在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

之前有正職+做freelance化妝師(冇跟公司,自己接Job, 多數做婚宴果d) 13年11月生左阿囡之後就辭左份工,冇Job湊囡, 接到Job就做。 我老公多數放星期六日,所以有時會夾到我出Job佢湊囡。阿囡依家14個月,越來越多洗費,開始為佢報吓playgroup,亦出年打算讀K1。所以我好想做好自己化妝生意賺多個$+其實係自己興趣,幸好又越來越多機會有Job做。
不過,矛盾嘅事就係,如果平日有Job做,我要先拖喼+咩袋+咩阿囡,由大埔去土瓜灣俾我媽咪湊,做完就要湊番阿囡回家。如果有時我老公湊,我要預備定兩餐+寫好餐單我老公跟住幾點餵d乜!總之身心疲累!
其實咁多個月我從來都冇呻過半句,因為路係自己揀嘅,但有時我真係好想有多d支持同鼓勵,拖喼+咩袋+咩阿囡再騰黎騰去化妝,唔係貪好玩😔 好想有人同我講一句:「辛苦你喇!你要加油!放心啦我會幫你湊住BB!」而唔係:「吓?你聽日出Job咩?我邊記得咁多野!」😔😔

子爵府

我有朋友都係咁,所以佢請工人,有job就接,冇job就自己揍,工人做家務,佢會自己煮飯,工人洗野同切野,洗碗

洋房

回覆:katherinelum 的帖子

我job唔多,得老公一份人工,依家暫時Affort唔起請工人😔

伯爵府

準備多份架撐係娘家, 得嗎?

禁止訪問

回覆:純呻:FTM x 化妝師, 其實我都會攰

洋房

回覆:gk678 的帖子

如果多set野要買多好多$😣

洋房

回覆:yayukicheung 的帖子

Weekend出job老公湊係冇咁辛苦,起碼唔洗拖喼咩袋又咩囡,不過我要切定兩餐餸+寫低米or粉嘅份量同d餸蒸幾耐⋯如果唔係我老公就淨係識煲白粥!有試過放低俾佢自己發揮,點知d粥水過我飲水,件出街衫又掉轉著😫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁佢無心講o者, 佢返工都忙. 有d野聽完咪算, 自己睇開d!

洋房

回覆:bosch 的帖子

其實講「我邊記得你咁多野」果個,係我媽咪。我唔敢同老公/家姐講,唔想講媽咪壞話咁,所以唯有上黎bk呻吓😔

大宅

搬近d你娘家
平時及weekend由阿媽同老公幫手湊都唔會甘辛苦
邊日要阿媽幫手就用顏色係阿媽個月曆圈住
將阿女既幾個餐單一早寫低為食譜,叫老公用電飯煲煮爛飯,將所有送砌碎放埋入去人又快又唔駛睇火

大宅

慢慢你會習慣,努力加油!體力&心身真的很攰架。

你也要睇開D,先生不懂做家頭細務,一次生,兩次熟,做多幾次,他會從錯誤中學習,比D信心他,男人需要時間適應。

水晶宮

阿媽點會同你講呢d丫 佢肯幫你湊都好好喇!

複式洋房

回覆:Katiemeichi 的帖子

有冇d格離左右有小朋友啾開可以幫你啾埋啊?

男爵府

我之前都做過freelance化妝,有咗bb就無接job啦,我都係住大埔嘅ftm

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Katiemeichi 發表於 15-2-4 16:14
其實講「我邊記得你咁多野」果個,係我媽咪。我唔敢同老公/家姐講,唔想講媽咪壞話咁,所以唯有上黎bk呻吓 ...
Sorry 會錯意.

你唔好將佢講野放響心上, 係一家人至會講得咁直接. 更何況老人家湊b 都要體力, 老人家又冇我地咁好記性同埋轉數快, 所以請佢地幫手湊b 真要乜都要準備好晒俾佢地. 有jm 講得o岩, 佢肯湊已經係好好, 你試下向好果方面去諗啦.

子爵府

唉,明你心情
都係想有人明白瞭解自己

大宅

引用:之前有正職+做freelance化妝師(冇跟公司,

原帖由 Katiemeichi 於 15-02-04 發表
之前有正職+做freelance化妝師(冇跟公司,自己接Job, 多數做婚宴果d) 13年11月生左阿囡之後就辭左份工,冇 ...
明白 JM 心情!
家人只是無心的說話,
咪放心上,更不要灰心!
當囡囡再大多些少,
到時候會好啲咖,
因為帶出門口東西沒那麼多。

你要加油呀!你都好叻!
為了頭家咁辛苦!
唔開心咪上來傾吓呻吓啦~
努力呀^^

洋房

引用:搬近d你娘家平時及weekend由阿媽同老公幫手

原帖由 mntabo 於 15-02-04 發表
搬近d你娘家
平時及weekend由阿媽同老公幫手湊都唔會甘辛苦
邊日要阿媽幫手就用顏色係阿媽個月曆圈住
超級想搬近娘家!
不過土瓜灣區依家實在太貴($15000呎)實在負擔唔起!加上我老公想住近奶奶(上水)加佢喺粉嶺返工,所以就算可以細屋搬大d屋,都係搬番大埔區😔

洋房

引用:慢慢你會習慣,努力加油!體力&心身真的很

原帖由 mango_vip 於 15-02-05 發表
慢慢你會習慣,努力加油!體力&心身真的很攰架。

你也要睇開D,先生不懂做家頭細務,一次生,兩次熟,做多 ...
其實我老公肯睇住阿囡,我已經好開心!冇期望佢可以做到又湊囡又做家務咁犀利haha
有時做完野返黎佢話幫阿囡沖左涼我覺得係開心bonus haha

洋房

引用:有冇d格離左右有小朋友啾開可以幫你啾埋啊

原帖由 elaine01703 於 15-02-05 發表
有冇d格離左右有小朋友啾開可以幫你啾埋啊?
我唔好意思叫隔離湊😅

首頁

尾頁

跳至