醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:muffy 的帖子

家父8年前腸癌三期,做左手術后再化療oK!三年前發現肺癌末期,同你爸爸一樣好近心臟,醫生都吾建議做手術,之後开始去睇北角中医黄雅各。呢三年黎家父keep住睇中医食中藥,間中返去医院check住D指數,雖然D指數一路都有上升,但佢冇再做任何手術及化療。三年黎行得走得自己照顧到自己吾洗我地家人擔心外,前年我大住个肚,佢仲日日走黎買野比我食黎陪住我同肚入面个BB!食中藥佢精神好好!不過都系要乖乖地戒口。今年年頭發現癌细胞上左腦,开始影響到佢行動不便!西医叫佢要做电療,安排左入院5日做电療,系第5日系医院特然得左肺炎,就走左了!

個人覺得中医好D,不過系要長期睇長期食藥可以減慢病情!

子爵府

引用:Quote:原帖由 kaman200682 於 15-02-06 發

原帖由 clive 於 15-02-21 發表
請問標靶藥幾錢一次?
標靶約萬幾蚊/月。 我62又係肺癌走,當時佢本得3個月,之後中西合壁,就活多幾年命。
而我爸13年尾喘氣入院証實係第4期肺癌,但我爸年已80,佢個肺又無痛,同佢睇過私家,佢話食標靶1個月就知有冇用,但我爸話食標靶同食毒藥無分別,食菌落肚去打菌,倒不如睇吓癌細胞會否活躍過佢,所以拒醫。我只好比嚴浩偏方佢試。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 clive 於 15-02-21 發表請問

原帖由 Jennie 於 15-04-08 發表
標靶約萬幾蚊/月。 我62又係肺癌走,當時佢本得3個月,之後中西合壁,就活多幾年命。
而我爸13年尾喘氣入院 ...
咁你爸爸有冇好轉呀?

大宅

回覆:爸爸證實肺癌

癌症好似是食雲芝調理,但不是用作醫癌。只作參考

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-04-08 發表標靶

原帖由 我愛Corina 於 15-04-08 發表
咁你爸爸有冇好轉呀?
暫時無乜野,行路氣喘,亦暫時無痛。托賴。謝謝關心。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-04-08+發表

原帖由 Jennie 於 15-04-10 發表
請問你爸爸是試布緯療法嗎?

子爵府

bikat 發表於 15-4-12 18:27
請問你爸爸是試布緯療法嗎?
有食過幾個月, 佢頂唔住d 味, 所以現在只食阿麻籽粉, 睇o下有冇好d. 如果肯食, 我相信有幫助. 但記得檢察前一星期要停覆, 因阿麻籽有薄血作用.
3月中到我媽中風入院, 我爸日日都要去睇佢, 佢條氣好唔順, 行2步都喘氣. 想問o下大家有冇邊隻雲芝介紹? 食膠囊定煮水飲好?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-08 發表

原帖由 Jennie 於 15-04-10 發表
我爸爸剛確診,但醫生話佢係吸煙引致,所以標靶药應該唔岩。

請問你家人有冇吸煙架?

子爵府

我愛Corina 發表於 15-4-13 10:19
我爸爸剛確診,但醫生話佢係吸煙引致,所以標靶药應該唔岩。

請問你家人有冇吸煙架?
我爸冇食煙, 但朋友佢老公有煙食都有食標靶. 醫生是否叫你爸爸做化療?

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-4-13 10:19 我

原帖由 Jennie 於 15-04-13 發表
醫生而家同佢電療,話電療後睇情況可試做化療,但化療會幾辛苦。而且無人照顧佢,會比較煩。

子爵府

我愛Corina 發表於 15-4-13 11:59
醫生而家同佢電療,話電療後睇情況可試做化療,但化療會幾辛苦。而且無人照顧佢,會比較煩。

...
做電同化都好, 記得要搵人同佢出入醫院, 走時最好打的. 唔慳得, 因為做完時, 佢係完全係無抵抗力. 仲有做化療前係咪可以比o左止嘔丸先. 食o左先會好d.

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-4-13 11:59 醫

做電同化都好, 記得要搵人同佢出入醫院, 走時最好打的. 唔慳得, 因為做完時, 佢係完全係無抵抗力. 仲有做化 ...
的士無問題,因為$20 攪掂

不過止嘔药對佢無乜效

子爵府

我愛Corina 發表於 15-4-13 14:22
的士無問題,因為$20 攪掂

不過止嘔药對佢無乜效
有靚同唔靚呀, 記得有隻藥係靚d 好d.

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-4-13 14:22 的

有靚同唔靚呀, 記得有隻藥係靚d 好d.
醫生唔太建議做化療,話年紀大,怕承受唔到

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-04-13 發表有靚

原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表
醫生唔太建議做化療,話年紀大,怕承受唔到
有冇考慮食雲芝? 5知得5得?

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表

原帖由 Jennie 於 15-04-18 發表
有冇考慮食雲芝? 5知得5得?
食邊款?

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 muffy 於 15-02-09 發表多謝

原帖由 wypy 於 15-02-09 發表
抗癌應該是食雲芝,唔係靈芝,靈芝是會養大腫瘤。
真係唔知

幸福可以好簡單

子爵府

BBJOJO 發表於 15-4-19 18:35
真係唔知
我都o岩o岩買o左雲芝比我爸試. 唔知有冇效, 但佢肯食, 自己安心囉.

複式洋房

回覆:Jennie 的帖子

維特健靈聽人話

大宅

如果年齡有噃咁上下, 唔會俾佢做化療...過程太痛苦,自己和家人身心都受折磨, 寧願食下中藥食療,保持餘下日子的生活質素。

首頁

尾頁

跳至