親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同亞媽三月去日本旅行,旅行社話有咭卡可賣,是內置NANO,但是用來上網,還要裝APPS,但佢話冇電話號碼,其實同WIFI蛋分別不大,是外內置分別。

我想問,因亞媽想打俾我係屋企既老豆報平安,老豆沒有WHATSAPP,沒有上網。她想用傳統方法IDD電話咭直接打返港,日本便利店有沒有卡賣?因次次去日本,老公用漫游,今次得我,我電話無漫游,所以,麻煩大家解答。謝謝!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

selina1109 發表於 15-2-3 20:14
我同亞媽三月去日本旅行,旅行社話有咭卡可賣,是內置NANO,但是用來上網,還要裝APPS,但佢話冇電話號碼, ...
除左 IDD 係無方法打番黎香港既,日本電話卡要申請好麻煩,
而且仲要租日本電話,
所以通常建議你買上網卡,
然後用 skype 打番黎,
日本打黎香港大約五分鐘 HKD $1

複式洋房

用LINE咪得

別墅

回覆:日本打電話

如果係CSL網絡,係WiFi連接下可以用傾KiNG呢個APPS.好處係可以打有線電話。

水晶宮

人地樓主都話老豆冇Whatsapp, 冇上網...應該係老人家啦...又點識咩LINE, Skype... ...呢??!!

BTW...樓主不如妳幫Mum Whatsapp返港是但一個兄弟sister幫手報平安啦...!!

大宅

畀面勳章

selina1109 發表於 15-2-3 20:14
我同亞媽三月去日本旅行,旅行社話有咭卡可賣,是內置NANO,但是用來上網,還要裝APPS,但佢話冇電話號碼, ...

i use Line free call. very cleari helped my parents install Line, then they use wifi at home for international calls.
they like it a lot.
even ask me to teach overseas elderly relatives to install.

水晶宮

OR樓主參考哩個...

http://m.hopetrip.com.hk/news/201409/114620.html

富士咭應該SSP有得賣!!

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

pbpk03845784 發表於 15-2-4 11:05
人地樓主都話老豆冇Whatsapp, 冇上網...應該係老人家啦...又點識咩LINE, Skype... ...呢??!!

BTW...樓主不 ...
所以咪話如果唔用 app 唔上網之類,就只好打IDD。。。。

其實都係去媽媽既電訊商開番個IDD啦,
for 打一兩個電話,咁做最直接

珍珠宮

pbpk03845784 發表於 15-2-4 11:09
OR樓主參考哩個...

http://m.hopetrip.com.hk/news/201409/114620.html
個人意見,呢張都係上網卡,
如果係 for 報平安,
特登買可能會貴過開通IDD打幾分鐘電話?
呢個真係要睇下IDD收費比較下

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:我同亞媽三月去日本旅行,旅行社話有咭卡可

原帖由 selina1109 於 15-02-03 發表
其實報個平安,即只打一次兩次?我就叫我媽直接用酒店電話打,不貴,又不是要詳談,費事買張idd卡啦。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

BK Milk勳章

回覆 pbpk03845784 的帖子

Skype 可以比錢打一般電話號碼, 但會有D唔穩定

別墅

回覆:bb0405 的帖子

下載及安裝傾King 呢個Apps,之後要連接WiFi,連接後就可以用呢個Apps直接打電話,同平時打電話一樣冇分別。大前題係你嘅流動電話卡係CSL網絡,同埋要連上WiFi。

首頁

尾頁

跳至