醫護健康

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

引用:家父8年前腸癌三期,做左手術后再化療oK!

原帖由 elainechoy 於 15-03-29 發表
家父8年前腸癌三期,做左手術后再化療oK!三年前發現肺癌末期,同你爸爸一樣好近心臟,醫生都吾建議做手術 ...
我爸都係7年前腸癌三期,做完手術再化療過左五年期無事!不過上個月發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院到而家就一個月,仲check唔到咩結果。未知邊種肺癌,第幾期,應該點樣治療乜都未知!原本今日會轉介去QE復診,不過我爸前兩日係肺抽取左D組織出黎,搞到佢肺出血又積水,又抖唔到氣,所以要推辭下個禮拜先去QE之前又心包積水要放水,又肝有事,呢兩日雙腳又無啦啦腫naughty:我真係驚我爸仲未治療就頂唔順醫院check幾百樣野D報告又遲遲未出我好想帶我爸去睇中醫,不過佢而家連呼吸都有問題,醫院實唔俾佢出院,不過再甘樣拖落去,我爸實捱唔住
我想問你地會唔會凈係睇中醫而完全唔做化療,因為我爸而家身體一定受唔到

別墅

引用:Quote:BBJOJO 發表於 15-4-19 18:35 真係唔

原帖由 Jennie 於 15-04-20 發表
我都o岩o岩買o左雲芝比我爸試. 唔知有冇效, 但佢肯食, 自己安心囉.
我想問雲芝幾時食,一知有cancer就食定要做化療先食?

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-04-20 發表我都

原帖由 prissy 於 15-05-09 發表
我想問雲芝幾時食,一知有cancer就食定要做化療先食?
幾時食都得,呢隻有講化療時每天2次各食5粒,乜都5做就每天2次各8粒,得5得真係5知,我估都能夠舒緩一下。有試用裝取。

http://www.purapharm.com/shopping/product_info.php?products_id=76

取試用: http://www.oncozac.com/go_registration.php

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

引用:Quote:原帖由 elainechoy 於 15-03-29 發表

原帖由 prissy 於 15-05-08 發表
我爸都係7年前腸癌三期,做完手術再化療過左五年期無事!不過上個月發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院 ...
呢輪發現咗有台灣醫師研究的原始點,只係推下和溫敷,比我感覺5錯,我就咩都會試。
呢樹其中講嘅1部份:
在 YouTube 上觀看「原始點醫學講座09—肺癌末期,西醫說只剩6個月。拒絕化療,施以原始點療法,健康的活了4、5年(2008年迄今)」 - https://youtu.be/xgZjtjTCsQI

佢有視像教,5係為錢,我有幫我媽(中風半身5郁得,5講得野)按同敷吓。 我爸5信5比我按。
Website: http://cch-foundation.org/index.php/2012-03-07-02-56-35

真係5知有冇幫助。不過好過咩都5做

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

回覆:prissy 的帖子

我唸你要同爸爸談下做化療呢個問題,因為做化療真係幾辛苦下!個時家父做化療期間,精神差左,冇胃口,成日覺得好眼瞓!做左幾次之后再去檢查,医生话化療起吾到作用,問我地做吾做加強藥力化療?家父自己意願都吾做,太辛苦!最后谈左転睇中医!

你都要话佢知过程系會辛苦,人年紀大左,有時未必想再受呢D苦。加油!

別墅

引用:醫生好坦白講情況唔好,話size大,同近心臟

原帖由 muffy 於 15-02-02 發表
醫生好坦白講情況唔好,話size大,同近心臟血管,做到手術機會唔大。唔算好後期,請問有冇其他醫治方法?

...
我想問你係去政府定C+醫院?我爸而家至少肺癌三期,係醫院就成個月,仲未準備俾到D報告家人,唔知第幾期,仲有幾耐日子?我爸身體越來越差,呢兩日腳又腫埋,好擔心就算政府醫院明知係未期癌症D病人都唔可以拖甘耐C+係D報告埋快好多?

