婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近男友同屋企人買左樓, 係for佢將來結婚多一個人黎住, 其實我唔介意同佢媽媽一齊住, 因為佢係單親家庭, 我覺得係應該要照顧佢媽媽, 唔可以掉抵佢一個人, 但係.... 佢仲有個家姐... 當中錯綜複雜ge野, 令我好擔心嫁左比佢以後ge日子, 我感到好不安

少少Background...:
佢兩姐弟由細到大感情好到好似情侶咁, 我未識男友前, 佢兩姐弟經常情侶檔拍拖行街買衫睇戲, 去咩場合都係帶對方做PARTNER... (我地一齊左後, 佢家姐在FB公開自己失戀... 但唔介意做細佬既小三... )
佢家姐係單身好耐好耐.... (唔係冇人追, 唔係嫌人地有錢唔靚仔就係嫌靚仔但冇錢)

佢家姐成日比說話我聽...
E.G. 男友最後一個學期因為係選修科而HEA讀, 所以攞唔到A, 佢家姐就當住我面前話:"係咪因為拍拖所以成績差!!!" (我本身係d唔多駁咀ge人, 所以當時我冇出聲... ) 但事實上在上一個學期讀最難既科目, 即係我地一齊之後既第一個學期, 我地2個都攞到最好既成績!!!

E.G. 有日佢家姐話要請屋企人食飯, Auntie想我一齊去, 雖然我婉拒過, 但最後都被迫一齊去, 埋單果時, Auntie去左tiolet, 佢家姐就當住我面同我男友講:"仲咩要我比晒全數錢, 快d攞錢黎埋單"
男友話:"講左今晚你請食飯"
佢家姐:"點解要我請埋.... 你要比番一半錢"
我當時當聽唔到, 最後男友比左1/4錢, 即係我果份... (心諗... 其實要細佬比番自己女友果份係應該, 但係會唔會做到咁出面, 要在細佬女友面前咁講野...)

其實仲有好多類似既事, 我唔開心, 都有同男友講過, 但佢只係咁同我講:"唔使理佢, 佢不嬲講野都唔經大腦架"
(其實... 佢家姐係做賣保險架囉...!!! 而且... 作為女人講野邏輯, 好明顯佢唔係 "唔經大腦" 咁講野... 我ge男性長輩都係覺得佢家姐係故意比說話我聽...)

有關層樓:
其實我係d好溫和, 唔會同人爭野搶野ge人, 我從來冇打算要霸佔男友家d乜野
Auntie幾鐘意我, 成日讚我乖&聽話
Auntie在買樓果時, 對任何人都講話係買比阿仔結婚住, 因為婚後舊屋會唔夠住
佢仲同d親戚講:間主人套廁房都話左比阿仔, 係佢自己點都要住細房之嘛
(買傢俬果時, 都限制住阿仔買細房ge款式, 因為佢話第時細房係佢住)
但點知.... 佢家姐就黎料.... 又係當住我面前講以下ge野:
"吓! 點解間大房要比佢(細佬)住! 我要住大房啊, 我有好多野"
其實有2間細房, 一間家姐, 一間細佬
男友同親戚笑言:"佢(家姐)住兩間房啊, 自己有間房, 仲走去阿媽間房訓"
跟住d親戚唔知講咩, 我當時覺得有d尷尬所以行開左少少
佢家姐好大聲咁講:
"兩間房都係我架, 間細房我淨係攞張床褥同個櫃, 然後我同媽咪訓, 所以兩個廁所都係我ge!!!"
親戚回應左d野
佢家姐又好大聲咁講:
"我搬左入去 (大房) 我就唔會走架啦! 間房係我既!!! 間屋都係我既!!!"

層樓背景...
業主名係家姐
供款按揭名係細佬... =_='''
(因為有關首次置業稅ge關係, 買新屋當時只有家姐冇物業, 而舊屋又未賣)

然而... 聽講佢地預左細佬婚後會多一個人幫手供樓... =__='''

(因為佢家姐做過一d蠢事, 所以層樓只有佢名, 佢係信唔過, 而且經過我了解同觀察, 佢家姐係對屋企唔多負責ge人) <--- 所以我怕日後佢會比人呃左層樓/自己私吞層樓/嫁左出去同自己老公攞左層樓/離婚要分層樓出去比前夫 (唔好怪我諗咁多, 因為以我認識同知道佢地家內事, 佢家姐份人真係好難唔會令我唔咁諗..)

唉... 我一諗到婚後要同佢家姐住, 層樓仲要係佢個名, 佢把口成日掛住間屋係佢既, 我真係唔想嫁入去寄人籬下咁樣... 如果層樓係Auntie名就唔同, 我會覺得安心好多, 唔似寄人蘺下, 會比較似番 "嫁入門"

而家, 因為以上咁多咁多佢家姐ge野... 我真係好擔心, 已經令我冇左之前憧憬結婚ge感覺... 搞到我... 唔想同我男友結婚...
(我有諗過婚後搬出去住... 但係... 行唔通... 佢地呢層新樓咪又係照樣要供... 因為借貸按揭名係男友個名... =__=;;;)

唉... 聽埋聽埋佢家姐比我既說話, 我已經好唔開心... 未同男友講.... 亦唔知講唔講好....
有個男長輩勸我呢個男人嫁唔過... 佢兩姐弟感情好到咁, 日後有咩事可能只有自己吃苦... =[[

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁呢間新屋, 佢家姐有無夾錢供樓先? 定係只得你男友一個供?
不過無論如何, 咁既家庭背景堅複雜, 我唔知你有幾愛個男仔, 但不如你試下擴闊d個圈子, 識多d人, 揀個無咁大家庭負擔, 無咁複雜既男仔啦
因為你都未結婚, 佢家姐都擺明睇你唔順眼, 佢兩姊弟又咁close(個人認為close到過左火添)
而家都係久唔久見下, 第時結左婚搬埋入去日日見, 真係怕你以淚洗面喎

大宅

回覆:因為男友家姐, 我對結婚卻步了...

