醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

醫生好坦白講情況唔好,話size大,同近心臟血管,做到手術機會唔大。唔算好後期,請問有冇其他醫治方法?

爸爸未夠70,但係家人都覺得情況唔好,不如睇下中醫,改變下生活習慣,可以留幾耐就幾耐,唔想不斷睇醫院醫生食藥化療去磨蝕佢意志⋯

我覺得咁樣好似放棄治療咁,但家人亦不無道理,我唔肯定點樣先係正確選擇

可以同我分享一下嗎?

大宅

回覆 muffy 的帖子

睇中醫是屬於治療, 何來放棄呢?唔想做醫院電療,就從中醫調理去對抗病程,比較舒服。
當然要配合飲食習慣,最好戒豬牛羊雞燕窩及太滋補食療都少食,以清淡為主,
多食蔬菜水果,及少食加工食物,戒煙酒,多做運動。
心情都會影響病程的, 盡量輕鬆樂觀平常心面對,相信會拖延疾病。

大宅

回覆:muffy 的帖子

我爸爸一月頭確診末期肺癌,已擴散⋯我馬上同佢睇中、西醫⋯中藥係會冇副作用,但中醫師都建議做化療,中藥只是輔助角色

大宅

親子王國15週年勳章

你爸爸嘅意願呢?

大宅

畀面勳章

引用:你爸爸嘅意願呢?

原帖由 wendy貓 於 15-02-04 發表
你爸爸嘅意願呢?
佢好灰,覺得自己好快就會走⋯睇完中醫佢肚瀉,之後唔肯再食中藥,或者換個中醫,大家有冇介紹?

只係食清淡啲,飲檸檬水,行下公園當做運動

怕繼續睇西醫佢個人仲灰,都唔知去唔去好

複式洋房

我爸也是肺癌, 去年11月發現, 12月尾做完首次化療就因為感染離世了... 能不能做手術和應進行什麼治療應該要聽醫生意見, 如果可以可問多過一位醫生, 另外要充分了解各種治療可存在的風險, 我就是估不到化療感染的風險竟如此大才冒了險...另外中藥西醫可能不建議吃, 因為會傷肝, 我爸吃了一個月的靈芝, 結果肝出了問題...希望這些經驗能對你有幫忙, 願神看顧你爸和你一家...

複式洋房

可以試下睇陳亮祖醫生, 我公公個陣睇佢, check完之後食左隻標靶藥, 到現在keep住食,可以正常生活, 但未必人人都適合個隻藥, 你可以睇左佢問下先, 仲有佢係防癌會做架, 所以治療方法都比較update.....希望幫到你爸爸

別墅

回覆:muffy 的帖子

我媽咪當時飲中藥都係肚瀉,无辦法。 医生有冇話可以食標杷藥 ?

男爵府

回覆:爸爸證實肺癌

廣華醫院中醫部 謝國才醫生
不妨考慮下

大宅

畀面勳章

引用:我爸也是肺癌,+去年11月發現,+12月尾做完首

原帖由 maninu 於 15-02-05 發表
我爸也是肺癌, 去年11月發現, 12月尾做完首次化療就因為感染離世了... 能不能做手術和應進行什麼治療應該要 ...
多謝分享,估唔到咁快⋯希望你同你屋企人心情已平伏

諗住買靈芝添⋯都係唔好亂買

大宅

畀面勳章

引用:廣華醫院中醫部+謝國才醫生不妨考慮下 +

原帖由 lailaihan 於 15-02-07 發表
廣華醫院中醫部 謝國才醫生
不妨考慮下
我搵下資料睇下點約先,多謝資料

大宅

畀面勳章

引用:可以試下睇陳亮祖醫生,+我公公個陣睇佢,+ch

原帖由 kaman200682 於 15-02-06 發表
可以試下睇陳亮祖醫生, 我公公個陣睇佢, check完之後食左隻標靶藥, 到現在keep住食,可以正常生活, 但未必人 ...
我睇下爸爸肯唔肯再去睇先