男爵府

畀面勳章

現代肺癌有標把藥算係好多了,67 年代時發現肺癌很微小的,趕不及醫治,一個月擴大,擴散,很快就無法治療就完蛋了。所以現代既然有藥醫,就趕快試試,不可以拖啦。這種病一定要鬥快,分秒必爭呀!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

男爵府

畀面勳章

看過每位網友資訉,照計#17 樓的經驗最實際啦,吃藥用云芝十運動!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+muffy+於+15-02-02+發表醫生

原帖由 prissy 於 15-05-09 發表
我想問你係去政府定C+醫院?我爸而家至少肺癌三期,係醫院就成個月,仲未準備俾到D報告家人,唔知第幾期, ...
正苦,醫生話標靶藥唔啱佢個case,佢自己又唔想做化療⋯
所以宜家淨係飲電解水,檸水,行下公園,食下偏方食療。不過佢個人好灰,所有唔妥都覺得關個病事,成日都覺得自己就拜拜

勸佢好多次但係都改變唔到佢咁諗,但亦都理解,等死嘅感覺唔好受

男爵府

畀面勳章

講開就講,真人真事,話說我太太個親表妹,檢查身體報告一出,醫生話佢患了末期肺癌,嚇得她即時哭了起來,返回歸向丈夫和親戚和工廠工友商量,討論醫治對策,結果決定讚成趕快每個月回鄕找尋大量蝸牛,由丈夫每日煎蝸牛湯為醫治基礎,他的丈夫義無反顧的千辛萬苦,一直沒有停止過,這樣一飲一吃了14-5 年,她的健康一直沒有改變過,似乎是醫生判斷錯誤不成?也許是她的為人樂觀性格,把絕症的事實忘記了吧!现在她仍然活在快樂的時光中啊!

她們勤於面對,辛苦自己努力找尋或托郷間親朋戚友代為搜尋儲存由丈夫回鄉帶回香港,每天煎熬美味的蝸牛湯之功勞吧!慶辛快夾准的努力起了作用吧!

請勿把這故事是醫學正宗,也許是因為蝸牛大量食用,有它的營養價值,無意中增強了免役作用,而助她免於一死,逃過一劫不定啊。

大宅

回覆:muffy 的帖子

我老豆係2014年4月復活節開始發現有肺癌,正式去腫瘤科睇時已經係第3B期,因年紀已經有75,而且近心臟位置,醫生只見議做電療,不適合標靶同化療。初時佢完全拒絕治療,後經長輩/孫嘅威逼利誘先做左2星期電療,醫生話佢電療目的只在舒緩不適。
到現在已經有一年,定期4個月見腫瘤科醫生,期間佢還會照舊食煙飲酒,昨日突然肺炎發燒入院,急病科醫生話用最强抗生素消炎及要吸氧氣,神志不清,要家人做最壞打算。
雖然知道將要面對失去親人,仍會很難過

複式洋房

回覆 prissy 的帖子

安固生®藥用雲於2009年8月成功獲美國藥典(USP)成份認證,成為全球第一種得到此權威藥典認證的中藥成份。

安固生®藥用雲芝100%純天然野生雲芝提取物,乃針對嚴重疾病的高效輔助保健療劑,與香港中文大學藥劑學院共同研發,內含高濃度可吸收肽葡聚醣(APG),有效強化身體之免疫功能,證實較其他同類雲芝產品效用遠高出六倍。

別墅

回覆:爸爸證實肺癌

我爸爸幾日前突然間又痾血又嘔血再入院併發症走左啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我爸爸幾日前突然間又痾血又嘔血再入院併發

原帖由 prissy 於 15-05-28 發表
我爸爸幾日前突然間又痾血又嘔血再入院併發症走左啦
Sorry to hear that,但我爸爸都係受癌症折磨中,佢成日痛,痛到唔停,個人超絕望,都係好慘

