少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好小事,比如唔如意,唔想做。
我真係好氣餒,打又打過,鬧又鬧過,氹又氹過,唔睬佢,嬲佢佢就收一下,轉過頭打大為第二樣野喊。好辛苦。日日已經做到好攰,每朝起身就聽到佢喊,而家返左學叫好啲,但佢一放學心情又再跌入谷底,細佬兩歲都未到已經好少聽到佢喊,喊都係因為整親,跌痛先喊。到底大仔要喊到幾多歲?
唔怕老實講,我真係愈來愈討厭佢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 15-2-3 17:34
大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好小事,比如唔如意,唔想做。
我真係好氣餒,打又打過,鬧又鬧過 ...

佢日喊夜喊, 好可能係眼訓. 放假時小朋友係唔駛午睡, 但係一返學就可能要午睡. 我大仔4歲時放學有訓晏覺, 夜晚又訓到2個鐘, 咁佢心情咪成日靚又少喊. 細仔要跟大佬玩, 攰爆都唔訓, 所以容易爆喊, 有時佢玩到夜左, 第二朝又心情唔好又爆喊.

基本上我同我住地方既家長一見小朋友小小事就喊, 就會知d 細路當時已經係好攰. 你都試下俾佢去訓多d.

男爵府

引用:Quote:hk430+發表於+15-2-3+17:34+大仔四歲

原帖由 bosch 於 15-02-04 發表
佢日喊夜喊, 好可能係眼訓. 放假時小朋友係唔駛午睡, 但係一返學就可能要午睡. 我大仔4歲時放學有訓晏 ...
你講得岩,佢攰既時候扭得勁啲,但最幣佢好多時唔係因為攰。明明朝早自然醒,玩得好地地,叫佢食早餐,可能個早餐唔係佢個日想食既心水野就會喊,唔如佢意就喊。真係好煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 15-2-4 05:13
你講得岩,佢攰既時候扭得勁啲,但最幣佢好多時唔係因為攰。明明朝早自然醒,玩得好地地,叫佢食早餐,可能 ...
咁你睇開d 啦...

我細仔而家都係4歲, 有時都係咁, 想用喊黎威脅我囉... 所以我唔理佢, 由得佢喊到夠, 仲要講明佢越喊就越得唔到佢想要既野.

男爵府

回覆:bosch 的帖子

唉,但有佢老豆做炸両,我諗我好快要爆佢老豆一鑊勁既

公爵府

引用:大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好

原帖由 hk430 於 15-02-03 發表
我真係好氣餒,打又打過,鬧又鬧過 ...
嘩~你簡直講緊我,大仔4歲日喊夜喊,細仔2歲好少喊,除非肚餓/跌親/超眼訓
我大仔脾氣好差,每朝起身一定有d野睇唔順眼,叫佢去廁所我行得快過佢會喊話我唔等佢。我知佢係寧願死都要鬥氣ge人,無論我點教佢都聽唔入耳,好多時我都忍佢,忍唔到鬧佢佢就發癲,又會打我

公爵府

回覆:4歲幾仲日喊夜喊

我係ftm,對住大仔好沮喪,有諗過死左去

夜晚我叫佢沖涼,佢話要自己攞櫈仔開燈,但攞左櫈仔又唔知咩事不滿,黑哂面踢下踢下唔肯又去,又會話急臭臭而除左褲又唔肯坐低等等

男爵府

引用:Quote:原帖由+hk430+於+15-02-03+發表大仔

原帖由 emimi 於 15-02-06 發表
嘩~你簡直講緊我,大仔4歲日喊夜喊,細仔2歲好少喊,除非肚餓/跌親/超眼訓
我大仔脾氣好差,每朝起身一定有 ...
佢如果肯打我,佢怕會有命案

男爵府

引用:Quote:原帖由+emimi+於+15-02-06+發表嘩~你

原帖由 hk430 於 15-02-07 發表
佢如果肯打我,佢怕會有命案
肯=敢

大宅

我仔而家21個月都係郁D就喊!我都覺得好煩......

別墅

回覆:hk430 的帖子

我仔4歲都一樣,動不動就喊,有時都幾憎佢,心入邊狂講粗口發洩學校老師話唔好理佢等佢自己停,停咗都唔好俾佢想嗰樣佢,唔係下次會再勁啲。
我諗大人情緒控制好重要,佢扭你又憫,就會打鬧發洩--有排搞。但如果大人控制到,等佢扭完先講道理,情況就好唔同,又唔會傷感情。如果返學前扭,就預早少少叫起身,同佢玩下,等佢開心唔記得要發脾氣。。雖然我知要咁樣做,但都有排學

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

大仔需要妳的愛,需要妳的注意,妳嘗試給他多點陪伴,關懷,擁抱,親吻,令他覺得妳除了愛弟弟外,也愛他,加油啊,哥哥仍然需要妳的關心啊

琥珀宮

回覆:emimi 的帖子

會唔會係佢訓唔夠?

男爵府

引用:我仔4歲都一樣,動不動就喊,有時都幾憎佢

原帖由 catherine_wong2 於 15-02-14 發表
我仔4歲都一樣,動不動就喊,有時都幾憎佢,心入邊狂講粗口發洩學校老師話唔好理佢等佢自己停,停 ...
就係有佢老豆做炸两,好難成功。
但新一年有新開始,返左學差不多半年,見到有進步,我要加油

男爵府

引用:大仔需要妳的愛,需要妳的注意,妳嘗試給他

原帖由 chucimama 於 15-02-21 發表
大仔需要妳的愛,需要妳的注意,妳嘗試給他多點陪伴,關懷,擁抱,親吻,令他覺得妳除了愛弟弟外,也愛他, ...
細佬未出世情況仲差。。。

男爵府

引用:其實大囝都四歲幾,應該都聽得明大人講野,

原帖由 kaling228 於 15-02-20 發表
其實大囝都四歲幾,應該都聽得明大人講野,喊咪由得佢喊,我有朋友開補習社,見過有d小朋友想喊又忍住,係 ...
佢有言語遲緩,聽唔明我地講咩

子爵府

如果由細開始已經係因為喊而得到想要既野, 呢個習慣你就要慢慢改.....

最起碼係得你一個大人既時候, 忍, 當聽佢唔到, 睇佢唔到, 直到佢收聲, 再睇下點合理地配合佢既要求, 如果佢收聲後, 你理佢, 佢又再喊, 就再唔理佢~ 希望佢知道呢一套係你身上係唔work.

當爸爸在場時, 佢扭到點都得佢阿爸服侍佢吧, 久而久之我估你老公都唔會再做炸両吧~

如果再大d都係咁, 就可能要搵心理專家做下評估了~

子爵府

hk430 發表於 15-2-22 07:45
佢有言語遲緩,聽唔明我地講咩
咁有冇已經準備/開始做言語治療? 通常只係佢表達得比人慢, 但唔代表佢理解大人既指示一樣差~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至