跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪是在香港要返工,有工人清潔煮飯帶小朋友。

但是,移民之後,冇工返,要做晒工人的事,一腳踢之餘,重要自己帶小朋友的呢?

小朋友又細,重要有Kinder + New born!

有人話,不如在香港辭職試下先,費事後悔,好唔好呢?但又想儲多個$,最遲先quit!

如果係你,你會點撊呢?有冇過來人,有咩建議可以快些適應?題點下呀!

公爵府

回覆:vivianchau 的帖子

要快d適要move on, 唔好成日look back 同比較,一比較就輸了。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

引用:有冇媽咪是在香港要返工,有工人清潔煮飯帶

原帖由 vivianchau 於 15-02-03 發表

但是,移民之後,冇工返,要做晒工人的事,一腳踢之餘 ...

我係香港已經等到最細嗰個5歲返小學先敢過來。如果揍住二個重要冇學返,全日全程自己照顧。我想像唔到。所以當年死都唔過住。

文化,英文,揸車,認路,親友等等都冇問題。由中學開始係度住過十年。

但過到來都係頂唔順。冇咗工人最激。

我個人覺得最重要係有好的工具幫手,洗碗碟機一定要。呢度好多JM介紹的地拖,煮食工具等,好得,唔好諗買晒佢。 唔同MODEL買多幾個, 總有一個啱用, 用具一定要就手。 唔啱買到啱。呢D錢唔好慳。

過到來就要訓練小朋友獨立。我就全間屋放嘢就晒小朋友高度, 佢地自己的衫褲鞋襪校服,話比佢聽點放,洗完自己放好,返學自己取來著,沖涼底衫褲毛巾自己攪。開水位最好換過冷熱同一個掣開,小朋友可自己開水沖。 碗碟餐具水杯,食物如早餐CEREAL,牛奶,多士爐等,要刀义碗碟牛油,JAM,茄汁等等。又可以自己攪。小朋友唔做好家務,唔收拾好自己D嘢。唔開飯食。冇乜特別事唔好叫我。 教佢炒吓嘢,等煮飯時,同時煮幾樣嘢,都幫到手。 

Gee!    發表於 15-4-21 10:51

別墅

回覆:1mocha 的帖子

收到!好實用!

別墅

引用:有冇媽咪是在香港要返工,有工人清潔煮飯帶

原帖由 vivianchau 於 15-02-03 發表

但是,移民之後,冇工返,要做晒工人的事,一腳踢之餘 ...
我喺香港都有請工人,但淨係做家務,冇比佢湊小朋友,所以我放工返嚟接奶奶手湊仔係自己搞掂。

好彩有呢d經驗所以嚟到湊仔冇問題,但你有兩個就辛苦少少,不過我嚟咗之後發覺呢度好多人都係湊兩個以上冇工人。係最唔慣家務一腳踢同埋日日要煮幾餐。個仔細好少出街食同埋貴,唔似喺香港隨時可落街食嘢。

我仲要未識揸車,嚟到再學。

不過其實都好快慣,馬死落地行,學下學下就習慣。我都會參考樓上jm講,訓練個仔做家務,其實佢見到你做,佢都有心會幫手。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 vivianchau 於 15-02-03 發表

原帖由 emily_hm 於 15-02-03 發表
我喺香港都有請工人,但淨係做家務,冇比佢湊小朋友,所以我放工返嚟接奶奶手湊仔係自己搞掂。

好彩有呢d ...
真的,馬死洛地行,無話唔得的。我做女時打算生一個,因為怕攪唔惦,生左一個又覺得ok,所以生埋第二個,之后封肚,成日覺得生三個一定 C 硬,幾年后依家拕緊第三個,無得到我怕,樂觀面對,一定克服到!
我都係一脚踢,仲有三隻狗。

別墅

回覆:lovemy2kids 的帖子

你太好了!我也有三個的,不過,一個大的,自己基本上可以攪掂,不太擔心!有你這個例子,我的信心又返晒來了!

