婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

越係無出息嘅仔女,D 老人家會越照顧。我就係咁有半層樓俾人半呃半搶謀左,樓主你唸清楚,如果有份供最好堅持加埋自己名。加 c6 名都唔夠,因為老人家日哦夜哦後,c6 會心軟,送走自己個份。

琥珀宮

回覆:pat031288 的帖子

但層樓係女婿供喎,係外母想攞左佢,有份供一定要落名

伯爵府

ky0416 發表於 15-2-3 09:59
我係你阿媽就真係要一巴摑醒你
女仔人家未婚大住個肚好好睇呀家陣
人地梗係咁講啦
嘩,極同意呀! 大住肚反求人娶既姐妹,百分之九十五無議價能力。遇上無良心男家,只可以啞忍委屈食白果焗嫁架咋。
除非個男仔九代單傳,年過五十,家有傳統父母恨抱孫,否則大肚都無可以變成要風得風。
你以為你係大明星/真公主/億萬千金咁,唔嫁都無所為咩???
即使徐淑敏/湯盈盈有左,一日未真正結婚一日都驚男人反口唔識數啦!

男爵府

引用:回覆 Mai0207 的帖子樓主男友應該讀緊大學,

原帖由 tamagotchi123 於 15-02-02 發表
回覆 Mai0207 的帖子

樓主男友應該讀緊大學, 咁點搵錢供樓?
成件事好可疑。樓主男友無樓做佢名,點做按揭,第二,樓主男友讀緊full time定part time? 如無野做無入息,銀行點借錢比佢?第三,樓主又未真係大肚,一般中國女人點會覺得未結婚唔緊要,搬左入黎先生仔再結婚係無問題?樓主咁後生...

樓主,你要為自己打算下先好行下一步啊。

大宅

引用:人地2母女,一個扮好人,一個扮壞人,你知

原帖由 M.A.C 於 15-02-02 發表
人地2母女,一個扮好人,一個扮壞人,你知道咩?
而且好簡單啦!
有乜理由層樓寫未來姑9名,但由男友負責全 ...
jm 心水清!

複式洋房

樓主. 我是男性, 從男生的角度. 只可以答你... 很不安全。

如果你覺得自己可以做到阿信. 逆來順受, 捱過半世 既話. 先好一試。

男仔如果到了這地步都不覺得是問題的話, 只可以說, 到了做老豆都一樣的。50年不變。有些事, 是要自覺, 不懂為自己頭家著想的人, 是不能嫁. 就算我女兒我都會這樣教她 ( 雖然... 她只有1歲. haha )

你說我思想守舊都係咁話, 男人最緊要有擔帶, 我是說對你, 對你們的將來。他會是個好兒子, 好細佬。但.... 不會是個令你幸福的老公。

我這樣說, 是給你一個男生的角度。記主, 孝順是應該, 但成家要有擔帶!

祝你好運。

公爵府

如果而家你就覺得唔開心喇,等你嫁咗過去可能仲加多矛盾wor, 真係要諗清楚呀

伯爵府

新爸看世界 發表於 15-2-3 15:37
樓主. 我是男性, 從男生的角度. 只可以答你... 很不安全。

如果你覺得自己可以做到阿信. 逆來順受, 捱過半 ...
講得好。。。夠重點。一句意思=好兒子,好兄弟,好爸爸不等於“好老公”,因為每個角度要求都不同。
好老公係對老婆黎講求條件至算合格,
好兒子係對父母黎講求條件至算合格,

所以姐妹們千萬別再用“孝順仔一定係好野”來填補“孝順仔一定係好老公和好爸爸”

子爵府

回覆:因為男友家姐, 我對結婚卻步了...

樓主要好好考慮清楚

大宅

回覆 Mai0207 的帖子

你真的好細個???咁天真既!
大左肚先男家有著數,佢當然唔介意。
你蝕晒底咋嘛!

你小心d 避孕。
唔好用咩安全期呀,外射呢d不是方法既方法呀!

