少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟然答:“Good grades."

我語重心長同佢講:”唉,你已經10歲喇,升6年班,起碼有D志氣, 考返一次第一名,唔好成日考第二第三,至少都贏番個杯仔 (Achievement Cup)."

佢就好嬲又罕有地用中文同我講: “Good grades有乜問題呀,考第二第三有乜問題呀, 贏唔到個杯仔有乜問題呀! 我淨係想要good grades." 講完就bang門唔睬我。

我當時唔知點反應,因為我估唔到佢會發我脾氣,但我想講:“問題係贏唔到個杯仔, 考唔到第一名將會係你0既小學遺憾。”

你地點睇?

Juho    發表於 15-7-20 13:09

水晶宮

引用:老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟

原帖由 goodsnooky 於 15-02-04 發表
老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟然答:“Good grades."

我語重心長同佢講:”唉,你已經10歲喇, ...
“贏唔到個杯仔,考唔到第一” = 遺憾?

咁樣好多人都有一個遗憾的童年!

jc2009    發表於 15-2-24 12:50

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我好唔滿意個仔對自己今個學年0既期望!

要求會唔會高左少少?

伯爵府

引用:老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟

原帖由 goodsnooky 於 15-02-04 發表

我語重心長同佢講:”唉,你已經10歲喇, ...
恕我坦白,做你個仔好辛苦或者你會話我冇要求,唔為小朋友將來著想;做人唔係下下都要攞第一,冇第一遺憾?生活喺呢個社會已經好大壓力,而家佢先喺一個小朋友,佢考第二、三名已經好好,你仔亦講得好啱,good grade 完全冇問題!仲好叻仔!樓主,你再咁樣,佢升上中學嗰時,青春期,到時可能唔止大力關門!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主,我極度唔同意你所講嘅遺憾。要佢拎第一,要佢拎杯仔某程度上只係家長你嘅虛榮心作怪,請別忘記仔仔考第二也好,第三也好都係佢不斷付出,有努力過架,但你嘅說話表現出唔認同/唔讚賞不特止,仲要歎息孩子會有點遺憾,覺得佢冇志氣,成盆冷水照頭淋佢,孩子點會唔失望?點會唔動氣?我係第三者聽落都覺得唔太好受,何況小朋友就更加失望啦!其實你仔仔已經好叻,明白做父母嘅可能覺得佢可以再做好d,去盡d,但說話溝通有時都要有技巧,修飾下,太白比人感覺會難於接受,失去你原有嘅意思。
如果係我仔,我會先行讚賞佢嘅努力同付出,再引導佢自己去思考及加以鼓勵。
我會話: [你考得好好喎,証明你平時嘅努力沒有白費,媽媽為你感到自豪,不過就算叻都唔可以驕傲,差嘅亦唔須要灰心嘅,只要肯努力,冇人會永遠第一或者永遠第尾,如果你再努力d你估可唔可以拎番次第一呢?]
比佢自己思考下再鼓勵下佢,小朋友會容易d接受,自然亦期望自己可以再好d,要明白小朋友有時係好渴望獲得大人嘅認同同支持,先會更有動力做得更好。

cat68    發表於 15-6-25 12:10
chloechannn    發表於 15-6-17 18:42
hystericbape    發表於 15-6-15 13:46
BTRM    發表於 15-2-20 11:52
chungsfamily    發表於 15-2-10 17:58
lilylily107    發表於 15-2-5 17:09
hw1115    發表於 15-2-5 09:18

男爵府

樓主, 我對你的想法, 真是沒法苟同. 我認為小朋友只要真的盡了力, 就算成績不是你的預期, 也不是甚麼問題.
我覺得做父母的, 要盡力給小朋友一個開心美好的童年, 他們才有正面的思想, 良好的品格, 對他們長大在社會待人接物有極大的幫助.

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

一班30人,只有一個第一! 一級百幾人,都只有一個第一! 呢間學校拿第一,出到去又要第一!
如果永遠只想做第一,一生一定好苦,因為無人永遠第一!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

假如我已考到第二/三, 我爸媽都唔appreciate 我叻, 我都會好嬲的.

珍珠宮

多謝你地0既寶貴意見,今晚我同阿仔傾過,佢話要考第一0既機會係近乎零,因為佢0個班有幾個資優生,每個都有自己強項科目。佢話其實每科佢已經好努力,不過都係拿到第二第三名,好似尋日maths ability test,40題佢答對32題,原因係最後10題係中二至中三程度0既數,佢話佢10歲都可以答中4題,只係自己唔小心0係頭30題答錯2題,結果俾同佢最好0既同學以34題對拿到第一,自己第二,本來想話俾我同太太知,但聽完我尋日0甘同佢講之後,連呢次test都唔敢提,只係覺得:"It is hard to please you." 然後大喊一場。

佢好少同我講佢心底話,我聽完之後,就將阿仔抱到懷裡,原來太太真係講得好0岩,個仔表面硬淨,尤其0係同學面前,但內心原來好脆弱。

大宅

恕我直言 ! 佢始終係一個小朋友, 你哋對佢太苛刻嘞 ! 佢做到第二,三, 你哋都竟然唔滿意 !

我有個朋友之前好似你咁, 個女點做都唔滿意, 因為每樣嘢都要攞第一, 終於攪到個女痴咗, 思覺失調, 佢哋想返起, 真係好後悔 ! 佢哋話如果可以重頭來過, 佢哋寧願要個開心快樂嘅囡囡, 都唔要個年年第一, 但痴咗嘅女 !

其實只要做個好人, 可以做到最叻當然好, 一山還有一山高, 邊有可能做到第一架, 只要見到佢有努力過就算啦 !

伯爵府

待人接物、品格,遠遠超過學業,無論資優與否,作為父母,祇希望兒女健康、快活、有精彩人生!

子爵府

我覺得你要求好似高左啲喎!

子爵府

回覆:goodsnooky 的帖子

我又吾覺喎,至少我讀完小學都冇遺憾
佢依架小六遲下升上中學已經多壓力,你咁快俾壓力佢
我係你囝,我會覺得有好大壓力

伯爵府

有同理心咁諗: 你細個有無年年考一?
why你唔去年年都考一? 活動要最勁個個?
算了....小朋友要叻你擋也擋不了,
無得逼,要逼個D唔係叻啦,
係向你交待~
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

回覆 janetlam74 的帖子

我無0甘叻可以每年考第一,只係Form 4開始考第一,Form 7做Best All Round Student, 我無要求個仔年年考第一,小學考到一次已經夠了。

水晶宮

小朋友唔洗受家長嘅壓力可以愉快地學習係最緊要, 亦可以建立到佢地嘅自信心
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

對我來講, 仔仔的健康, 快樂, 自信成長已經係最大的祝願.
讀書只要他努力就行了.
多些讚揚鼓勵, 先有自信爭取最好的.

男爵府

樓主是不是怪獸家長?

珍珠宮

回覆 louisa_hk 的帖子

louisa_hk, 我覺得我有時會係monster parent,但我從來無逼個仔學乜學物,佢課外活動自由選擇,我同太太只係會睇0下會唔會太多,宜家佢鐘意畫畫,彈鋼琴,游水,踩scooter, 我0地會盡量就時間安排。 學科方面,太太同我分科0黎教,因為我0地主修0既科目唔同。

首頁

尾頁

跳至