自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

回覆:唔開心,醫生話我唔正常

換醫生啦!世衛鼓勵母乳至2歲,你個醫生重話唔正常,主婦手和母乳根本冇關聯,一D醫學常識都冇!!!

子爵府

imconfusing 發表於 15-2-2 21:22
我都餵緊人奶。你係主婦手還是媽咪手?

我諗我明白醫生點解咁講叫人過左一歲不要再餵。無錯人奶是最好。但 ...
同意,可能E生表達得差,但有壓力係會降低免疫力,好多病出現,如生蛇

侯爵府

會唔會係驚媽媽唔夠營養咋…?

水晶宮

戒啦,歲半

伯爵府

你有無try用人milk抹下手先

珍珠宮

你有主婦手要用手套先做濕水家務~我相信有人餵奶粉一樣會有主婦手~個醫生都有問題㗎!我都睇過一個皮膚科,我當時又係餵緊人奶,個仔歲半左右,佢又係叫我戒人奶~我答佢,餵唔餵唔係佢話事,我覺得食得我仔身體健康咪得囉,醫生冇再講乜喇~

男爵府

主婦手好耐唔好可能同免疫系統、同餵母乳有關?我未生前年年冬天隻手都會乾到出血,但我那時身體好好,幾年先病一次喎!到生b後餵母乳,反而隻手未試過乾到流血!我真係覺得個醫生的言論好奇怪!餵母乳好好的,我餵到bb兩歲先停,佢之前就算病都好快好(因有一路飲母乳有抗體)

別墅

喂喂!!! 我情況同你一樣,BB大你半年,仲餵緊母乳,又係主婦手在手指公,又係呢幾日感冒睇醫生順便睇埋,好彩係醫生恭喜我可以餵咁耐叫我可以繼續,但唔好彩係睇完醫生搽埋藥膏主婦手都未好

我次次病分別睇過幾個醫生,佢地都話好呀繼續餵母乳啦!!! 所以你唔好再睇呢個唔正常醫生啦!!!

珍珠宮

引用:主婦手唔係皮膚病黎架咩

原帖由 火精靈 於 15-02-02 發表
主婦手唔係皮膚病黎架咩?? 關妳餵人奶咩事?? 有幾多人恨做奶媽都做唔到呀? 加油呀~~ 不過妳咳要食藥就停一 ...
我諗同樓主免疫力有關。好多皮膚問題都係。 見議樓主睇多個醫生聽下另一個醫生見解。 如果多個醫生支持餵人奶自己都餵得放心啲。

珍珠宮

引用:喂喂!!! 我情況同你一樣,BB大你半年,仲餵緊

原帖由 炸薯條 於 15-02-02 發表
喂喂!!! 我情況同你一樣,BB大你半年,仲餵緊母乳,又係主婦手在手指公,又係呢幾日感冒睇醫生順便睇埋,好彩係 ...
我都有丫 好返哂啦。 用熱白醋浸手。 每日10分鐘 嚴重1日2次。 我一年無返發啦

大宅

樓主,我只想講每個人體質唔同,餵到固然係好,但係唔一定人得你又得,is just like compare apples and oranges! 自己身體要緊,晤好俾咁大壓力自己先啦,你咁樣咪仲更加難好。如果真係想堅持咪睇多幾個醫生。

男爵府

畀面勳章

你自己身體點自己最清楚,就算冇餵人奶一樣會有病會主婦手,大前提係休息夠唔夠,有冇其他身體問題,如果係因為濕得手多同天氣問題就唔關事
我自己有2個小朋友,一個餵到歲幾,一個就嚟3歲,宜家都仲食緊,試過有一排雙手都起粒粒,主婦手,未到流血,嗰排身體係差少少,唔知同唔同人奶有關,但我冇諗過係關餵人奶令身體差嘅事,之後搽吓野少濕水就好返

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:a!b@c#+發表於+15-2-2+16:45+你個醫

原帖由 蝦米豬 於 15-02-02 發表
我有講有食固體, 但係佢話餵母乳超過6個月唔好.
醫生是否五、六十歲?我發現呢輩人被奶粉洗腦洗到好澈底,而且好抗拒去認識母乳(不論有冇學識、是否專業人仕、或平日思想好似幾開通嘅人都是如此)

別墅

引用:Quote:原帖由+炸薯條+於+15-02-02+發表喂喂

原帖由 口水包包 於 15-02-02 發表
我都有丫 好返哂啦。 用熱白醋浸手。 每日10分鐘 嚴重1日2次。 我一年無返發啦

...
請問全白醋不用溝水嗎

珍珠宮

回覆:milktealai 的帖子

我仔28個月都仲食緊WOO

禁止訪問

回覆:蝦米豬 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 15-02-02 發表我

原帖由 炸薯條 於 15-02-02 發表
請問全白醋不用溝水嗎
係丫 唔係要100度咁熱 大概60度。那那地可以止痕。 等自然風乾要擦返cream 。啲cream最好係醫學用果啲無乜味。 凡是林都得。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我打算餵到到碎喎。。。佢無野牙
不過你隻手証明左你身體差。。
系咪坐月子補得吾好

子爵府

引用:+本帖最後由+蝦米豬+於+15-2-2+22:24+編輯+

原帖由 蝦米豬 於 15-02-02 發表

我咳,主婦手睇醫生,醫生知道我仔歲半我仍然餵母乳,說我這樣 ...
你個醫生就真係吾正常
世衞都建議餵到起碼兩歲

大宅

BK Milk勳章

有人叫我幫仔仔戒奶,
我講:冇打算幫戒同點解,
答我:都冇乜營養了,再大點戒丫…
我反問反佢:點知冇營養?
又答我:啲色冇咁濃!-_-
我同反佢講:食得好地地戒乜丫,又吾系食零食,又吾見你地啲大人戒煙(因為講難戒戒吾到喎),飲人奶有咩吾好做乜要成喊人吾俾人飲姐
真系嬲嬲地

首頁
23456...9

尾頁

跳至