複式洋房

因為沒有看晒樓主的回應, 關於未婚懷孕的事, 我想講, 這是超錯的。

一個男仔, 如果想同你有將來, 一定會是準備好一齊, 才會生BB, 因為他知道, 生BB 對你來說是多麼大的一件事, 如果只是奶奶的一句, 你就以為是好的, 那就是第二件超錯的事。

做女仔, 要識保護自己, 你既家庭, 你既將來, 都是你自己才可以守護到。如果你因為想別人開心, 而未婚懷孕, 那只是你自己蠢。你不要以為男生不會怨你, 到有一天, 你和他家人吵架, 我肯定, 他不會幫你的。到時,你已經有了BB, 沒有將來。

記主, 男人愛一個人, 最大考驗, 是否可以控制自己, 不要跟我說血氣方岡, 那只是男人的戲言。做左, 有既不會是他, 是你, 明嗎?

希望你真的好好想清楚。說出這些話的人, 是多麼的不負責呢!

子爵府

千期唔好嫁呢個男仔,否則你一生玩完

就算唔計錢,層樓邊個名,呢個女人都妹麻煩霸道唔客氣
好多人都係結婚後會仲差,你而家都頂唔順就唔好想像入左門後的日子
我聽你口問應該年紀細,絕d...你無可能同佢fight...一定係你俾人蝦

大宅

其實我情況同你有些小相似 男朋友單親家庭長大 有個家姐 有個呀媽 家姐結左婚 (但佢老公無屎用 廢柴既) 佢老公住緊自己間屋入面既套房 另外有佢老公呀媽太婆加個工人 兩公婆住無問題 但係生左一件細既 當然無位啦 咁依家佢個件細既長住男朋友屋企啦 佢呀媽湊 佢家姐幾乎一星期5日返娘家訓 上一排 佢呀媽竟然提議 用綠表買居屋 但要同家姐夾份買 真係笑死人咩 (我男友過多8年左右就有宿舍) 到時咪送間屋比佢家姐成家? 好彩我男朋友企硬唔理佢地

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一個麻煩姑奶
一個唔知係咪口是心非嘅99

明知將來要同住仲要比錢供一間無自己名嘅樓,我勸係趁未答應結婚好快啲跳船, 睇你男友習慣比佢屋企初圓襟扁婚後更加唔會企係你果邊,回頭事岸啦

大宅

M.A.C 發表於 15-2-3 17:26
講得好。。。夠重點。一句意思=好兒子,好兄弟,好爸爸不等於“好老公”,因為每個角度要求都不同。
好老公 ...
孝順仔只是好仔一名,未必是好老公和好爸爸。

男爵府

我自認蠢,但都feel到你99叫你未婚懷孕係坤你入局,好危險呀!

其次,唔好講話男友畀嘅係佢自己啲錢,如果你嫁咗,到時佢份糧顧晒母家,你份糧就用嚟其他家庭開支,一樣貼緊錢做妹仔!

大宅

引用:最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚

原帖由 Mai0207 於 15-02-02 發表
最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚多一個人黎住, 其實我唔介意同佢媽媽一齊住, 因為佢係單親家庭, ...
我覺得絕對唔可以嫁比呢家人,一句講哂,唔會有好日子過,結婚除左要睇個男仔好唔好,佢既家人都好重要,重要一齊住,死硬。佢家姐擺明針對你,都唔緊要,明刀明槍,仲有個99你知唔知佢底牌?好多單身媽媽娶新抱係「握」佢番黎生仔,生完就變另外一個人

伯爵府

arcBB 發表於 15-2-3 21:31
我自認蠢,但都feel到你99叫你未婚懷孕係坤你入局,好危險呀!

其次,唔好講話男友畀嘅係佢自己啲錢,如果 ...
係喎!老公份糧比哂6299,而做老婆個份糧就要用黎養自己和老公既家,
咁樣2口子一齊生活既算係家咩?
真係唔好傻傻地認孝順仔~就等於~好老公。

侯爵府

我係過來人,真係要諗清楚,
我都好似你咁"無咩所謂",
一開始就比佢地食住,
有d咩就好難反抗!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主三思呀,嫁咗一係等離婚,一係就冇盡後悔,你同你男友傾下,如果佢堅持同住,唔好諗分手啦,唔好天真以為你對人好,人地對你好,咁係錯哂,回頭是岸

首頁

尾頁

跳至