標靶藥對吸煙引致嘅肺癌有效嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 maninu 於 15-02-05 發表我爸

原帖由 muffy 於 15-02-09 發表

抗癌應該是食雲芝,唔係靈芝,靈芝是會養大腫瘤。

男爵府

回覆:爸爸證實肺癌

肺癌有標疤藥食架 副作用少 成效高

大宅

引用:我爸也是肺癌,+去年11月發現,+12月尾做完首

原帖由 maninu 於 15-02-05 發表
我爸也是肺癌, 去年11月發現, 12月尾做完首次化療就因為感染離世了... 能不能做手術和應進行什麼治療應該要 ...
介唔介意講下係點樣受感染?我爸爸上星期剛打了一次化療針

別墅

其實中醫或西醫都有其成功個案,而在尋找選擇那種適合治療時,其中重要的是你爸爸較相信那一個,因在治療過程中你爸爸的信心是很重要的,正如有些人信神醫、有些人信神、有些人看明醫(只要他相信,就算只食一次藥,他也會感覺好起來的)........ 只要建立起信心,那一種方法都能事半功倍 !!
而除了醫治外, 日常生活習慣也要更改, 如小肉多菜、不要食加工食物、飲檸檬水、早睡 --------「寅時」(凌晨 3 點到凌晨 5 點) :熟睡才能補足肺氣

《素問 - 靈蘭秘典論》:肺者,相傳之官,治節出焉。

這個時間肺經當班運作,而肺經是調節臟腑之間很重要的管道,好比傳令官一般,調節我們的身體。假如我們肺不好的話,這段期間就會比較淺眠,惡性循環之下,就會因為肺不健康而影響我們講話的氣道與做事的魄力。當然肺如果不好,自然也容易有呼吸方面的疾病~這段時間如果睡的好,隔天起來氣色也會比較好! ---------- 【黃帝內經】 - 中醫 - 睡眠養生法

及改善家居空氣環境 (可先找人評估需要) 等等。

治癌必須 (身、心、飲食、環境 ) 立體地去治療。
祝願: 早日康復 !!!

別墅

記得小時候 , 姑丈父姑母很恩愛 。12 年前 , 姑媽得大腸癌 ; 表兄表姊們要她接受化療 , 但姑丈極力反對化療。他說化療不能盡滅癌細胞 , 但正常細胞定被化療藥殺害 , 到時身体更弱 , 人便更痛苦。表兄表姊們堅持要姑媽接受化療 , 結果副作用令她沒胃口 、 嘔 、嚴重便秘、脫髮、暴瘦 ..... 苦不堪言 。最后當然走得極度痛苦。

姑媽患癌期間 , 姑丈貼身全天候侍奉 , 身心疲累 ; 加上喪妻之痛 , 2年前姑丈也得了肝癌 , 医生同樣一番說話安排化療 ; 姑丈堅決拒絕 。 姑丈說癌症是負面情緒 +不良生活飲食習慣而來 ; 他自己改變心態 , 改變飲食習慣 , 多做運動 , 還有吃 『 藥用云芝 』。 姑丈早餐和午餐后便往屋院的會所踏健身單車 , 現在他還說笑話自己是全職運動員呢 !

大宅

引用:可以試下睇陳亮祖醫生, 我公公個陣睇佢, ch

原帖由 kaman200682 於 15-02-06 發表
可以試下睇陳亮祖醫生, 我公公個陣睇佢, check完之後食左隻標靶藥, 到現在keep住食,可以正常生活, 但未必人 ...
請問標靶藥幾錢一次?

別墅

朋友肝癌睇仁愛堂中E,個中E叫佢上網找藥用云之。

大宅

引用:Quote:原帖由 maninu 於 15-02-05 發表我爸

原帖由 muffy 於 15-02-09 發表

可以上網搵安固生藥用雲芝,華潤堂有售

首頁

尾頁

跳至