懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我剛放完產假, 因為我胎盤前置需要長期住院, 所以比一般產婦放多6星期病假, 昨天回公司復職, 見到自己坐開個位比個新同事坐左, 同時自己用開部電腦都比新同事用左, 另外我自己的私人物品給人搬晒出來! 另外我公司平時是毎年的3月份加人工, 但今年公司沒有替我做評估, 即係沒人工加, 亦沒有合理的解釋! 各位姊妹你做我, 你哋會否到平機會告公司呢?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

複式洋房

點解唔去, 一定要去啦!

複式洋房

原文章由 Manwah 於 08-5-20 11:01 發表
我剛放完產假, 因為我胎盤前置需要長期住院, 所以比一般產婦放多6星期病假, 昨天回公司復職, 見到自己坐開個位比個新同事坐左, 同時自己用開部電腦都比新同事用左, 另外我自己的私人物品給人搬晒出來! 另外我公司平 ...

Manwah,

你只係放產假, 係員工應有福利之一, 產假後會回到工作崗位, 你又不是離職, 你公司絕不能這樣做! 我係你一定去平機會! 講真你公司咁樣對待你, 就算你今次真係算數, 不作追究, 長遠都應該搵過另一份工!

大宅

我支持你一定要去平機會!!!你公司好過份!!!

子爵府

唉, 我都未諗到點樣, 因為告佢好煩, 又要浪費時間, 除非佢哋賠好多錢比我, 否則連時間都蝕比佢, 等我從長計議先! 但我都好多謝各BK姊妹支持, 因為你哋先明白我的HARD FEELING

伯爵府

原文章由 Julibe 於 08-5-20 14:31 發表

Manwah,

你只係放產假, 係員工應有福利之一, 產假後會回到工作崗位, 你又不是離職, 你公司絕不能這樣做! 我係你一定去平機會! 講真你公司咁樣對待你, 就算你今次真係算數, 不作追究, 長遠都應該搵過另一份工! ...

無錯,睇黎你公司想迫你自己走,佢咁樣做己經係歧視你啦,一於去平機會啦,不過你要預無左份工,同埋要同公司搏鬥一段時間囖!!!

大宅

同公司傾下先,再考慮是否投訴啦
可能一場誤會,其實有D公司,諗住你唔出聲就算數,你一出聲就乜都俾返你

[ 本文章最後由 GGMin 於 08-5-20 17:53 編輯 ]

大宅

應該揾你個上司問清楚係咩一回事before你有任何行動...正所謂俾個機會佢解釋下, 睇下佢有咩講先.佢解釋有疑惑咁你咪繼續追問落去,我覺得唔聽佢地解釋可能你會蝕底...因為話唔定可以再揾多d痛腳...

但另一面睇,佢安排咗咩新工作你做呢?如果只係枱同電腦俾人用咗,咁我覺得又唔算係歧視...唔同你evaluation?可能佢會話你過去一年你實在返工既時間唔算好長,睇唔到有咩突出表現,所以冇咩reward可以俾到,咁係咪一定明顯地歧視你呢...亦未必架.

所以你個case有太多concern,唔好輕舉妄動...問清楚先.

大宅

畀面勳章

at least, 你都去備左案先啦 ... 一定support你架 ...

子爵府

回覆 #2 sunggie 的文章

我昨天出左個BLACK & WHITE的EMAIL比我上司問佢到底想點做, 因為佢哋一直逃避我, 見到我就閃呀, 但男人老狗, 都無理由閃閃縮縮, 其實佢點都要想個方法, 又或者賠錢比我走, 我都做左3 年點都要解決架

洋房

回復Manwah,

我覺得你最好同公司傾下, 如果佢地真係做到咁賤, 就梗係唔駛同佢客氣啦. 每個女人都會有机會大肚, 若果因為大肚就要被人炒, 咁仲得了既!!

洋房

原文章由 etsang11 於 08-5-22 11:38 發表
回復Manwah,

我覺得你最好同公司傾下, 如果佢地真係做到咁賤, 就梗係唔駛同佢客氣啦. 每個女人都會有机會大肚, 若果因為大肚就要被人炒, 咁仲得了既!! ...

嘩唔係掛,我26/5放完假會唔會好似你咁好驚呀!!!

子爵府

其實我都係個明事理的人, 那時公司需要人我要放產假, 佢哋請個人頂我個位係無可口非, 但事情總要解決的, 所以他們可以大大方方同我傾公司的安排, 同時我覺得香港對懷孕的女性保障始終有限, 所以我都唔知我仲可以做咩LU

大宅

我會直接問老細, 睇佢有乜反應先, 如果佢支吾以對, 俾唔倒答覆我, 我就當冇事, 如常返工, 坐返自己個位........因為我只是放完產假復職, 我按照產前的工作繼續, 你冇通知就照舊囉........佢俾晒d野新人做仲好, 我咪準時返工放工, 最緊要佢記得出糧俾我

子爵府

我現在都好似你講咁做, 但返工無野做好悶, 總唔可以成日上網或者打電話咁, 好似浪費時間咁, 但無法子公司出左人工比我, 我咪照返工,坐到夠鐘咪走人LAW!