業主名係家姐
供款按揭名係細佬
男友同家人咁買樓一定不嫁,就算只有99也不嫁。點知結婚後係咪一定get along到,而家得生左仔可能都會有問題。到時因為要幫手供,又唔搬得會好慘。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔熟法律, 但有件事你要留意下, 層樓係家姐名, 但供係細佬供
touchwood將來auntie不在, 可能要分家
究竟層樓你男友拎唔拎得返一半業權, 係一個疑問(拎晒100%業權就應該無可能啦, 佢家姐點會咁益你地, 而且佢有業主名添)
你如果真係視男友為結婚對象, 你可能要了解多d先, 唔係供左半世樓, 到老先知咩都無, 真係大大鑊
睇下有無熟法律既jm解答

大宅

幾廿歲仲同媽咪瞓,都唔荒嫁得出,層樓係家姐個名,叫佢自己供番囉,你地出去住得唔得呀?我覺得你離硬婚,因為由頭到尾佢都當你係小三,佢唔會俾好日子你過,佢老母同細佬唔可以對你好,如果對你好,你就有說話聽,如果對你唔好,你嫁嚟做乜?

佢家姐咁唔識做,把口又衰,又霸到又任性。嫁得出嘅機會係零,你有信心可以應付佢一世嘛?三思。

公爵府

咁複雜唔好嫁住!

禁止訪問

伯爵府

分手啦,辛苦自己

大宅

真係唔好嫁,唔好諗住左先再算,係一嫁左就冇得返轉頭,女人要嫁得幸福,如果你未嫁就覺得唔對路,就好走,呢個世界好大,我諗你以後仲有大把選擇,想清楚

男爵府

又要唔鍾意妳又要一齊住仲要供埋樓比人, 真心講句嫁唔過

大宅

結婚,真係唔係咁簡單。
唔一齊住,還好一點。要一齊住,事情簡單都會變複雜。何況,根本一啲都唔簡單。
我明白,為佐咁去放棄一段感情係好可惜,但其實你比很多jm聰明,未結婚就感到有問題。
比著我,如真係愛個男仔,會試下坦白一次,如果佢有實質解決到問題既方案,我會心中比一個時限佢,唔會太長,始終女仔年紀係要考慮。如果佢根本諗住拖,為了自己,忍痛一次好過難過一世。

唔一齊住,我覺得係結婚必要條件。一齊住得黎仲要比人蝦?!呀女,你都係呀媽個寶,唔好咁虐待自己好啲

伯爵府

呢d家姐好變態,未一齊生活都俾咁多說話你聽,一齊住仲得了

別墅

同男朋友講要結婚就一定唔同家姐住,如果唔係生左小朋友仲煩,真係唔可以讓步,我結婚3年已經後悔點解唔出去住先結婚,結婚一個月後就後悔,6299姑9成日黑面同鬧我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

新屋唔會要,唔會住,唔會供,叫佢將個mortgage 轉返比個家姐。

你地搬入舊屋住啦..

呢d女人,用8婆,潑婦黎形容係無錯的,除非你潑辣過佢,否則你輸硬

mother904    發表於 15-2-2 10:49

子爵府

將你個post啲內容三口六面同你男友講清楚,要一齊住唔該佢自己諗辦法搞掂佢個變態家姐,搞唔掂嘅一係就搬開住一係就唔嫁算數

大宅

去婚前輔導,搞通你未來老公思想先。有第三者開口好過自己出聲。而從中你可睇清楚個男人是否值得嫁。

聽落佢未意識到個問題。但若佢本身幾好,為咗佢家姐就咁放走佢又唔係咁抵

琥珀宮

回覆:Mai0207 的帖子

層樓如果你有份供的話,一定要有名啦。不過我都係建議你唔係非君不嫁的話都係搵個第二個好d,而家你已經咁諗,遲d只會更嚴重,呢類問題只會惡化唔會好轉

禁止訪問

引用:去婚前輔導,搞通你未來老公思想先。有第三

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

層樓將來一定去了家姐度。你唔駛諗。如果供樓條數唔大,在所有親戚面前講係當阿媽家用。返正呢尐家姐實嫁唔出,咪等佢負責自己阿媽。而且供樓有定數,將來唔駛煩加加用。千萬不要搬入去住。男家阿媽家姐可能夾計hold男友錢你唔知,要家姐做衰人,阿媽扮好人。你地剛出來做事努力揾錢,只要比家姐早結婚咪買層近近地話二人世界或者生bb多尐地方用囉。靠自己本事一世可以抬起頭做人。記得層樓你單名,有暗謀的人一定激死佢。

work hard PLAY hard

伯爵府

惡頂....

首頁

尾頁

跳至