別墅

回覆:emily_hm 的帖子

我有車牌,不過手車就麻麻,來到要送小朋友返學同買餸點到點,我想練習下應該ok! 最近要拿個膽出來試!不過,人老左,怕事左囉...

複式洋房

Vivian,

When will you go to Aust? If no rush then wait till your new born turn one. It is a lots easier to take care after 1yo up.

Good that you have another elder kid. Train the elder one to look after little one too. I have one 7yo girl. She can take care of herself eg shower, tidying up own belong, set up table for meal, make bed....etc. I also start to train her to make breakfast every weekend - pancake, toast, egg...etc.

No need to resign so early. Just starting to train the kids bit by bit now. You can resign few months before leaving HK in order to start full training enforcement and also packing too.

男爵府

我現在初來Melbourne 兩星期,我英文和揸車不懂,年紀又大,現在大部分依賴親戚,非常之不慣。我現在好努力適應,希望可以快啲學揸車先。

不過小朋友早過來比較好啲,我女讀Year 5,英文不太懂,起步辛辛啲。

複式洋房

回覆 bread 的帖子

Does your daugther need to go for English assessement before attending the school?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+emily_hm+於+15-02-03+發表我

原帖由 lovemy2kids 於 15-02-03 發表
真的,馬死洛地行,無話唔得的。我做女時打算生一個,因為怕攪唔惦,生左一個又覺得ok,所以生埋第二個,之 ...
恭喜你呀,原來有第三個了

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:初到貴境,怎樣適應?

我響香港有返工,有媽咪幫我湊大女同響媽咪屋企食飯!

初初同大女去澳洲都會唔慣,因為唔識揸車,要等老公放假先可以去shopping,所以成日試坐巴士!後來考到牌就好d,可以自己去買野!

開始由唔識煮飯到到而家咩都自己整,樣樣上網學,因為出街食太貴!呢度有樣好就係有洗碗機,一多碗我就會開機!

大女從小就訓練佢做家務,雖然係要執手尾,但點都叫有人做下

到大女兩歲幾就有左細女,而家細女都歲幾Lu

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

回覆:DoReMi2008 的帖子

I plan to come in Jan 2016 so that my elder kids can go to school in term 1. By that time, my youngest one will be over 1 year old!

別墅

引用:Quote:原帖由+lovemy2kids+於+15-02-03+發

原帖由 goosema 於 15-02-03 發表
恭喜你呀,原來有第三個了

男爵府

DoReMi2008 發表於 15-2-3 13:20

Does your daugther need to go for English assessement before attending the school ...
有,原本學校要求去英文學校讀半年才入學,但我不太想囡囡適應一個新環境後再適應另一環境,因此同學校協商用另一辦法怎令佢適應,如親戚願意陪佢上堂2星期,加錢請老師個別教英文等,
現在都是嘗試,不知囡囡能否跟到。
另外好在是小學 ,若中學才到,我囡一定要先讀半年英文班。

伯爵府

bread 發表於 15-2-3 19:45
有,原本學校要求去英文學校讀半年才入學,但我不太想囡囡適應一個新環境後再適應另一環境,因此同學校協商 ...
我以為只係中學才要考英文才可以學校。我小朋友小學都係直入。我自己當年就要考,但PASS咗的話, 都係可以直入的。

複式洋房

My girl will start P2 in mid Term entry. However, the school ask us to take my daugther to the english asssessment prior to start the school. I am just wondering what kind of asssessment is that and what level of english proficiency does the school required for P2. Hope I don't need to pay extra :(

男爵府

回覆 DoReMi2008 的帖子

我估Year 2冇Year 5咁緊張,其實所謂English Assessment 學校只是問我囡幾條問題, 但我囡不識答,因此學校才提議返英文學校,因我怕她跟不到越來越冇心機返學及同學冇人識廣東話或國語怕難融入,
因此第一個Term加錢比佢個別學英文。希望佢不抗拒返學。

複式洋房

Thanks

首頁

尾頁

跳至