婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無呢個壞習慣?

水晶宮

回覆:新年使唔使斟茶俾6299

冇 只係結婚斟過 如果每年新年都要我斟我連年都唔會去拜(關係好就例外)

大宅

正想開topic問, 我第一年結婚我媽教我要咁斟茶俾6299,唔係俾人話佢唔識教女,仲話要斟埋俾大伯大嫂喎,斟俾6299我ok,但要我斟俾大嫂,咪玩啦,no way,所以我年年都有斟俾99,99亦好開心咁俾斟茶利是我(利申:同99關係幾好的)

男爵府

我99唔識呢啲嘢,如果佢叫到,斟俾6299ok,幾唔like我都會尊重你,費事俾你唱我大檔兼話我無家教....贊同樓上,斟俾大嫂...no囉,咪玩啦!

大宅

引用:正想開topic問, 我第一年結婚我媽教我要咁

原帖由 winglee1227 於 15-02-04 發表
正想開topic問, 我第一年結婚我媽教我要咁斟茶俾6299,唔係俾人話佢唔識教女,仲話要斟埋俾大伯大嫂喎,斟 ...
關係好係唔同d,我早幾年都好似你咁。但當bb 出世之後,關係變得惡劣,希望你繼續同你99 keep 住良好關係。

大宅

雖然吾情願但比臉老公結婚幾年都系有斟,大嫂吾斟又無耶(吾同住的好處),我吾斟就有說話聽,反正都系咯今年決定吾斟

大宅

我要,已經斟左2年,今年第3年

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Never

lo94602611    發表於 15-3-2 19:11
一之蘭太太    發表於 15-3-2 17:24
prettypretty818    發表於 15-2-4 17:20

大宅

回覆:Sammyan 的帖子

我唔識呢d野,要跪係到的嗎?

別墅

我覺得如果有斟比自己父母,咪斟囉! 否則同6299講自己父母養大自己咁多年都無斟,我哋唔興過年斟茶㗎喎~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Never

原帖由 我愛Corina 於 15-02-04 發表
Never
x2

禁止訪問

大宅

冇, 淨係結婚時斟過茶。之後都冇! 關係唔係特別好, 因為唔係成日見!

大宅

想生BB熱投 BK Milk勳章

要,每年做一次。同意JM,費事俾人話。同埋都是我老公去「針」,我同他一齊「弟」去啫,ok啦。

男爵府

never,我怕我忍唔住兜頭潑

Vividada4472    發表於 15-2-4 18:18
pomanlife    發表於 15-2-4 10:33

別墅

我都想開post問。。。

記得第一年,99要我跪地遞茶,我O左咀望住c6,c6就解圍話唔使啦。

咁我以為係咪男家既傳統禮儀,事後問c6,c6話由細到大都無跪&無“針”茶,我就知咩事啦。。。。

之後每年既農曆新年初一,99一定一大清早走黎,好開心咁要我“針“茶比佢,當然我係唔會跪啦!

我媽都唔使我跪,憑咩要我跪你,
至於跪,只係結婚果陣跪過。。。&我細個係祖先面前跪。

大宅

回覆:ginac9 的帖子

頭一年99過年黑面,話我地做新抱唔斟茶比佢,白痴,我地鬼知,我媽都唔興(佢都有新抱),又冇人教,自始年年都要斟茶

別墅

奠就會,斟就咪洗旨意!

Vividada4472    發表於 15-2-4 18:19
ecling    發表於 15-2-4 12:55
pomanlife    發表於 15-2-4 10:33

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

姬絲丁Ding 發表於 15-2-4 08:43
我唔識呢d野,要跪係到的嗎?
我見以前舅母對外婆係要跪係度, 叫"安人"飲茶

不過我諗呢d係老一輩既傳統, 外婆已經9x, 佢既思想停留係民初,

依家我舅母都做左人99, 已經無呢一套

我99嗰邊更加無呢樣傳統, 唔洗理

wcpcelia    發表於 15-2-20 10:09

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我老公個邊係仔女不論結左婚未都要, 所以我都唔例外

首頁

尾頁

跳至