原文章由 shuetma 於 08-5-22 14:03 發表
我會直接問老細, 睇佢有乜反應先, 如果佢支吾以對, 俾唔倒答覆我, 我就當冇事, 如常返工, 坐返自己個位........因為我只是放完產假復職, 我按照產前的工作繼續, 你冇通知就照舊囉........佢俾晒d野新人做仲好, 我咪 ...

大宅

原文章由 Manwah 於 08-5-22 11:36 發表
我昨天出左個BLACK & WHITE的EMAIL比我上司問佢到底想點做, 因為佢哋一直逃避我, 見到我就閃呀, 但男人老狗, 都無理由閃閃縮縮, 其實佢點都要想個方法, 又或者賠錢比我走, 我都做左3 年點都要解決架 ...

佢有冇覆你啊?唔覆就問下佢有冇收到你email啦

複式洋房

MANWAH,
咁你而家每日返到公司係唔係佢地冇比野你做?
你產假完之後返左幾多日工呀?
我個case係咁,上一胎剛轉新公司兩個月左右,就知道自己有左,我到放產假前剛好夠40weeks,所以我放產假時佢地要出糧比我,但自從我通知比佢地話我有左之後,態度180度轉變,之後佢地在我放完產假後,公司全部人都調晒位,呢樣好似冇咩問題咁,因為係全部人都調,(佢地好古惑)但....佢地都請左幾個新同事,同埋,我個位d野,連要contact廠既電話簿都比佢收埋左,我坐果張chair,是壞的,當較高時,係會比佢彈到跌左落黎,(好彩果陣已經生左,唔係大肚,都不知幾危險呀),跟住我部電腦,比人換左,是壞的,用唔到,那天上班,公司負責人命令所有同事,唔好比野我做,我自知心知不妙,都預左佢地係迫我走,結果第二天返工,我一返到去佢地就炒左我!
事後我當然告上平機會,其實佢地第一天不炒我,是因為勞工法例不許放完第一天產假就炒人,所以佢地就揀左第二日!
結果到最後,當然公司係輸數!係平機會投訴既過程,其實唔算煩,因佢地知我係返緊工(已轉第二份工)所以多數都係辦公時間外交代一d問題!
而家你公司情況,有機會係想迫你走,因為佢地炒你係佢地一定會輸的,你最好襯呢段時間攞晒d證據,咁去到平機會時,你既勝數自然會高d!

大宅

希望你勝數 !!!! 我果時小產, 公司知我想有bb, 莫講話產假, 幾星期既病假, 返去後都已迫我走, 我都冇法, 終於自己走lu...
你好勇敢 !!!! 努力 !!!!!

子爵府

其實我無諗住同任何人鬥, 因為生左個BB之後体驗左好多野, 總之我身边的人平安,健康同自己個身子好就得!

星期五公司幾個高層同我開左會話因為我响公司最需要我的時候我放左假, 所以請左個人頂左我個位LU, 其實我唔係好嬲, 因為我知道事實公司真係需要人用, 但問題係點都好公司應該有個安排, 但佢哋通知我要我轉做另一個岡位, 但問題係以住我都係負責協調那個新指派的岡位的, 而非直接負責做那份工作! 再者我以住的主力亦非係那種工作, 同時佢哋有個新要求就是我長駐國內, 但事實我以住是不需要經常住內地!(我在這公司工作三年, 只是出左两次差到國內,都不過四天的)

他們在席間, 向我施壓, 好明顯是要我走的,同時他們都深知我的BB只得两個月, 跟本無法可離開香港的, 在開會期間有個過份的高層扔筆, 還跟我說若你不服從公司的安排, 佢叫我查吓我有咩權益, 而公司又查吓可以怎對付我, 我好氣憤! 因為我從來沒想過要求什麼, 但他們竟然咁對我, 仲要三個大男人欺負一個剛生完BB的女人, 其實香港政府真係沒有好完全咁真正保障生育的女性, 還有一點就係那些無良的人, 他們不是都要由媽媽生下來的, 竟然可咁無人性的逼迫一個產後復職的女性!!!!!

原文章由 Wishhavebb 於 08-5-25 18:17 發表
希望你勝數 !!!! 我果時小產, 公司知我想有bb, 莫講話產假, 幾星期既病假, 返去後都已迫我走, 我都冇法, 終於自己走lu...
你好勇敢 !!!! 努力 !!!!!

大宅

太過份啦, 支持你去告佢呀

首頁

尾頁

跳至