬左入去未有排聽

男爵府

你地仲讀緊書。諗咁長遠?

大宅

難聽啲講,你嫁左若搬埋入去,就要同佢家姐鬥長命,佢家姐講野只會越來越難聽,因為你威脅到佢,你地既衝突只會越來越多,99依家對你幾好都冇用,到時佢一定幫自己個女,我地都係過來人,呢啲都係會發生,到時你喺間屋冇地位,冇發言權,因為呢啲都係佢地既家事 ,而你只係外。姓。人。
若然你暫時唔想離開,你都唔好心急結婚,bb更加no way,點都好,層樓都要加返你老公名先啦,陣間阿家姐玩野,賣左層樓,你地真係瞓街

禁止訪問

大宅

你男朋友個媽媽都幾老謀深算,口講話咩唔介意先仔後結婚,分明就想焗你入局,你有咗,到時佢話點就點喇,jm!自己一世嘅幸福,諗清楚喇

首頁

尾頁

跳至