論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

SORRY喎, 我真係唔可以接受無記性, 因我屋企那件係god神, 每日都唔記得n咁多樣野的, 因為佢既無記性, 令到我地既生活受到影響. 如: 7點25分出門口番工番學, 佢7點20分先同你講, 佢唔記得左幫亞女增值8達通, which我叫佢我地未起身之前去做的. 佢蠢我都唔介意去教佢, 但係佢又蠢, 又唔寫低, 一係唔睇, 再唔係睇左原來佢係寫錯既....... 我唔知呢d咁既質素既工人點樣可以改善到我既生活呢?? 4個人食飯ling3對快子, 3個人食飯ling2對半快子都得既........呢d野好難做mei? 佢地真係蠢到咁mei? 係真係咁蠢就唔識得由我屋企去中環啦!!! 從來唔會唔記得自己放假的喎!! 又唔會唔記得洗自己d衫. 尋日洗完個煲, 成個煲係濕晒既, 就咁放係個電磁爐上面, 話左n咁多次啦, 佢仲話佢抹左外面, 只係唔記得抹個底喎,我就即刻指住個煲話, 你唔好再講excuse啦,個煲蓋, 煲底 同個煲入面全部都係濕到滴水的, 佢話我知有抹....... 又唔見你洗完面只係抹乾你個nose only!!! 我問佢, 你沖完涼又識得抹身, 我d野又唔你識得抹乾仍. 抹窗就試過只抹下半隻......我問佢, 你沖涼只係沖下身架? 唔駛沖上身既咩?佢話唔係..........

蠢得黎仲要成日改我既instruction, 咁樣真係叫做好蠢嗎? 我既workload因為 佢黎左唔見有減少, 因為我成日要check住佢既野, 否則佢又做錯or唔記得做. 尋日好彩我心血來潮, 睇下袋餸, 發現包排骨係無放入雪櫃的.........

我唔會話佢係衰工人, 但係佢一定無資格做工人law, 幫唔到手, 請番黎做mug呢? 無咁多閒錢養埋d閒人呀!!!

原文章由 Jokey 於 04-4-29 11:26 發表
大家又唔好咁悲觀,可能大家既工人真係未必做到你地既要求,但係有時有d野係可以幫工人改善,最重要係僱主可以比機會佢地,我成日都講"工人蠢唔緊要,最緊要唔好古惑"
一般o黎講工人都離不開幾個問題,"無記性","蠢"及"練 ...

侯爵府

醒目開學勳章

呢d咁方茂既野你睇到更係好笑啦........ 呢d都只係冰山一角咋, 教佢落雨開窗教左一個月, 我那時忍唔住問佢, mug 菲律賓唔落雨既mei, 你地唔駛關窗架, 佢話要呀! 一聽到, 我即時興到爆.....你屋企就識關窗, 黎打工就唔識關!! 好啦, 都忍佢, 跟住.......d雨停叫佢開番窗, 又教左另外一個月.... 再跟住叫佢關窗時, 唔駛關到 home晒的, 關淨少少都得啩(那時根本就唔係heavy rain tim wor), 我話, 你唔駛氧氣我兩個仔女要架, 若佢地咁樣死左都係因為你害死佢地呀!!!

真係有人蠢到咁嗎?? i really wonder!!! d蠢到咁既人又識得一條友ling住個passport 搭飛機, 仲要識得由香港機場自己搭車去到中環個agent到喎!!!

最蠢既都係...........我地呢d香港人呀!! 成日諗住人地窮, 俾機會人地改, 人地當你水魚咋!!!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-10-6 17:22 發表

睇見你嗰個, 真係激到笑, 不過我諗你嗰刻真係嬲到爆

我對住我而家哩個新o既有時都好忟, 今日又俾我見到佢連洗手都唔曉, 唔係講笑, 真係唔曉ga, gip咗啲梘液喺手就開水喉沖鬼走晒, 然後先捽手, 你話啦, 啲 ...

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 我那件都係咁架, 可以將d野放係條路到架, 佢無感覺架!!! 你那件個樣同我那件都係一模一樣, but..........我真係頂唔到呢d咁既 "工 人" (因佢根本唔qualify做一個工人). 而家世界變啦, 唔偷唔搶既就叫做好工人架啦!!

難為人地d 係公廁做清潔的亞姐, 做足10個鐘呢d 嚴wu性工作都係得4, 5千蚊人工咋, 仲唔包食唔包住tim呀!!! 我屋企那件480蚊都俾多佢呀!! 應該佢俾包3480學費我呀, 因為我而家做左佢妹仔呀!!!

原文章由 peepee 於 08-10-6 17:31 發表
happypiano,
我個又係蠢+冇記性/冇心裝在.
見到垃圾又唔拾; 燙完衫就咁放响床 (冇人訓)幾日都唔收;去襯 supermkt買完嘢, 第二日又話冇呢樣冇個樣 (但去買野前一日已叫佢寫低); 拾完玩具成箱放向路中心, 問佢點解唔 ...

首頁

尾頁

跳至