男爵府

畀面勳章

美新药物治疗癌症未来有望替代化疗 降低副作用
中国网 www.china.com.cn 2013-06-28 11:19 打印 | 转发 | 评论
  美国《时代》杂志6月27日文章称,癌症治疗领域近期出现新突破,化疗或将于不久被药物疗法替代,而新的治疗方法能够大大降低抗癌治疗副作用。
  据报道,癌症治疗正经历一次革命,这场革命可能意味着化疗的历史走向终结。
  传统的肿瘤治疗方法很好理解,即想方设法摘除肿瘤。现行的标准治疗手段旨在通过手术物理上切除恶性病变,再通过化疗在体内分解肿瘤;或者通过辐射寻找进而消除异常分裂的细胞。不可否认,这些方法确实有效果。过去二十年里,美国癌症死亡人数减少约20%。
  但在关注其疗效的同时,我们也应该看到这些干预措施在消除肿瘤的同时也对病人造成严重的副作用。而《新英格兰医学杂志》上周发表了令人振奋的研究成果。新研究得出的抗癌药物与化疗完全不同。新药物治疗方案旨在阻塞肿瘤细胞生长的具体路径,因此,此方法的优势在于它能使健康细胞免于影响,因此意味着更小的副作用和更少的并发症。此外,经过两年的治疗,这种抗癌药物可帮助提高白血病患者存活率至83%。
  Dana Farber癌症研究所的高级副总裁George Demetri指出,我们正朝着更准确了解癌症的方向迈进,即在正确的时间对正确的病人使用正确的药物。

男爵府

畀面勳章

治癌突破新法臨?勝化療
(明報) 2015年06月02日

【明報專訊】醫療專家發表多項用「免疫療法」(Immunotherapy)治療癌症的臨?實驗研究成果,揭示利用藥物誘導人體免疫系統挾制甚至殲滅肺癌、黑色素瘤等高致命惡性腫瘤成效顯著,不僅提增患者存活率,且能避免一些副作用。 有研究人員預計免疫療法可望於5年內取代化療成為癌症主流治法,但有本港專家指出,雖然該療法已知療效令人非常滿意,但相關研究仍屬初步階段,取代化療言之尚早。

945末期病患試藥逾半見效

美國耶魯癌症中心腫瘤醫學主任赫布斯特(Roy Herbst)在周日閉幕的美國臨?腫瘤學會(ASCO)年會上稱,免疫療法一些研究成果顯著,「我們在見證腫瘤治療模式轉變」。 在一項為期兩年的國際測試中,945名黑色素瘤(惡性皮膚癌)晚期患者採用注射用藥物ipilimumab和nivolumab治療,結果其中58%患者的腫瘤在平均11個半月內維持穩定甚至萎縮,倘單用ipilimumab醫治,則有19%的惡性腫瘤在平均兩個半月內穩定或萎縮。 7%用nivolumab的患者出現副作用,比例遠低於採用化療的20%,副作用如起皮疹、感覺不適和疲倦的程度也較化療輕。

複式洋房

標靶約萬八蚊/月。 我媽媽(70 years old)上月肺癌走,由2010年發現已經3期B,一開始就食標把(大約食咗3年就開始無劾之後電療同化療)同時中西合壁共活了5年。上年12月開始出現腳痛, 多次進出醫院先發現頸椎已出現癌轉移, 3個月後下身已經無知覺, 直至上月因為瞓床太多出現壓瘡入院, 未足1個月由精神清醒到mother day當日突然出現意識迷糊流離2天就離開咗.

媽媽一直樂天正面, 當自己無病, 所以你必須比多D正面能量佢, 接受現實, 病人意志好重要, 我之前同我媽媽講當風濕病痛與癌共存, 媽媽之前話佢已經賺咗, 所以你一定要加油, 陪佢多D, 唔好令佢覺得自己孤獨面對.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:標靶約萬八蚊/月。 我媽媽(70 years old)上

原帖由 fionwumama 於 15-06-03 發表
標靶約萬八蚊/月。 我媽媽(70 years old)上月肺癌走,由2010年發現已經3期B,一開始就食標把(大約食咗3年就 ...
如何意識迷糊?

我爸而家係醫院,佢對答算正常,但成日講有人要捉佢,我覺得佢怪怪地。

大宅

回覆:prissy 的帖子

,我爸也是這樣,前天走了,太痛苦……

首頁

尾頁

跳至